Informatief, indrukwekkend en ontroerend Hope Step Japan! 2014

Het is 11 maart vandaag en dat is voor Japan een dag van herdenking. Vandaag is het precies 3 jaar geleden dat er een zware aardbeving, met daaropvolgend een tsunami die veel schade veroorzaakte en problemen bij de kerncentrale van Fukushima. De beving was de zwaarst gemeten aardbeving in de geschiedenis van Japan en de zwaarste in de regio in 140 jaar.

Om dit te herdenken, maar ook om erover na te denken wat wij er nu van geleerd hebben, was er weer een Hope Step Japan! georganiseerd in de Mediamatic Fabriek in Amsterdam. Diverse activiteiten waren georganiseerd op deze dag, waaronder presentaties, lezingen en discussies, post sturen naar Japan en (kleine) tentoonstellingen. In de grote glazen huis, een kas, was het meeste te doen.

Wat bij Hope Step Japan! voornamelijk naar voren komt, in de tijd dat het actief is, zijn de gesprekken over het gebruik van Nucleaire energie en de alternatieve hiervan. De ramp in Fukushima heeft vele levens veranderd. Professor Wim Turkenburg sprak tijdens Hope Step Japan! over de situatie in Fukushima op dit moment. In de presentatie is te zien dat de problemen bij de kerncentrale in Fukushima nog niet voorbij zijn. Afgelopen weekend hebben Japanners nog geprotesteerd met hun borden waarop “Sayonara nukes” op staat. Duizenden liepen door een park in Tokyo richting het parlement met een eis: het stoppen van kernenergie. Vanaf 1 april mogen weer een deel van de mensen terug naar hun huizen.

Hope Step Post was een pop-up postkantoor waarbij je voor €1,- een kaart kan sturen naar Japan. Op de muur waren diverse verhalen te vinden (van een mangamuseum tot een politicus) en hieruit kon er gekozen worden naar wie je een brief gaat sturen. Ik heb zelf een brief gestuurd naar  Asako House.

Schoolkinderen van de Van Donge school in Amsterdam hebben samen met Ayumi en Hikaru Matsuda een Kamishibai gemaakt met een muziek optreden. Er waren ook diverse stands met spulletjes die verkocht werd voor het goede doel of waar gedoneerd kon worden.

Tijdens de gehele dag werd er gewerkt aan een grote meerkat door middel van ballonnen. De meerval is een symbool van de aardbeving. Er gaat een mythe in Japan over een meerval, deze wordt bewaakt door een Tamemikazucha, ook wel Kashima no kami genoemd. Deze (donder en zwaard)god houdt de meerval in bedwang door middel van een grote steen, als Kashima’s concentratie verslapt begint de meerval hevig te bewegen dan zal er een grote aardbeving komen. De meerval kreeg langzamerhand meer vorm en werd uiteindelijk gebruikt bij een muziek- en dansstuk.

Er werd geëindigd met de film van Ian Thomas Ash. Mocht je de film nog niet gezien hebben, dan is het bij deze een tip om deze zo snel mogelijk te zien. De film is erg indrukwekkend. Het heeft mij op diverse momenten kippenvel op mijn armen en tranen in de ogen gebracht. Na de film was er contact met de maker via Skype. Hij op dat moment in Duitsland om daar zijn film te laten zien en beantwoordde interessante vragen van de mensen die net naar de film gekeken hadden.

Wat mij het meeste bijbleef was de vrouw die uit Fukushima City kwam. Ze was enorm ontroerd en bedankte de documentairemaker voor de film en vroeg zich af of het al eens in Japan te zien was. De film is wel in Japan gezien geweest, maar dan op de filmfestivals. Het is op twee handen te tellen. Of er een vervolg van deze film komt? Ik hoop van wel, al vraag ik mij af wat er precies in de tussentijd gebeurd is met de mensen in de film, maar ook wat er veranderd is.

Na dit alles gingen wij de meerval, gemaakt van ballonnen, kapot maken en hielden we 1 minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp 3 jaar terug. Ik vond het een informatieve, interessante, indrukwekkende, maar ook ontroerende dag. Het is goed om zien dat wij, de mensen in Nederland, het nog niet vergeten zijn. Maar dat niet alleen, de discussie over het gebruik van kernenergie is niet alleen in Japan bezig, maar ook daarbuiten. En dat is ook weer bewezen op Hope Step Japan!

Mocht je alles gemist hebben, dan is het mogelijk om het evenement via Ustream terug te kijken. Sowieso is het een advies om de presentaties, lezingen en de discussies terug te kijken. Het is zeer interessant! Meer foto’s van Hope Step Japan! vind je hier.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

2 gedachten over “Informatief, indrukwekkend en ontroerend Hope Step Japan! 2014

  • 11 maart, 2014 om 19:56
    Permalink

    Goed dat dit in Nederland gedaan is, op die manier kan je toch eenvoudig wat meer te weten komen over wat er in Japan gaande is.

    Zo te horen zijn ze er ook behoorlijk uitgebreid op in gegaan.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?