Nihon no Hanga lente-opening: Wood, Paper, Ink: Technical Perfection in 20th Century Japanese Printmaking

Het Japans Prentenkabinet Nihon no Hanga gaat in mei weer open met een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling draagt de titel “Wood, Paper, Ink: Technical Perfection in 20th Century Japanese Printmaking” en laat prenten zien uit de 20ste eeuw.

Wood, Paper, Ink: Technical Perfection in 20th Century Japanese PrintmakingDit keer besloot Nihon no Hanga de collectie eens vanaf een hele andere kant te laten zien. Ditmaal laten zij zien hoe een simpele, voorbereide schets wordt omgetoverd naar ontwerp en vervolgens ontpopt tot een voltooid prachtstuk. Tijdens dit hele proces gebruiken de kunstenaars allerlei technieken en speciale effecten om op hun afdruk net dat ene speciale toe te voegen. Hout, papier en inkt zijn de basis om een traditioneel Japans houtsnede afdrukwerk te kunnen maken, ze vormen de basis tot alles binnen deze vorm van kunst samen met andere specifieke technische ontwikkelingen in zowel de Shin en Sosaku hanga bewegingen in de 20ste eeuw.

Tot nu toe heeft Nihon no Hanga nog geen catalogus gemaakt voor deze tentoonstelling maar er zullen wel extra activiteiten gaan plaatsvinden in de open weekenden van mei, data volgt nog.

Al nieuwsgierig geworden? Je kan deze tentoonstelling bezoeken in alle weekenden in mei 2014 van vrijdag tot en met zondag (2-3, 9-11, 16-18, 23-25, 30-31), van 12:00 tot 16:00 uur. Hou wel in de gaten dat het museum weer zal sluiten op zondag 1 juli.

Op vrijdag 2,9,16,23 en 30 mei om 14:00 uur zal assistent-conservator, Maureen de Vries aanwezig zijn en zij zal een gratis tour geven in het Nederlands! (mocht je graag aan deze tour willen deelnemen stuur dan op tijd een mailtje voor een reservatie, er zijn maar gelimiteerde plekken beschikbaar!)

Nihon no Hanga (vertaling: Japanse prenten) is een privé museum dat al 15 jaar prenten verzameld. Het museum kan bekeken worden door wetenschappers en studenten voor onderzoek. Maar twee keer in het jaar zal het museum geopend worden voor bezoekers en biedt het museum een tentoonstelling aan. Nihon no Hanga is te vinden aan de Keizersgracht 586 in Amsterdam.

Bron: Nihon no Hanga

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

3 gedachten over “Nihon no Hanga lente-opening: Wood, Paper, Ink: Technical Perfection in 20th Century Japanese Printmaking

 • 16 april, 2014 om 13:25
  Permalink

  Lekker lange titel! Ik wil al sinds vorig jaar naar Nihon no Hanga, maar tot op heden komt het mij steeds niet uit vanwege andere evenementen en planningen. :/

  Reactie
 • 16 april, 2014 om 23:14
  Permalink

  Het lijkt mij ook erg leuk om te zien! Jammer dat je niet kan gaan telkens zeg :(

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?