CD review: UPLIFT SPICE – ØØØ

This post is also available in: English

UPLIFT SPICE kwam afgelopen november met een nieuw album in Japan onder de titel ØØØ, een album dat een bepaalde indruk bij mij heeft achtergelaten.

Ik kende UPLIFT SPICE al een tijdje en ben helemaal gek van hun rock/punk vibe. Ik hou eigenlijk helemaal niet van vrouwelijke stemmen, maar de stem van de zangeres Chiori behoort tot een van mijn weinige favorieten. Samen met YOOKEY (gitaar) en de gebroeders Tovita (drum) en Kenji (bass) heeft deze band een geweldig album gemaakt. Dus zonder nog meer poespas, want ik kan uren over deze band blijven babbelen. Hier de cd review.

UPLIFT SPICE - 000We beginnen met de tracklist:

1. TheHangedMan
2. U & I
3. ØØØ
4. Irony
5. カルト
6. F.U.B.A.R.
7. マーニとハティ
8. F*** Darlin’
9. PsyWar
10. Hypernova Remnant
11. The end

We beginnen het album met TheHangedMan. Het nummer heeft een snelle up tempo start. Meteen is er geen misverstand mogelijk. Dit ROCKT. Chiori laat meteen flink haar stem horen. Ze gebruikt een vrouwelijk bijna meisjes achtige stem met veel volume en echte power. En in dit nummer komt dit meteen flink naar voren. Ik krijg ook een beetje het gevoel van de film Sakuran als ik dit nummer en haar stem hoor. Heel prettig. Je wilt eigenlijk meteen gaan beginnen met headbangen. In het eindstuk van dit nummer zit een bass rifje dat weer bijna een soul achtige feeling heeft. Heel gaaf neergezet. Dit is een super begin voor de rest van het album.

Nummer twee van het album heet U & I. Dit nummer is ook al wat bekender van UPLIFT SPICE mede door hun pv op youtube. Ik zelf ben mede door dit nummer meteen fan van de band geworden. Het intro van dit nummer begint met een gitaar en drum deuntje en na 10 seconden dendert de zang, drum, gitaar en bas door je oren. Als een vloedgolf die je van achteren verrast. Stil zitten is dan eigenlijk ook geen optie en headbangen en mee schreeuwen is eigenlijk het enigste wat je kan doen. Zeker bij de grunt schreeuw van Chiori die aan het einde van de coupletten door dringt. Het refrein zelf is ook echt, bijna, overweldigend. Zeker in het begin hiervan waarin zij U & I zingt alsof het, het enigste is waar ze in deze wereld om geeft. Dit is echt een ontzettend sterk rock nummer. Naar mijn mening is dit ook het perfecte kennismakings-nummer voor UPLIFT SPICE.

Het derde nummer heet ØØØ. Wat opvalt bij dit nummer is de doordringende snelle bass lijn en een zeer strak drum spel. Het nummer klinkt ook een beetje mysterieus door de filter die over de zang heen ligt. Deze filter valt weg zodra het refrein erin komt. Daardoor heb je het gevoel dat je word “op gelift”in de muziek. Na 2.15 minuten krijg je ineens een mix van old school metal en symfonische sound effecten. Dit is echt een gave verrassing in het nummer.

Nummer vier is Irony genaamd. Dit nummer begint redelijk rustig. Het heeft een beetje het happy rock/punk vibe. Lekker headbangen en mee dansen is het eerste waar ik aan denk. De sound effecten die in dit nummer verwerkt zitten complimenteren het gitaarspel en de drum heel goed. Leuk ook aan dit nummer is dat de drum bijna galopperend klinkt. En dan ook in twee versnellingen. Ook de zang klinkt lekker happy in mijn oren, ook al zegt de naam van het nummer wat anders.

Dan door met nummer vijf. Deze heet  カルト. Dit is een no nonsense rock on nummer. Het heeft ook een licht metal in het gitaarspel. Chiori lijkt de  woorden bijna uit te spugen, zo snel vliegen ze langs je oren. Om vervolgens in het refrein haar longen uit haar lijf te zingen. In dit nummer heb ik het gevoel dat HEEL de band hun alles geeft. Mocht je naar een concert van deze band gaan en dit nummer horen, geef dan ook jou alles terug aan deze band door alles wat je hebt eruit te dansen. Geweldig diep core nummer.

F.U.B.A.R. is de naam van het zesde nummer van het album. Het begint met een gitaar intro waarin een, wat lijkt, nieuwslezer stem een bericht voorleest. Maar na 20 seconden is er bijna een explosie aan gitaar, bass en drum. Deze valt daarna ineens weg om plaats te maken voor de zang. En wauw, wat een stem heeft Chiori. Als je het al goed vond in de eerdere nummers dan is dit toch echt nog een niveautje hoger. Ze laat hierin nog meer van haar kwaliteiten horen. Ze zingt, ze grunt en gilt (zonder vals te worden) heet het nummer bij elkaar. Dit is echt een kunst. Dit nummer is echt een killer en ik weet ook niet of ik keihard moet gaan headbangen of met open mond er naar moet luisteren.

Nummer zeven heet マーニとハティ. Na het heftige nummer F.U.B.A.R. is dit een lekkere tussenpauze om even op adem te komen. Gewoon lekker rockdeuntje met vrolijke zang. Er loopt door dit nummer een erg prettig klinkende bass lijn. Daardoor is dit echt een spring, lach, dans, drink en geniet van het leven nummer.

En toen kwam nummer acht. F*** Darlin’. Dit nummer begint met bijna een R&B flow. Deze veranderd later door de bass lijn in een romance rock gevoel. Maar vergis je niet. Je hoort duidelijk de emotie en frustratie door in de zang. Zeker bij iedere F*** Darlin die Chiori eruit gooit. Handjes in de lucht en mee zwaaien of mee playbacken in de badkamer.

PsyWar is het negende nummer op het album. Het intro voelt als een jaren 50 jingle maar dan met elektrische gitaar. Dit gevoel wordt ineens totaal uit context getrokken door de drum en daarna hardere gitaarspel. Dat terwijl de bass wel die bijna soul/jazzy feel erin houdt. Als hedendaagse rock/punk muziek in de jaren 50 in een dansroom zou worden gespeeld, dan zou het klinken als dit nummer. Geweldig! Denk aan dames in petticoats met swingdresses en Dr. Martens laarzen. Ballroom dansen en headbangen het kan en past allemaal in dit nummer. Heel gaaf hoe ze bijna twee totaal verschillende generaties en genres muziek tot één weten te combineren.

Het een na laatste nummer heet Hypernova Remnant. Hier gaan we weer terug naar het onvervalste rock en punk gevoel. Het meest opvallende aan dit nummer is het refrein. Die rolt als het waren over je een en trekt dan weer terug. Het is een flow van op en neer en zelf wil je hier graag in mee gaan. Deze flow wordt voornamelijk versterkt door de zang en gitaar. Echt een super gaaf go with the flow nummer met heel veel pit.

En dan, helaas, al weer het laatste nummer van dit album. Met de toepasselijke naam The End. Opvallend aan dit nummer is dat in het begin de bass het ritme aangeeft van het nummer. En dan ineens, gaan ineens alle volume knoppen omhoog. De drum pakt het ritme over en ineens sta je te springen en wil je mee brullen met de muziek. Na deze uitspatting kom je in een rustiger stukje. Maar deze is iedere keer maar van korte duur want je komt iedere keer weer in een versnelling terecht. Dit is een prachtig hard rock nummer waar je flink op los kan gaan. En ook echt een super einde aan dit geweldige album.

Al met al is dit echt een album waarvan je blijft genieten. Je wordt als het ware echt opgenomen in de muziek en ik denk dat het ook heel veel emotie laat horen. Ik zal misschien niet bij de concerten aanwezig zijn van de pracht band, maar ik weet wel zeker dat ik heel vaak naar dit album ga luisteren. Dit is echt een must have voor mensen die van up tempo rock houden en niet bang zijn voor een vrouwelijk stem.

Op zondag 18 mei gaat de Europese tour van UPLIFT SPICE van start. Voor alle tour data kun je hier klikken.

sjooisu-san

have fun ^^

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?