10 dingen die je niet mag missen op Anime 2014

Aanstaand weekend is het weer tijd voor een nieuwe editie van Anime 2014 met als thema Summer Games. Het programma is flink gevuld met interessante activiteiten en daarvan heb ik 10 activiteiten uitgekozen die je niet mag missen op Anime 2014. De 10 activiteiten zijn in willekeurige volgorde gezet.

Anime 2014

1. Cosplay juryleden Q&A Panel
Naast al die cosplayactiviteiten van hoe je de materialen maakt tot aan fotografie, van acting tot aan plannen van je cosplay outfits. En niet te vergeten: er zijn ook nog voldoende cosplay contests op Anime 2014! Van Animecon Solo en Group Cosplay Competitie tot aan CICAF, van Euro Cosplay tot aan WCS 2014. Deze volgende activiteit vond ik wel interessant: Anime 2014 heeft dit jaar een aantal erg bekende cosplayers uitgenodigd die tijdens de competities zal jureren: Andrea Vesnaver, Reika, Kamui, TaeYeon Kim, Yaya Han en Yuegene Fay. Tijdens een Q&A Panel op zondag van 10.30 tot 11.30 is het mogelijk om die prangende vragen te stellen aan deze juryleden. De Panel zal plaatsvinden in Amazon.

2. Lezing van Venus Angelic: Hoe wordt je een web beroemdheid?
Sinds kort woont ze in Den Haag, dus de keuze om langs te gaan naar Anime 2014 was al snel gemaakt. Nu zal ze ook een lezing geven over hoe je een beroemdheid op het World Wide Web te worden. Venus Angelic is bekend geworden op Youtube door haar videos waarbij ze focust op alles wat schattig is en dat ze een levende pop is. Op zaterdag van 16.30 tot 17.30 uur en op zondag van 15.00 tot 16.00 zal ze haar lezing geven in Onyx.

3. Japans koken 101 lezing
Altijd zelf Japanse gerechten willen maken, maar weet je nooit waar je de ingredienten vandaan haalt? Of wil je gewoon wat tips om die lekkere recpete voor makkelijke Japanse gerechten te maken? Tijdens de lezing over Japans koken krijg je hier advies over. De lezingen vinden plaats op vrijdag van 16.00 tot 17.00 in Antarctica en zondag van 11.00 tot 12.00 in Europe.

4. Expositie over Alfred J. Kwak
Vele mensen moeten toch wel bekend zijn met Alfred Jodocus Kwak, inmiddels een wereldberoemde eend. De expositie met de naam “Spetter Pieter Pater, Alfred Jodocus Kwak in woord, muziek en beeld” laat de onstaansgeschiedenis van Alfred J. Kwak zien. Zoals gezegd in de titel: in woord, muziek en beeld. Wat vele mensen niet weten is dat tekenfilmserie in samenwerking met TV Tokyo en ZDF werd gemaakt, waardoor het uiteindelijk een Nederlandse, Duitse, Japanse tekenfilmserie of misschien leuker gezegd anime werd. De expositie zal in Everest 1 te bekijken zijn op vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

5. Kimono 101 lezing en workshop door Linda Kentie
De meeste kennen de kimono wel, maar hoe draag je de kimono (kitsuke), wat zijn de diverse types kimono’s, wanneer draag je wat tijdens welk seizoen? Regels, tips en tricks en veel meer wordt besproken tijdens de lezing gegeven door Linda Kentie. Tijdens de workshop ga je leren hoe je de kimono en yukata draagt. Mocht je deze workshop willen dragen, dan is het verzoek om zo min mogelijk make-up te dragen om de kimono en yukata niet te beschadigen. Linda Kentie heeft een eigen Facebook pagina waarbij ze deelt over haar passie van kimono’s en regelmatig leuke foto’s deelt. De lezing wordt gegeven op zaterdag van 13.30 tot 14.30 uur in Africa. En de workshop wordt gegeven van 18.30 tot 20.00 uur in Onyx.

6. Cosplay documentaire Velvet Art
Op de zondag van 12.00 tot 13.00 uur is de documentaire Velvet Art te zien, gemaakt door Anne-Fleur van G&J Productions. Deze documentaire vertelt het verhaal van cosplayers in Nederland. Zie het proces van het bedenken tot het maken van de cosplay, maar ook het verhaal achter de cosplays. De video is te zien op YouTube, maar op Anime 2014 is het mogelijk om het op een grotere scherm te zien in Amazon en zal daarnaast een introductie en een Q&A sessie zijn.

7. Lezing hoe schrijf en publiceer je je eigen boek?
Roderick Leeuwenhart is de schrijver van Pindakaas en Sushi, kortgeleden hadden wij nog een interview met hem, en het debuut van zijn boek zal op Anime 2014 zijn! Daarnaast zal hij een lezing geven over de obstakels tijdens je schrijfproces. Tijdens Anime 2014 is het mogelijk om het boek te kopen in de dealer room. De lezing vindt plaats op de zaterdag van 14.30 tot 15.30 in Antartica. En momenteel is er een trailer te bekijken van het boek op de website van Roderick.

8. Gameroom: Bandai Namco
De Gameroom is een plaats voor de liefhebbers van alle soorten games. De ruimte is gevuld met grote TV schermen met een grote keuze aan videogames. Één van de interessante namen is Bandai Namco. Anime heeft in 2013 al eens samengewerkt en dit jaar komt de gameslegende en producer Hideo Baba naar Den Haag. Daarnaast heeft Bandai Namco een aantal primeurs: er zullen drie games speelbaar zijn in de gameroom die pas over een bepaalde tijd pas in de winkel zullen liggen, namelijk Tales of Xillia 2, Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm Revolution en One Piece Unlimited World Red! De Gameroom is te vinden in de Pacific (in de kelder) en is vanaf vrijdag 16.00 uur 48 uur lang en non-stop geopend!

9. Lezing kawaii in kunst en cultuur
Helen McCarthy laat zien hoe de fundamentele menselijke biologie ons programmeert om hulpeloze wezens met grote ogen lief/leuk vinden en vertelt over kunstenaars die de Japanse kawaiicultuur hebben beinvloedt. De lezing vindt plaats op zaterdag van 15.30 tot 16.30 uur in de Asia Room. Dit jaar brengt ze twee nieuwe boeken uit, waaronder ‘A Brief History of Manga’ en de derde editie van ‘The Anime Encyclopedia’. Ze zal zelf ook een lezing geven over de geschiedenis van Manga op zaterdag van 20.00 tot 21.00 uur in de Asia Room.

10. Diverse optredens van leuke bands en acts, met als hoogtepunt KOTOKO!
Voor de muziekliefhebbers (zoals ik) is er goed nieuws! Over het gehele weekend zijn er diverse optredens gepland door bijvoorbeeld Nederlandse (cover)bands als Godvalley op vrijdag van 20.00 tot 21.00 uur, Koi Pendant op zaterdag van 17.30 tot 18.30 in de Amazon / Aniway Room, Jibun Jinsei op zondag van 16.00 tot 17.00 uur in de Amazon / Aniway Room en Phoenix Down op zaterdag van 19.30 tot 20.30 uur in de Amazon / Aniway Room. ORIGA, anime en gamemuziek zangeres, bekend van muziek voor Ghost in the Shell, Final Fantasy en Fantastic Children zal op vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur optreden in de Archonia Room. En de klapper van dit weekend op zaterdag van 20.30 tot 22.00 uur is toch wel KOTOKO. Er zal een signeersessie zijn en een mogelijkheid om KOTOKO merchandise te kopen.

Daarnaast zijn er zoveel andere activiteiten te doen op Anime 2014, bovenstaande is ook maar een kleine selectie. Het gehele programma is hier te vinden. En voor de Android gebruikers zal het programma in een app te bekijken zijn. Welke evenementen op Anime 2014 wil jij niet missen?

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?