AVO Blog interview met LOKA

Volgende week gaat LOKA weer op Europese tour, het is de tweede keer in 1 jaar. De band, bestaande uit zanger Kihiro, gitarist SIN, bassist Katsumi en drummer KEN’ICHI, zal optreden in Nederland en België. Alle Europese tourdata zijn hier te vinden. Daarnaast brengt de band ook een nieuw album uit, QUATTRO, aan het begin van de Europese tour. Voor ons genoeg redenen om de band te interviewen.

loka 2014

AVO Blog: De meeste van onze lezers zullen jullie al kennen van de Europese tour van vorig jaar. Maar kunnen jullie nog even een introductie geven over de band voor de nieuwe lezers?
LOKA: Wij zijn LOKA, wij zijn SEXY, BAD & HEAVY! (lacht) We zullen weer in Europa zijn om een nieuw album uit te brengen, Europa zal de eerste zijn in de gehele wereld. Wisten jullie al dat dit de eerste keer is dat we een album uitbrengen nadat we het vierde bandlid aan onze line-up hebben gevoegd?

AVO Blog: Zoals jullie al aangaven, jullie gaan weer naar Europa. Binnenkort is het zo ver. Hebben jullie er weer zin in om naar Europa te gaan? En waar zijn jullie het meest enthousiast over?
LOKA: Wij zijn verheugd dat we deze keer langer blijven, zodat we meer van Europa gaan zien, meer dan de vorige keer. We hopen dat alle mensen die de vorige keer kwamen ook weer gaan komen en ook meer van hun ROCK vrienden meenemen.

AVO Blog: De Europese tour heet ECHOEZ. Wat betekent ECHOEZ?
LOKA: We hebben het ECHOEZ genoemd omdat wij onze muziek over en weer willen laten echoën, gewoon zoals het geluid echoot.

AVO Blog: In vergelijking met jullie eerste tour is de komende tour langer. Hoe bereiden jullie je voor voor de tour?
LOKA: In principe bereiden we ons voor op de show. Sinds we in Europa hebben gespeeld hebben we een langere set dan normaal in Japan, dus we moeten onze set vele malen oefenen, maar dit keer spelen we veel shows in Europa en dan zien we wel wat er gebeurd. Je krijgt meer nummers te horen, nieuwe nummers, wij beloven dat jullie het geweldig gaan vinden.

AVO Blog: Hebben jullie een favoriet liedje om te spelen tijdens de liveshows? Zo ja, welke is het en waarom?
LOKA: Onze favoriet om te spelen van onze vorige album is misschien wel CLUB ROCK SHIT, want iedereen ging uit hun dak en dansen op dit liedje. Maar nu misschien EDEN, het is van ons nieuw album, maar op dit liedje gaat iedereen aan het dansen EN moshen op hetzelfde moment, ander type van gekkigheid.

AVO Blog: Afgelopen oktober en november was jullie eerste Europese tour. Hebben jullie gemerkt dat sindsdien de fanbase groter is geworden, dankzij deze Europese tour?
LOKA: We hadden al opgemerkt dat we een fanbase hebben in Europa. Maar of deze gegroeid is of niet, dat zullen we zien door middel van de aankomende tour.

AVO Blog: Tijdens de eerste Europese tour hebben we gezien dat sommigen van jullie een nieuwe tatoeage kregen in België. Tijdens de komende Europese tour zullen jullie langs een aantal steden gaan waar enkele prominente tattoo artiesten te vinden zijn, denk aan Kóca in Praag en Fearless Tattoo in Den Haag. Hebben jullie plannen gemaakt om tijdens de komende Europese tour nog een extra tattoo te nemen, of is er weinig vrije tijd?
LOKA: Hmm.. nou de planning was strakker ingepland de laatste keer. Eigenlijk zijn we niet echt iets van plan, het is iets wat Kihiro zou doen als hij er zin in heeft. Maar het zal leuk zijn voor hem om een tattoo te krijgen van een beroemde Europese tatoeëerder.

loka2014

AVO Blog: We hebben het nu toch over tatoeages, we weten dat sommigen van jullie al een aantal tatoeages hebben. Vertegenwoordigen de tatoeages speciale herinneringen of gebeurtenissen? En willen jullie ons een paar voorbeelden geven?
LOKA: Alleen Kihiro (zang) en Katsumi (bass) hebben tatoeages. Kihiro’s tatoeages zijn geplaatst in vele plaatsen waar hij tourde: heel Japan, de VS en natuurlijk België. Katsumi heeft er één van een tattoo artiest die hij heeft uitgekozen, hij houdt van wolven en daardoor zijn vele tatoeages hieraan gerelateerd. Kihiro houdt van degene die hij op zijn linkerhand heeft staan, er staat Japans “Shodo” wat songtekst betekent. Zijn vriend schreef het origineel en hij besloot het om het te laten tatoeëren.

AVO Blog: In de video van MTV 81 zei Kihiro dat het moeilijk is voor elke band om in een band te zitten. Maar het moeilijkste van alles is om met de band bij elkaar te blijven voor een lange tijd. Je moet hard werken, constant komen met nieuwe muziek en uiteindelijk je muziek promoten op concerten en tours. Hoe blijf je in conditie, hou je de band bij elkaar en kom je met nieuwe inspiratie met nieuwe muziek?
LOKA: Daar is geen perfect antwoord voor. Elke band heeft zijn eigen originele stijl om de band bij elkaar te houden. Maar het meest belangrijke voor de band is om allemaal hetzelfde doel te hebben. Kleine of de grootste einddoel, iedereen moet hetzelfde doel voor orgen hebben, dat is hoe de band van de band wordt opgebouwd. Hoe we in vorm blijven? Ha! Alles wat je moet doen is gewoon touren, touren, touren, touren, touren, touren, touren, touren… van nature in conditie blijven, baby!

AVO Blog: Jullie gaan het nieuwe album, QUATTRO genaamd, uitbrengen in Europa aan het begin van jullie Europese tour. Hoe zouden jullie het album omschrijven? Hoe verschilt het met jullie eerste album Enflame en jullie single mix album Criss x Cross?
LOKA: Zoals we al zeiden in het begin van het interview, het is ons eerste album waarbij we met 4 bandleden zijn. Bij de vorige albums waren SIN en Katsumi nog niet in de band. Dus in een zekere zin is dit een echt debuut album voor LOKA als een band. Je zult hier niet alleen het verschil in muziek, maar ook in de liedteksten horen. Het is een nieuw begin voor LOKA op vele manieren.

AVO Blog: Als jullie een favoriet liedje moesten kiezen uit het nieuwe album, welk zou dat zijn en waarom?
LOKA: Sorry, kan niet kiezen. Voor dit album heeft elke bandlid tenminste één lied geschreven. Dus dat is één ding wat het moeilijker maakt. Kihiro schrijft het merendeel van de van de melodieën, maar sommige zijn van Katsumi en KEN’ICHI. SIN heeft echt hard gewerkt aan het regelen van alle gitaren, hij deed geweldig werk!

AVO Blog: Jullie speelden vorig jaar in Nederland en België. Gezien onze lezers uit deze twee landen komen, vroegen we ons af wat je weet van de landen. Hebben jullie iets geleerd over Nederland en België vorig jaar?
LOKA: We waren de meeste van de tijd in België, we heben niet veel geleerd van Nederland. Behalve dat we niet in de coffeeshop konden komen. Er moeten meer en andere dingen te zien zijn, dus we kijken hier naar uit. België: laatste keer regende het, elke dag. We waren erg dankbaar om op Japan Expo Belgium te spelen. We hadden hier het grootste publiek, maar het waren 10 shows in 14 dagen met 3 dagen waarbij we voornamelijk aan het rijden waren. Dus we hopen meer te weten te komen deze keer. We hopen het!

AVO Blog: Aan het einde van ieder interview vragen we aan de artiesten of zij een boodschap hebben voor onze lezers uit Nederland en België. Gezien jullie concertdata hebben in beide landen, willen wij jullie wat ruimte geven om de lezers te vertellen waarom zij moeten komen naar één of meerdere shows van LOKA.
LOKA: Waarom jullie moeten komen? Eenvoudig, wij geven jullie meer entertainment dan waar jullie voor betalen! We zullen niet in staat zijn om naar Europa te komen dit jaar na deze ECHOEZ tour, gezien wij het album dan in Japan gaan uitbrengen en daarna gaan touren tot het einde van het jaar. Dus als je meer wilt zien dat de typische Visual Kei of Anime band, kom naar ons, wees de eerste en laten we samen de LOKA scene bouwen. Want zonder de fans, zijn wij niets, we kunnen jullie de kans en gelegenheid geven, maar het bouwen willen wij doen met de fans. Het is de reden waarom wij willen dat JULLIE de eerste zijn, dus de volgende keer dat we komen, kunnen we samen zegen dat wij de LOKA scene in Europa hebben gebouwd… SAMEN!

Ik wil graag LOKA bedanken voor de tijd om dit interview te doen en Erie Morino en Râmen Events voor het mogelijk maken van het interview.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?