Meiro Koizumi met Double Projection in Annet Gelink Gallery

Vanaf vrijdag 8 maart tot en met zaterdag 12 april zal de solotentoonstelling van Meiro Koizumi te zien zijn in de Annet Gelink Gallery. Het is de derde keer dat hij een solotentoonstelling heeft in de gallerie. De tentoonstelling heet Double Projection, vernoemd naar de twee video-installaties die te zien zijn: Double Projection #1 (Where the Silence Fails) en Double Projection #2 (When Her Prayer was Heard). Beide werken zijn gericht op de iconische figuur van de kamikaze piloot.

Meiro Koizumi - Double Projection bij Annet Gelink GalleryKoizumi’s werk bestaat uit gelaagde, regelmatig confronterende en rebellerende werken. Merendeels van zijn (video)werken hebben een onuitgesproken tweeslachtigheid.

In de twee Double Projection video’s, confronteert Koizumi ons met het dualisme van de kamikaze figuur. Moeten wij deze als slachtoffer van zijn tijd zien, die niet in staat was het nationalisme van de Tweede Wereldoorlog tegen te gaan? Of behoren we hem juist te zien als iemand die gewillig zijn leven opofferde voor de natie? En wat betekent ons oordeel uiteindelijk?

Verder zijn er tekeningen te zien van Koizumi. De basis van deze tekeningen wordt gevormd door de zoektocht van Koizumi om een methode te vinden om op automatische wijze spirituele en emotionele tekeningen te maken. Hij gebruikt hierbij het beeld van de in de jaren 1940 en 1950 bekende Japanse actrice Setsuko Hara. Zijn pogingen om haar beeld te transformeren naar psychologische, spirituele tekeningen, laten de verborgen lagen zien van haar rollen.

Meiro Koizumi heeft een interessant CV: hij ging naar het International Christian University in Tokyo, het Chelsea College of Art and Design in Londen en ook de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij heeft recent solotentoonstellingen gehad bij the Museum of Modern Art in New York, Centro de Art Caja de Burgos in Spanje, en het Mori Art Museum in Tokyo. Onder zijn aankomende projecten vallen tentoonstellingen bij het Kunstpalais in Erlangen, Tokyo Opera City Art Gallery en the Museum of Fine Arts in Houston. Zijn werk maakt deel uit van gerenommeerde internationale collecties als dat van the Museum of Modern art in New York, Kadist Art Foundation, Museum Booijmans van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam, De Hallen Haarlem, The Museum of Contemporary Art Tokyo en Centro de Arte Caja de Burgos. Hij heeft ook de Pinchuk People’s Choice Award of the Future Generation Art Prize 2012 gewonnen.

Annet Gelink Gallery is te vinden aan de Laurierstraat 187-189 in Amsterdam. De gallerie is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.

Bron: Annet Gelink Gallery, Persbericht via Japanse winkel Batsu

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?