Japanse basisschoolkinderen maken kunstwerken van tsunami puin

Een beeldhouwer in Japan heeft een programma gelanceerd waarbij men kinderen leert om kunst te maken van afval en puin dat is achtergelaten door de tsunami van maart 2011, bijna drie jaar geleden. Het project heet ‘Watanoha Smile Project’ en is voor de kinderen van de Watanoha basisschool in Ishinomaki, in de Miyagi prefectuur. Deze school is door de Grote Aardbeving van maart 2011 flink beschadigd, het speelplein was een puinhoop. Beeldhouwer Tomo Inukai wilde de bewoners van de stad Ishinomaki helpen om te herbouwen wat was vernietigd.

Watanoha Smile: Tomo Inukai
Watanoha Smile: Tomo Inukai

Het belangrijkste doel van dit project is om voor de kinderen een plek te maken waar ze kunnen spelen, maar ook om een glimlach te verspreiden. Het puin waarvan een nieuw kunstwerk is gemaakt door de kinderen is niet meer het afval dat opgeruimd moet worden, maar herboren als iets kostbaars. De kunstwerken worden hierdoor een symbool voor herstel.

Inukai staat bekend als een kunstenaar die kunst te maakt van afgedankte spullen. Daarnaast geeft hij ook workshops hierin. Toen een vrijwilligersorganisatie kennismaakte met Inukai en zijn expertise, werd de beeldhouwer uitgenodigd naar de school in de Miyagi prefectuur. Na het zien van de puinhopen en het zien dat kinderen speelden met van alles wat ze konden vinden in de omgeving deed hem dit project starten.

Watanoha Smile
“Zalmkuiten Verkoper Sa-chan”

De kunstwerken die gemaakt zijn door de schoolkinderen zijn verwerkt in een boek van Inukai, ‘Watanoha-Smile: Recovery Art Object Made by the Children of Ishinomaki’. Ongeveer 200 kunstwerken zijn gemaakt van de puinhopen zijn te vinden in dit boek, te samen met verhalen hoe de kunstwerken zijn gemaakt. Daarnaast zullen de kunstwerken te zien zijn op 30 diverse plaatsen in Japan en Inukai hoopt dat het ook tentoongesteld kan worden in de Verenigde Staten.

Meer foto's van de kunstwerken zijn hier te zien. http://www.watanohasmile.jp/en/artwork.html
Meer foto’s van de kunstwerken zijn hier te zien.

Meer foto’s van het project zijn te zien op de website van Watanoha Smile Project: http://www.watanohasmile.jp/

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “Japanse basisschoolkinderen maken kunstwerken van tsunami puin

  • 7 maart, 2014 om 09:21
    Permalink

    Er zitten wel leuke kunstwerkjes tussen!

    Fijn dat er op die manier iets positiefs voortkomt, wat ook nog eens bewustmaking betekend.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?