Tentoonstelling in Centre Céramique: Verstilde Schoonheid

Mocht je in de buurt van Maastricht wonen, dan is deze tentoonstelling van Japanse prenten een tip. De tentoonstelling loopt al vanaf dinsdag 8 april in Centre Céramique. Tot en met zondag 15 juni zijn er 91 werken uit de collectie die Centre Céramique in 2001 heeft overgenomen van verzamelaar Jan van Reek te zien. In deze tentoonstelling ‘Verstilde Schoonheid’ zijn een aantal thema’s uit de Japanse prentdrukkunst te zien: mooie vrouwen, acteurs en courtisanes.

Verstilde schoonheid

De collectie van Van Reek geeft een overzicht van Japanse prentkunst vanaf de 17de eeuw tot en met de 20ste eeuw. Deze prenten uit de populaire cultuur zijn ontstaan tijdens de Edo-periode (1603-1868), een betrekkelijk rustige tijd in Japan. In Edo (Tokyo) woonde de Shogun en alle andere mannelijke heersers en hun opvolgers. Deze concentratie van macht en geld leidde tot een grote groei van de stad, maar ook tot het ontstaan van de Yoshiwara, een enorm tot de verbeelding sprekend stadsdeel vol theehuizen, restaurants, gokhuizen, badhuizen, theaters, en vooral ook: bordelen. Het was deze vrolijke wereld vol vertier en amusement die als inspiratie diende voor Japanse kunstenaars zoals Yoshitoshi, Harunobu , Utamaro en Hiroshige. Omdat de meeste prenten deze vergankelijke en vluchtige wereld als thema hadden, kreeg de prentdrukkunst ook de Japanse naam Ukiyo-e.

De tentoonstelling is te vinden in de fotogalerij en is vrij te bezoeken. Centre Céramique is in principe elke dag geopend, maar gesloten op feestdagen. De actuele openingsdagen en -tijden zijn hier te vinden. Centre Céramique is te vinden aan de Avenue Céramique 50 in Maastricht. Voor diegene die niet in de buurt wonen, de Japanse prenten onder beheer van Centre Céramique zijn ook digitaal te bekijken.

Bron: Centre Céramique via Japanese Events NL

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?