De karate-wereld hoopt toegevoegd te worden aan de Spelen tegen Tokyo 2020

Tokyo2020In de loop der jaren werden er sporten toegevoegd aan de Spelen, sporten weggelaten. Het is een constante evolutie. In de gevechtsporten hebben we voorbeeld Judo en Taekwondo. Judo werd aan de Spelen toegevoegd in 1964. Toen werden de Spelen ook in Tokyo georganiseerd! Ook Taekwando is een vrij nieuwe sport, namelijk sinds de Spelen in Sydney in 2000.

Net dat debuut op de Spelen in Tokyo in 1964, wakkert de droom om ook Karate toe te voegen aan de lijst van Spelen aan. Wat is nu mooier dan dat ook in Tokyo voor het eerst als Olympische discipline te beoefenen? Reeds drie keer eerder vroeg de Karate-wereld om toegevoegd te worden als Olympische sport, maar ze werden steeds geweigerd.

Waarom werd Karate dan eerder geweigerd?

Er zijn een heel deel redenen. Onderandere omdat er heel veel verschillende stijlen zijn binnen de sport, met elk hun eigen regels, focuspunten en visie. Het is bijna onmogelijk om hieruit eentje te kiezen die dan zal dienen als officiële vorm voor de Olympische Spelen. Dit zou zoiets zijn als zeggen dat één bepaalde stijl beter is of juister is dan de andere stijlen. Vreemdgenoeg is Karate wel onderdeel van de Aziatische spelen, die ook om de 4 jaar georganiseerd worden. Ze zijn het tweede grootste sport evenement, na de Olympische Spelen dus! Dit geeft natuurlijk wel hoop dat het toch nog mogelijk is!

Op die Aziatische Spelen wordt ‘Enter Kyokushin’, wat letterlijk de ultime waarheid betekend, gebruikt. Dit is een echte contactvorm van Karate die onststond in 1964. De oprichter van deze stijl was Material artist Masutatsu Oyama/Choi Young- Eui. Naar schatting zijn er zo’n 12 miljoen beoefenaars van deze stijl, verspreidt over 120 landen en met meer dan 230 organisaties enkel in Japan! Het is een stijl met een sterke klemtoon op harde technieken. Dit wil zeggen dat ze voorrang geven aan kracht tegen kracht. Kyokushin wordt vaak gezien als een echte gevechtsstijl, in plaats van als een sport. Ook dit is een reden waarom ze afgewezen werden in het verleden.

Doordat de Spelen in 2020 worden georganiseerd in het land van herkomst van de sport komt er toch opnieuw wat hoop. Men streeft nu om twee stijlen toe te voegen aan het programma. De Kyokushin, zoals hierboven reeds besproken en een zachtere stijl, met zachtere technieken, waarbij de nadruk net gelegd wordt op de verdediging met minimale kracht. Er zijn ook andere sporten met verschillende stijlen in het Olympisch programma. Denk bijvoorbeeld aan Grieks-Romaans woorstelen, met freestyle en het officiële programma.

Echter, indien Karate wordt toegevoegd aan het programma, kan dit nefast zijn voor Taekwando. De voorbije Olympische Spelen kreeg de sport ook al lage kijkcijfers te verwerken. Het is mogelijk dat deze sport dan zal moeten wijken voor Karate.

Willen jullie graag Karate zien op de Spelen? Zoja, welke stijl(en)?

Bron: rocketnews24

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?