NENSHA – Japans geïnspireerd werk van Chris Berens in Japanmuseum SieboldHuis

Na de tweedelige tentoonstelling Helden, Humor, Horror’ in Japanmuseum SieboldHuis, komt er de tentoonstelling ‘NENSHA – Japans geïnspireerd werk van Chris Berens’. De tentoonstelling loopt vanaf vrijdag 14 maart tot en met zondag 23 juni. De tentoonstelling was eerder al in Tokyo te zien.

Crossing  © Chris Berens (2013)
Crossing © Chris Berens (2013)

Chris Berens (1976) heeft zich laten inspireren door het land van de Rijzende Zon. Voor de tentoonstelling NENSHA onderzocht Berens Japanse volksverhalen. Hij reisde naar Japan op zoek naar magische, heilige en mythische plaatsen die hij kon verwerken in zijn schilderijen. Bij terugkomst in Amsterdam werkte hij in zijn atelier aan zijn schilderijen. Laag voor laag, groeien en transformeren zijn gedachten tot schilderijen. De werken ogen sprookjesachtig, maar op de achtergrond is vaak een dreigend onheil voelbaar.

Nensha is een Japanse woord voor het fenomeen om beelden van iemands onderbewustzijn vast te leggen in film of op papier. Chris Berens schildert met inkt op fotopapier, waarbij hij de papierlaag er vanaf trekt, zodat er een plastic laagje overblijft. Die lagen plakt hij over elkaar zodat er een wazige diepte ontstaat. Dit is kenmerkend voor zijn werk. Zijn stijl ligt tussen de oude Hollandse Meesters en Japanse Manga.

Op 29 mei zal AVRO’s Close Up de documentaire ‘Chris Berens – Master of his magical universe’ – uitzenden. De makers volgden hem ruim een jaar en maakten een fascinerende film over zijn persoon en over zijn complexe en bewerkelijke werkwijze. Deze documentaire wordt, naast zijn schilderijen in ‘NENSHA’ getoond.

sekimoriishimodern

Ook van vrijdag 14 maart tot en met zondag 22 juni is de reizende tentoonstelling Sekimori Ishi Modern te zien zijn in de tuin en op de binnenplaats van Japanmuseum SieboldHuis. Ik schreef hier vorig jaar al iets over. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin iedere kunstenaar de filosofie achter zijn of haar kunstwerk toelicht. Deze is voor €10,- te verkrijgen in de museumwinkel.

Japanmuseum Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden, Nederland. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?