CD review: ADAMS – SIXNINE

This post is also available in: English

ADAMS komt 24 april naar Nederland. En hoe beter om hiervan alvast een voorproefje te geven dan met een cd review? Aangezien ik zelf helaas niet bij het concert aanwezig zal zijn, vind ik het des te leuker om deze review te mogen schrijven. Want ADAMS kan er wat van. Niet alleen is het een sterk muzikaal duo, ook hun albumcover ziet er schitterend uit. De fotografie is van Ryota Sakai. Zelf vind ik het een stukje klein kunst, iets wat je terug zou kunnen vinden in een galerie.

ADAMS - SIXNINE

Laten we beginnen met de tracklist:

1. _69_
2. GALAXY
3. せせらぎ
4. HEAVEN
5. White caress
6. Carry
7. Masquerade
8. R-ED
9. Bittersweet
10. Maria
11. ボクノセイ
12. YOAKEMAE

Het eerste nummer heet _69_ en dit is het intro van het album. Dit intro geeft een kleine sfeer impressie weer met dance achtige vibe. Halverwege valt er een drum bij en ook vocals. Kort, simpel en een goede manier om alvast in de rest van het album te komen.

Het tweede nummer heet GALAXY. Dit nummer begint na een paar seconden meteen spetterend. Dubbel vocals en een lekker gitaar rifje zorgt ervoor dat je lekker met je hoofd wilt mee deinen. Naast een strak gitaarspel en een stevige drum zijn er echt een soort van outerspace sound effects in dit nummer verwerkt. Daarmee doet dit nummer zijn naam eer aan. Al met al een lekker dans nummertje waar je lekker op kan springen.

Het derde nummer heet せせらぎ. Het nummer begint met een diepe bas en pianospel. Heel verrassend. Zeker omdat na een paar seconden gitaar spel bijvalt en het geheel een andere lading krijgt. Van een rustig bijna romantisch begin, krijg je ineens een gevoel dat nummer zelf intenser wordt. Ook is dit het geval met de vocals. In het begin is het rustig bijna relaxed en naarmate het nummer vordert, heb je het idee dat de zanger ernst wordt. Heel mooi. Ik heb zelf heel erg van dit nummer genoten.

Het vierde nummer is HEAVEN. Het eerste wat mij aan dit nummer opvalt, is dat er veel backvocals aanwezig zijn in het eerste couplet. Waar er eerst door de mainvocal wordt gezongen, lijkt het net alsof hij aan het einde aan het schreeuwen is. Ik heb ook het gevoel dat door de backvocals dat schreeuwen mogelijk is. Het nummer is doorweeft met pianospel. In sommige stukken zit er ook een harpspel. Het geeft het geheel toch een beetje een dromige sfeer.

Nummer vijf op het album heet White Caress. En wat een verschil met de andere vier nummers. Een echte onvervalste rock vibe komt uit dit nummer. In dit nummer klinkt de gitaar, bass en drum het beste door. Heel soms een synthesizer  geluid, maar dat klinkt meer als een prettig detail dan dat het het nummer overneemt. Wat goed opvalt in dit nummer is dat de samenzang heel harmonieus klinkt. Een heerlijk relaxed nummer dus.

Carry is de naam van het zesde nummer van het album. Dit nummer begint rustig, maar na een minuut vervolgt er een steviger ritme. Lekker upbeat met stevige gitaarspel. De zang volgt hierin mee. Van rustig naar snel en weer terug. Dit zorgt ervoor dat dit een lekker pakkend nummer wordt. Ook is het verrassend dat je in de versnelde gedeeltes een klokkenspel kunt horen. Dit detail maakt het nummer niet alleen pakkend maar ook spannend.

Het zevende nummer heet Maquerade. Wat een verschil met de andere nummers. Dit komt mede door het intro van het nummer die een beetje een spooky feeling heeft. Na de intro volgt er een vorm van opheldering in de muziek. Daardoor klinkt het nummer weer totaal anders. Zo gaat het nummer van spooky naar helder en krijg je het gevoel dat je naar twee verschillende nummers tegelijkertijd zit te luisteren. Alsof de muziek van donker naar licht springt. In het eindstuk is er een kleine verrassing in de vorm van een vrouwelijke stem die in het Frans tekst voorleest. Al met al doet dit nummer ook echt zijn naam eer aan, door te wisselen tussen verschillende stijlen.

En toen kwam nummer acht, genaamd R-ED. Dit is mijn absolute favoriete nummer van het album. Het gitaarspel klinkt lekker grungy met een strakke drum partij. De zang is, in mijn oren, lekker intens. Dan weer helder en dan alsof er een filter overheen ligt. Strak en direct. Dit is een prachtig en sterk dansnummer met weinig poespas. Recht voor zijn raap en heeft mijn hart gestolen.

Bittersweet is de naam van nummer negen. Het is een lekker dansnummertje met veel gitaarspel. Goede stevige rockviben en up tempo. Gek genoeg als je langer luistert,  heb je echt het idee dan het ook Bittersweet klinkt. Dit komt voornamelijk door de zang. Je hebt echt het idee dat de zanger zijn hart eruit zingt en daar ook nog eens boos om wordt. Het wordt erg lastig om stil zittend naar dit nummer te luisteren.

Nummer tien is MARIA genaamd. In het begin hoor je alleen de gitaar en zang, maar na een tijdje komt er ook een echte beat bij. Het is niet een rustig nummer maar klinkt ook niet echt als een dance nummer. Wel is het een mooi nummer. Heel mooi zelfs. Dit is mede door de vervormingen en filters die over de zang zitten. Ook met de tweede stem erbij maakt het een diep nummer. De uithalen in de zang zijn dan weer helder en daardoor heeft het nummer, zeker qua zang meer diepte en emotie.

Het een na laatste nummer heet ボクノセイ. Dit nummer is echt een rustig nummer. Met de akoestische gitaar wordt er bijna een magische sfeer gecreëerd. De zang heeft dan weer wel filters dan weer niet en klinkt heel rustig. Bijna vloeiend. Halverwege klinkt er een drum op de achtergrond. Deze bouwt eigenlijk het magische sfeertje dat rond dit nummer hangt nog meer op. Heerlijk rustig nummertje waar je lekker op weg kan dromen.

Dan helaas al weer het laatste nummer van dit album. Dit heet YOAKEMAE. Een spetterend nummer. Perfecte afsluiter van dit album. Met gitaren, violen en drum. Heerlijk up tempo en het klinkt heel licht en vrolijk. Ik krijg ook spontaan een dikke grijns op mijn giecheltje als ik naar dit nummer luister. Dit nummer wilt je laten dansen en HEEL hard mee te zingen. Echt een super afsluiter van een leuk en divers album.

Ik heb genoten van dit album. Ookal ben ik zelf niet gewend aan deze muziek,  ik weet zeker dat ik dit album nog vaker ga luisteren. Naast echt onvervalste dance nummers zit er ook echt een lekkere stevige rock nummers in. Ook de zang is mooi, helder, stevig en aantrekkelijk. Ik kan dit album aan iedereen aanraden, aangezien er voor ieder wat wils in zit.

In Europa is het album al uit, namelijk sinds 14 maart 2014, in Japan komt het album op 9 juni uit (of in Amerikaans Engels te lezen als 6/9). Daarnaast is het album te kopen bij ADAMS 2 Eves en in de Râmen Events & HIGHFeeL webshop voor €20,-.

sjooisu-san

have fun ^^

Eén gedachte over “CD review: ADAMS – SIXNINE

  • 10 april, 2014 om 18:46
    Permalink

    Mooie review!!
    ik moet echt de nieuwe nummers eens gaan luisteren !

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?