Zijdefabriek Tomioka krijgt UNESCO Werelderfgoedstatus

De UNESCO Commissie voor het Werelderfgoed heeft besloten dat de zijdefabriek Tomioka, een historisch fabrieksgebouw in Gunma prefectuur die de industrialisatie uit de 19 eeuw symboliseert voor Japan, toe te voegen aan de lijst van cultureel erfgoed. Met deze toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de zijdefabriek staan nu in totaal 18 erfgoederen in Japan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ukiyo-e van de “Joshu Tomioka Silk Mill” (1872)
Ukiyo-e van de “Joshu Tomioka Silk Mill” (1872)

De zijdefabriek werd in 1872 gebouwd en diende als model voor andere fabrieken in Japan. De fabriek was erg belangrijk in het belang voor de modernisering van Japan. Het is ook meteen Japans’s eerste moderne industriele erfgoed dat is opgenomen in de lijst. Het grote terrein bevat de zijde-molen, de oost en west cocon magazijnen, de slaapzaal voor de France vrouwelijke instructeurs, de slaapzaal voor de Franse mannelijke ingenieurs (gezien de apparatuur uit Frankrijk kwam) en het huis van de directeur (Brunat Huis), allemaal zijn ze nog in prima staat.

De fabriek sloot in 1987, maar Katakura Industries Co. Ltd weigerde om de fabriek te laten slopen, vanwege het historische belang. Uiteindelijk werd de fabriek onderhouden door Katakura Industries. De stad Tomioka begreep uiteindelijk ook het historische belang van de fabriek en hierdoor was de weg om het gebouw aan te melden als Werelderfgoed aan te melden vrijgemaakt. In 2007 werd de zijdefabriek aangemeld als kandidaat, maar uiteindelijk eind april van dit jaar werd de fabriek geadviseerd om toegevoegd te worden aan de lijst door de International Council on Monuments and Sites (ICOMOS). Op 21 juni 2014 is het officieel gemaakt.

Om dit te vieren heeft lokale krant Jomo Shimbun in de Gunma prefectuur een speciale editie uitgebracht, gemaakt van zijde. De krant heeft 100 van 50 bij 40 centimeter uitgebracht en in restaurants en souvenirwinkels dichtbij de fabriek opgehangen. Deze toevoeging op de lijst geeft de stad Tomioka ook een impuls, gezien het nu op de kaart staat voor toeristen.

Voor diegene die geïnteresseerd zijn, het is mogelijk om de fabriek te bezoeken en rondgeleid te worden. Nu het op de Werelderfgoedlijst staat, zal het nu drukker bezocht worden! Daarnaast heeft de zijdefabriek een eigen merk van souvenir chocolade in de vorm van een zijdeworm! Durf jij het aan om het te proeven? Het is het online te koop, maar helaas worden de producten niet naar het buitenland verstuurd!

wh-tomioka-1

Hieronder een documentaire van Takashi Hirukawa over zijdefabriek Tomioka. Hierin is Makoto Kanakubo, gids van de zijdefabriek, te zien, die geboren en opgegroeid is in de stad Tomioka.

Andere toevoegingen aan de lijst zijn de tabaksfabriek Van Nelle in Rotterdam, de historische stad Jeddah in Saoedi-Arabië, de grot van Chauvet in de Ardèche, het Grote Kanaal in China, duizenden kilometers van het Inca-wegennet in de Andes, een deel van de Zijderoute en de citadel van Erbil in het Koerdische gebied van Irak.

Bron: Japan Today, Zijdefabriek Tomioka via RocketNews

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?