Japan Festival in Leiden

JapanFestivalLeidenAanstaande zaterdag 21 juni is er een Japan Festival in Leiden om de authentieke Japanse cultuur te kunnen proeven. Het festival is georganiseerd door een aantal Japanse artiesten. Een hele zaterdagmiddag lang zullen er diverse optredens zijn, maar ook een expositie. De Yosakoi groep Raiden zal er optreden, er zal een Kimono show zijn, optredens met traditionele liedjes en dans en drum. Een delegatie van 80 meesters en hun studenten zullen optreden en hun specialiteit laten zien. Er mag traditionele dans, het volkslied en Sumo-gezang verwacht worden. Daarnaast zijn er rondom het podium kraampjes waarbij je een Japanse papiermakerij en borduurwerk kunt bekijken. Om het festival compleet te maken zal er genoeg Japanse lekkernijen te eten te zijn.

Miako Kubota is één van de koks op het festival. Ze is een docent geweest in koken voor meer dan 10 jaar en leert haar studenten Japans, Chinees en Europees koken. Maar haar favoriete repertoire is toch wel een menu van Japans eten en Japanse snacks. Ze zal Chirashi-sushi met groenten en rijst met azijnsmaak en onigiri maken. Daarnaast is er een Japanse theeceremonie te bekijken mag er genoten worden van de groene thee en droge Japanse snoepjes.

De studenten van de Oda Kimono College, met een geschiedenis van 56 jaar, zal aanwezig zijn om kimono’s te laten zien tijdens de Kimono show. De studenten leren op school hoe ze ontwerpen, kleuren, hoe het naaldwerk in elkaar zit, het kleden, coordinatie en de opmaak van haar en gezicht.

Hiromi Nishiyama is bekend van het zingen van traditionele Japanse liederen. Elk jaar geeft ze een privéconcert en maakt ze een eigen cd met meer dan twintig liedjes. Ze zal op het Japan Festival optreden met een Bon Dans. De Bon Dans heeft een geschiedenis van meer dan 500 jaar en is een zeer populaire traditionele dans. Het is een makkelijke dans en je bent welkom om mee te dansen.

Mitsue Sakuragawa zal met haar dansteam de Kappore zien. Mitsue Sakuragawa heeft een eigen school, de Mitsue-kai, en heeft daarnaast veel opgetreden bij tempels, schrijns en andere plekken in Japan. Kappore was zeer populair onder de mensen in Tokyo vanaf 1868. Het is ontstaan in het westen van Japan, het werd toen de Sumiyoshi dans genoemd voorat het bekend werd in Tokyo.

De exposities bestaan uit traditionele kunst met washi, Japans papier, van Ayako Yoshizumi. Zij is een speciale docent aan de Setagaya Washi Fine Art College en basisschooljuf. En daarnaast laat Tachiyana Takamura borduurwerkjes zien. Tachiyana Takamura is één van de meest bekende borduurwerk artiesten in Japan, heeft diverse boeken uitgebracht in relatie tot het borduurwerk.

De Hooglandse Kerk is te vinden aan de Nieuwstraat 20 in Leiden. Van 13.00 tot 18.00 uur is de expositie te bekijken en van 15.00 tot 17.30 zijn de optredens. Toegang voor dit Japan Festival is helemaal gratis.

Bron: Mihoko Koetsier-Ikeya, Facebook evenement

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?