AVO blog interview met Lolita Aurora

Aurora Rose
Foto: Oxana Vostrikova

Iedereen die een beetje bekend is met Japanse kledingstijlen heeft vast wel eens een Lolita gezien. Vorig jaar op de animeconventie Abunai ontmoette ik na het optreden van zanger Kaya de Lolita Aurora Rosa. Aurora was speciaal uit Italië helemaal naar Nederland gekomen om Kaya’s concert te kunnen bijwonen! Aurora trok ontzettend erg mijn aandacht aangezien Aurora geen vrouwelijke Lolita was, maar mannelijk. Ik ben contact blijven houden met Aurora en kreeg de kans om Aurora te interviewen! Lees hieronder dit zeer leuke en aparte interview van een Lolita vanuit een andere hoek.

AVO blog: Kun je jezelf introduceren? Sinds wanneer draag jij Lolita? 
Aurora: Hi, mijn naam is Aurora, ook wel bekend als Sugar Rose op het internet. Ik ben 24 jaar oud en ik ben een transgender meisje. Ik ben begonnen met het dragen van Lolita toen ik 19 was. Ik kan me zelfs de exacte datum dat ik ermee begon herinneren. Het was 2 februari 2009. Nu zijn we al 5 jaar verder! Ik kan het nauwelijks geloven. Ik moet zeggen dat ik altijd al van Lolita mode heb gehouden sinds ik 15 was, maar ik kon het thuis niet dragen bij mijn ouders. Dus wachtte ik geduldig.

AVO blog: Heb jij een inspiratiebron en zo ja wie was of is jou inspiratiebron? Waarom was die persoon een grote inspiratie voor jou? Heeft diegene je wijze van denken veranderd?
Aurora: Mijn passie voor Lolita mode begon op hetzelfde moment als mijn passie voor Visual Kei muziek. De eerste Lolita die ik ooit zag, was Mana (ex-MALICE MIZER, Moi dix Mois). En hij is nog steeds een grote inspiratie voor mij. Ik denk dat hij mij de kracht gaf om te doen wat ik doe. Hij leerde mij dat, ook al ben ik een man, ik er prachtig uit kan zien in Lolita mode. Je kan het, je sekse maakt niks uit. Ik moet ook mijn andere GROTE inspiratie bron benoemen: Kaya (Schwarz Stein, ook solo artiest). Die 2 personen samen hebben mij heel veel geholpen, om mijzelf aan de wereld te laten zien zoals ik daadwerkelijk ben. Ik denk niet dat ze mijn manier van denken hebben veranderd, ik geloof dat zij mij geholpen hebben om mijn weg en moed te vinden. Ik zal hen er altijd dankbaar voor zijn!

AVO blog: Wat betekent Lolita voor jou?
Aurora: Het is een manier voor mij om mezelf te uiten, mijn esthetische waarden en mijn creativiteit. Ik zie het als een mode om mee te kunnen spelen. Maar het heeft mij ook veel geholpen door de donkere tijden en met mijn worsteling met mijn lichaam.

AVO blog: Wat is het aan de Lolita stijl dat jou zo aantrok?
Aurora: Ik denk dat ik aangetrokken was tot de elegantie, de bescheidenheid en al die kleine details. Het was gewoon de uiting van mijn beeld van vrouwelijkheid. Ik wist niet dat het mogelijk was om zulk soort kleren te kunnen dragen. Het was als een droom die werkelijkheid werd.

AVO blog: Identificeerde jij je met andere stijlen voordat je begon met Lolita te dragen?
Aurora: Voordat ik begon met het dragen van Lolita, droeg ik gewoon zwarte kleding. Ik vond mezelf niet leuk en ik hield niet van “mannen kleding”. Ze waren saai en lelijk en ik voelde dat ze niet bij mij paste. Ik wilde niet veel geld spenderen aan kleding die ik niet leuk vond.

Aurora Rose

AVO blog: Wat dachten de mensen die dicht bij jou stonden ervan, dat je begon met het dragen van jurken en make up? 
Aurora: Ik heb niet veel vrienden, ook niet destijds toen ik begon. Maar de weinige die ik had waren vonden het OK. Ik droeg al voor een tijd make-up en mijn haar was al vol en lang. Ze wisten al dat ik een groot vrouwelijk gedeelte in mij had en ze wisten dat ik van Lolita mode hield. Dus het was niet echt een groot probleem.

AVO blog: Krijg je reacties van andere mensen of vreemdelingen op straat? Heb je ooit gemene opmerkingen gekregen over dat je geen vrouwelijk Lolita bent?
Aurora: Ik denk dat elke Lolita opmerkingen krijgt van vreemden op straat. Ik krijg ook reacties als ik geen Lolita draag, vanwege mijn make up en mijn haar. Maar ik zit er niet mee. Toen ik jonger was, zag ik eruit als een jongen maar gedroeg ik me op een vrouwelijke manier, dus ik had sowieso altijd mensen die dingen naar mij schreeuwden op straat. Je raakt er aan gewend, je moet je er tegen wapenen. Natuurlijk zijn er momenten dat het je meer stoort dan normaal, maar uiteindelijk aan het einde (van de dag), wie geeft erom? Jij moet je kleden op de manier dat jij wilt. En je zult het moeten doen voor jezelf. Wie geeft er nou om vreemden? In de Lolita community heb ik maar een paar van negatieve opmerkingen gekregen over het “man” zijn in Lolita kleding, maar dat was het. Ik krijg veel steun van mensen die niks geven om mijn sekse.

AVO blog: Voel jij jezelf meer comfortabel als jij Lolita stijl draagt?
Aurora: Ja, ik voel me comfortabeler. Ik denk dat ik me comfortabeler voel in rokjes over het algemeen. Ik voel me (bijna) mooi, eindelijk. Ik voel me sterk en zelfverzekerd.

AVO blog: Voel jij je meer vrouwelijk dan mannelijk als jij de Lolita stijl draagt?
Aurora: Nou, ik weet eigenlijk niet hoe ik moet antwoorden op deze vraag. Ik heb mijn eigen ideeën over “vrouwelijk” en “mannelijk”. Ik denk dat een geslacht “fluide” is. Maar laten we zeggen dat ik me over het algemeen vrouwelijker voel dan mannelijk. Met of zonder de Lolita stijl.

AVO blog: Draag jij de Lolita stijl dagelijks of alleen op speciale gelegenheden? Jij draagt meerdere stijlen. Wat is jouw favoriete Lolita stijl om te dragen? Is er een Lolita stijl die je nog niet geprobeerd hebt en wel wilt proberen?
Aurora: Ik droeg het dagelijks, een paar jaar geleden. Nu draag ik het voornamelijk in de weekenden, voor evenementen of wanneer ik het wil. Ik heb altijd voornamelijk Gothic en Sweet Lolita gedragen, misschien is dat omdat ik een van sterrenbeeld tweeling ben en ik van tegenovergestelde dingen hou? Ik weet het niet echt. Het is een manier om beide kanten van mijzelf te uiten. Op het moment geniet ik heel erg van het dragen van Sweet Lolita en heel veel verschillende kleurtjes, aangezien ik het beu ben om zwarte kleding te dragen. Ik heb de klassieke en meerdere substijlen nog niet geprobeerd, maar op het moment voel ik nog niet de drang om die te proberen. Misschien dat ik in de toekomst er meer geïnteresseerd in zal zijn!

AVO blog: Heb je tips voor mensen die zich mannelijk en vrouwelijk tegelijkertijd voelen?
Aurora: Ik denk dat je gewoon moet omhelzen (ik zou hier aanvaarden gebruiken) wie je bent en hoe je je voelt. Draag gewoon wat je wilt dragen, het maakt niet uit of de kleding bedoelt is om “vrouwelijk” te zijn of “mannelijk”. Ik denk niet dat sommige dingen specifiek gedragen kunnen worden door een bepaald geslacht. Het is hetzelfde als met make-up. Voel je vrij om te doen wat je wilt met jouw lichaam en je kleding. Je hebt geen beperkingen en geen regels.

AVO blog: Wat is jouw favoriete Lolita merk en waarom? Ik weet dat je tekent en ik denk dat ze heel goed zijn. Heb je ooit gedroomd over het ontwerpen van je eigen Lolita kleding? Heb je ooit je eigen ontworpen kleding gemaakt?
Aurora: Mijn liefde op het eerste gezicht was Moi meme Moitie, maar op het moment denk ik dat ik een gelijkspel heb: Moi meme Moitie en Angelic Pretty. Ik hou van Moi meme Moitie vanwege zijn pure elegantie, het mysterieuze en het laat je als een soort van vampier doll voelen. Ik hou van Angelic Pretty omdat het kleurrijk, pop is en het laat je als een moderne prinses voelen.

Ja, ik teken een beetje, bedankt voor het compliment. Natuurlijk droom ik van een eigen ontwerplijn, maar ik heb de vaardigheden om zoiets nu te doen niet nog niet. Ik heb ook een paar ontwerpen gemaakt, maar die zijn niet echt speciaal. Ik probeer beter te worden in het tekenen op het moment!

AVO blog: Zover als dat jij weet, heb jij mensen geïnspireerd binnen de Lolita stijl? En als je dat hebt gedaan, is het gewoon gebeurd bij toeval of was dit een doel van jou?
Aurora: Mmh, ja, door de jaren heen heb ik berichten ontvangen die zeiden “Jij bent mijn inspiratie”. En ik verwachtte dit niet, maar het maakte mij natuurlijk wel heel blij. Voornamelijk als ik jongens die Lolita mode willen dragen of transgender mensen kan helpen, al is het maar een beetje. Hoe dan ook, ik ben heel blij met deze berichten en wil dan ook de meisjes en jongens nog een keer bedanken, die die berichten naar mij verstuurden!Het was heel lief en ontroerend.

Aurora Rose
Foto: Alessio Mastrangelo

AVO blog: Zijn er speciale dingen die je nog wilt bereiken met de Lolita stijl die je nu draagt?
Aurora: Op het moment ben ik aan het experimenteren met Sweet Lolita, dus ik wil graag ALLE verschillende kleuren proberen. Ik wil graag te gek gekleurde pruiken en nieuwe andere haarstijlen proberen. Ik wil ook graag proberen om zelf haaraccessoires te maken en die op een over de top gecoördineerde manier te dragen voor een evenement.

AVO blog: en je ooit in Japan geweest? Wat vind jij van Japan? 
Aurora: Ja, ik ben in Japan geweest in 2010. November 2010. Ik vind Tokyo echt leuk, het is een super groot winkelcentrum, maar ik kan niet over Japan in het algemeen spreken aangezien ik alleen in Tokyo ben geweest. Ik mis Tokyo en ik zou daar keer op keer op keer weer naar toe willen. Het is een magische stad.

AVO blog: Heb je daar Lolita meisjes gezien? Wat was jou indruk van hun?
Aurora: Ik heb daar wel wat Lolita’s gezien, zowel in Harajuku als in Shinjuku, alles aan hun zat goed in elkaar en was heel mooi.Maar zelfs als wijzelf Lolita droegen, probeerden ze niet echt contact met ons te maken of iets. Hetzelfde gold voor niet Lolita meisjes. Ik denk dat ze gewoon heel introvert en verlegen zijn.

AVO blog: Als Lolita liefhebbers Japan bezoekt, wat is dat echt een aanrader voor hun om te zien volgens jou?
Aurora: Nou, ik denk dat de Lolita hemel op aarde de Maruione in Shinjuku is.Serieus, ik wilde gewoon niet weg van die plaats, ik wilde er blijven slapen voor eeuwig en nooit meer daar weggaan. Meeste van de Lolita merken hebben daar hun winkels in dat gebouw, dus het is gewoon magisch. Oh, en natuurlijk zou je de verschillende Closet Child winkels moeten bezoeken, en Laforet ook! Als je van de Gothic atmosfeer houd, dan kun je een cakeje eten in het Christon Cafe, in Shinjuku. Er zijn zoveel schattige plekken om te bezoeken! Je zult het vanzelf wel zien!

AVO blog: Heb jij enige adviezen voor mensen die net begonnen zijn met het dragen van de Lolita stijl? Of voor mensen die nog niet echt comfortabel voelen met de stijl? Hoe moeten ze ermee beginnen? Welke dingen moeten ze zeker niet vergeten?
Aurora: Nou, als allereerst, wees niet bang voor wat andere mensen kunnen denken of zouden zeggen. Zowel vreemden als andere Lolita’s. En heb gewoon veel plezier met de mode. Merk stukken zijn niet onmogelijk te verkrijgen of super duur, check sommige Japanse veiling sites. Je zult zien dat er heel veel goede merk stukken zijn voor goede prijzen. Probeer te beginnen met een kleine selectie aan kleuren, ik zou zwart adviseren, dat is makkelijker om buitenshuis te dragen als je nog niet gewend bent aan pastel kleuren en dergelijke. Het heeft tijd, geld en heel veel passie nodig, maar het is zeker mogelijk zelfs met een klein budget. Spaar gewoon zoveel mogelijk geld als dat je kan!

AVO blog: Heel erg bedankt dat je de tijd nam om al deze vragen te beantwoorden! Nog 1 vraag die wij altijd stellen aan het einde van het interview. Heb jij nog een boodschap tegenover onze lezers?
Aurora: Ahahah, ik voel me een beetje stom nu. Maar goed, bedankt voor het lezen, ik hoop dat je van dit interview hebt genoten. En ik wil AVO blog bedanken voor deze kans.

Als je contact met me wilt houden, ik heb een blog die ik een paar keer per week update: http://sugar–rose.blogspot.it

Byebye!

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

4 gedachten over “AVO blog interview met Lolita Aurora

 • 1 april, 2014 om 19:42
  Permalink

  Wat een kanjer van een binnenkomer als vaste blogger!

  Hoor ik ergens ‘MEER MEER MEER!’ ?

  Reactie
 • 1 april, 2014 om 22:55
  Permalink

  Die Aurora is een ware inspiratie. De goeie boodschap is iets dat iedereen ter harte kan nemen, ongeacht of we nu Lolita leuk vinden of niet.

  Reactie
 • 2 april, 2014 om 15:27
  Permalink

  we hebben zelf ook gewoon “brolitas” en transgender meisjes in de lolita community though…

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?