Drummen zoals Yamato

Een tijdje geleden heeft AVO jou verteld over de Yamato Taiko Drumming school die van start zou gaan in Den Haag.

miyadaikoDit trok ook mijn aandacht en ik was er erg enthousiast over, net zoals meerdere mensen van AVO. Waardoor er is besloten om zo’n kennismakingsles te volgen. Er waren aardig wat mensen en het was voor velen een leuk dagje uit. Alle lessen worden gegeven door Gen en Madoka van Yamato, zo ook deze kennismakingsles. Het was de bedoeling om een beetje mee te krijgen wat er nou in zo’n Taiko les wordt gedaan en geleerd. Gen vertelde heel vrolijk dat het bij Yamato niet gaat om het ritme, goed om te weten, en de pasjes strak te doen, maar juist om plezier te hebben! Dat straalden Gen en Madoka ook uit gedurende de hele les en zelfs ervoor en erna. Er werden wat basis ritmes geleerd en een gedeelte van een liedje. Het was nog knap lastig en de volgende dag voelden mijn spiertjes het wel. Na de les had ik mijn e-mailadres doorgegeven om meer informatie te ontvangen over de lessen. Al snel na de beruchte dag kreeg ik een mailtje en er stond een leuk aanbod in voor de maand april dat ik niet kon afslaan. Vanaf dat moment ging ik nog 4 lessen Taiko volgen en ik was niet de enige!

De eerste les was al gauw, en wat is een school zonder theorie? Ook bij Taiko is het een en ander qua kennis nodig en een klein gedeelte van deze kennis kregen we in de eerste echte les. De stokken die Taiko drummers gebruiken worden “Bachi” genoemd. De Bachi zijn er in verschillende groottes, net zoals de Taiko, de trommels. Deze Taiko hebben allemaal een eigen naam, de meest bekende heet “Miyadaiko” en is middelgroot. Deze Taiko kan prima voor je staan en is erg makkelijk in gebruik, deze worden het meest gebruikt in de lessen. Andere Taiko die gebruikt worden in de lessen zijn “Shime-daiko” welke klein is en “O-daiko” die juist erg groot is. Deze grote jongen vreet energie als je erop speelt, maar dat kan ook voor de andere Taiko gelden. Deze Taiko worden trouwens ook gebruikt in echte shows, het is niet zo dat het speciale Taiko zijn voor lessen. Gen leerde ons in deze eerste les ook dat het helemaal niet gaat om de hoeveelheid spierkracht, maar om bepaalde bewegingen en dat met behulp van de gravitatiewet van Newton, de zwaartekracht, deze bewegingen gemaakt kunnen worden. Allerlei handige tips en trucs!

De tweede les was het tijd om elkaar wat beter te leren kennen, het was tijd voor een namenspel met behulp van de Taiko. Eerst een namenrondje om de namen een keer gehoord te hebben en dan was het tijd om te spelen. Ik had voordeel dat ik al iemand kende en hoefde niet veel na te denken maar sommige daarentegen met als voorbeeld Gen, bakte er niks van. Dat was dus het huiswerk voor volgende les, namen leren. Toen het namenspel was afgelopen hadden we pas door dat Madoka vals speelde door de namen op een briefje te schrijven en op de Taiko te leggen. Stoute meid! Na het speelkwartier was het tijd om verder te gaan met het serieuzere werk, waar we de vorige les mee bezig waren geweest. Vorige les hadden we deel A van een liedje geleerd en nu gingen we het herhalen en een begin maken aan deel C. Deel C is knap lastig en heeft heel wat oefening nodig. Het mocht van Gen thuis geoefend worden, maar niet in de trein. Dat zou nogal raar staan.

De derde les had iedereen keurig zijn huiswerk gedaan, behalve Gen. Velen wisten bijna alle namen en het spel werd daardoor veel leuker. Een andere opwarming is een spelletje waarbij Gen en/of Madoka moet naspelen wat steeds moeilijker en sneller gaat. Ik vond het best verwarrend soms maar erg leuk. Deze opwarming wordt trouwens in elke les gedaan en na de opwarming is het tijd voor het echte werk. Afgelopen lessen hadden we deel A en deel C gedaan, die gingen we nog even herhalen en daarna snel door naar deel B. Deel B lijkt heel erg op C, maar is toch heel anders. Op een gegeven moment werd de groep in tweeën gesplitst en moest deel B en deel C door elkaar gespeeld worden. Dit bleek heel erg lastig en verwarrend te zijn, maar oefening baart kunst!

De vierde en laatste les van de maand alweer, ik ging er met een dubbel gevoel naartoe. Ik was verdrietig omdat dit mijn laatste les zou zijn maar ook blij omdat het altijd zo leuk is. Dit keer gingen we alles herhalen van de vorige lessen en dat speelden we achter elkaar. Ook met 2 aparte groepen die dan een ander ritme speelde. Dit geeft echt een heel gaaf effect maar het is ook lastig. Telkens als het liedje was afgelopen wilde ik het opnieuw doen, want ik maakte telkens wel ergens een foutje. Ik wilde het helemaal goed spelen, alleen de tijd liet dat niet toe. Na de les heb ik met Gen en Madoka gesproken en bedankt voor de leuke tijd. Het was een geweldige ervaring. Het liefst had ik door willen gaan, maar dat kan om persoonlijke redenen niet. Ik hoop dat de andere mensen van de klas er wel mee doorgaan en dat er nog leden bij komen, want het is gewoon geweldig!

Yamato_DenHaag2014

De Yamato Taiko Drumming School is er elke week in Amsterdam en Den Haag. Ook geven de klassen zo nu en dan een optreden. Heb je interesse om 1 van de klassen te joinen? Dat kan! Of wil je wat meer informatie? Dat kan ook! Gewoon eventjes mailen naar  Gen Hidaka en vergeet de Facebook pagina niet te liken!

En als je het ritme kwijt raakt, vergeet dan niet om door te blijven lachen!

Shizu

Nothing can beat my love for Japan ♥

2 gedachten over “Drummen zoals Yamato

 • 27 mei, 2014 om 11:30
  Permalink

  Erg leuk verslag, Shizu! :D

  Jammer dat ik het niet kon volgen, maar met de drukte en stress met het verhuizen was het mij niet echt gelukt!

  Reactie
 • 27 mei, 2014 om 22:46
  Permalink

  Klinkt zo super!

  Wat leuk dat je die ervaring toch even hebt kunnen meepikken, hoop dat er voor jou toch een moment komt dat je het weer kan oppikken!

  Een super work-out en toch ook gevoel voor ritme kweken.

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?