De grote winnaar van Tokyo 2020: de lokale maffia

Tokyo2020Het ziet er naar uit dat de Olympische Spelen die over zes jaar in Tokyo zullen plaatsvinden nog het meest zullen opbrengen voor de Japanse maffia. De Yakuza is enorm actief in infrastructuurwerken, een onderdeel waarin de Japanse overheid in aanloop van de spelen zo’n 4 tot 5 miljard dollar zal investeren. Niemand wil beweren dat Japan het enige land is waarbij een groot evenement zoals de Olympische Spelen verbonden is met corruptie. Het is namelijk overal wel het geval, op allerhande manieren. Toch zal het in Japan waarschijnlijk een groter aandeel hebben.

Amerikaans journalist en Yakuza-expert Jake Adelstein kwam hiermee naar buiten.  Uiteraard vertelde hij ook dat dit samenhangt met de openlijke werking van de Japanse maffia. Ze kunnen zonder chroom visitekaartjes uitdelen en ook lucratieve zakelijke banden smeden met hooggeplaatste ambtenaren. Naast de hand die ze hebben in de infrastructuursector, zijn er natuurlijk ook andere activiteiten die hun winst uit de spelen kunnen halen, denk maar aan bijvoorbeeld het gokcircuit. Dit zou het zuivere imago dat premier Shinzo Abe beloofd wel eens helemaal overhoop kunnen halen en wie weet zelfs promoties die hij ook beloofd binnen te halen te ondermijnen.

De corruptie in Japan is in de nasleep van de zware aardbeving en tsunami , nu reeds drie jaar geleden, behoorlijk toegenomen. Hiervan zouden verschillende aanwijzingen aan. De heropbouw van de verwoeste plaatsen, ook weer constructie- en infrastructuur, heeft deze boost mee veroorzaakt. Op het moment van de beving stond Japan op de veertiende plaats van de index van Transparency International, net na Duitsland. Vorig jaar was het land echter al teruggezakt tot plaats achttien.

Volgens Adelstein neemt de Yakuza ongeveer vijf procent van de omzet van de bouwprojecten. De maffia gebruikt allerhande dekmantel-bedrijven om de prijzen en dus ook hun opbrengsten zo op te drijven via biedingen en onderaannemingscontracten. Aan de andere kant wordt er geprobeerd om de macht van de Yakuza te doorbreken, maar dit heeft dan weer tot gevolg dat de maffia agressieve pogingen zal ondernemen om zijn aandeel nog op te drijven.

De conclusie van waarnemers en Yakuza-expert Jake Adelstein is dat de kans erg groot is dat de criminele wereld meer baten zal hebben aan de Olympische Spelen dan de gewone Japanse bevolking.

Bron: express.be

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?