Kritiek op benoeming Yasushi Akimoto voor comité Tokyo 2020

Tokyo2020Yasushi Akimoto, de man achter AKB48, is even terug uitgekozen om organiserend comité chef te worden van de Olympische Spelen in Tokyo over 6 jaar. Alleen kwam daar al snel kritiek op de keuze van de nieuwe toevoeging.

Yasushi Akimoto is de muzikale producer en de bedenker van AKB48, een superbekende en populaire zang en dans idol act. Er zijn zelfs diverse spinoffs bedacht, SKE48, SDN48 en NMB48, die ook best populair zijn. De acts bestaan allemaal uit een groepje jonge meiden, ze zijn zelfs door de Japanse regering uitgekozen als ambassadeurs van “Cool Japan”, een marketing campagne om Japan en vooral de Japanse cultuur bekender te maken naar buiten toe.

akb48-producer-akimoto- 2020-tokyo

Maar hoe zit dat precies met de kritiek? Sommige mensen vinden AKB48, meiden met korte rokjes en sexy dansjes, muzikaal zinloos en seksistisch is. Er is een petitie opgestart in protest tegen Akimoto’s benoeming. Poging is om er 100.000 handtekeningen te verzamelen. De vraag is of dat aantal behaald gaat worden, gezien het rond de 12.000 handtekeningen is blijven hangen. Maar er zijn duidelijk wel wat Japanners ongerust over de toekomst van de entertainment industrie. En dat deze Japanners denken dat de kwaliteit van de Olympische Spelen in 2020 juist verder gaat dalen.

Ondanks dat is Yasushi Akimoto in Japan een erkend figuur in de Japanse muziekindustrie. Hij is zelfs naar verluidt bevriend met de premier van Japan, Shinzō Abe.

Samen met fotograaf Mika Ninagawa, zij heeft de video voor AKB48’s liedje Heavy Rotation gefilmd, zal hij de openingsceremonie produceren. Dat kan voor veel mensen, ik neem aan vooral voor de jongere generatie interessant zijn.

Interessant om te weten: het Olympische comité bestaat uit gouden medaille winnaar in kogelslingeren op de Olympische spelen 2004 Kōji Murofushi, gouden medaillewinnaar in judo voor vrouwen op de Olympische Spelen van 2004 en 2008 Ayumi Tanimoto en zilveren medaillewinnaar in artistieke gymnastiek voor vrouwen op de Asian Games Rie Tanaka. President van Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda, is de vice voorzitter van het comité. In totaal zijn er 34 leden, waaronder zeven vrouwen.

Bron: Japan Today, Asahi Shimbun, RocketNews, Yahoo

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?