Tentoonstelling Koki Tanaka in eerste aflevering Positions in Van Abbemuseum

Tot en met zondag 12 oktober is de tentoonstelling Positions met vijf internationale kunstenaars, waaronder de Japanner Koki Tanaka te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Andere kunstenaars zijn Lawrence Abu Hamdan (Jordanië), Céline Condorelli (Frankrijk), Bouchra Khalili (Marokko) en Charles van Otterdijk (Nederland).

Positions is een nieuwe tentoonstellingsvorm, dit is de eerste aflevering, waarbij projecten met elkaar in dialoog gaan in de tien zalen van de oudbouw van het museum. Iedere kunstenaar krijgt twee zalen tot zijn of haar beschikking.

positions_vanabbe

Positions is een nieuwe tentoonstellingsvorm waarbij projecten met elkaar in dialoog gaan in de tien zalen van de oudbouw van het museum. Iedere kunstenaar krijgt twee zalen tot zijn of haar beschikking. Veel werken zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, andere zijn ontwikkeld in samenwerking met kunstinstellingen over de hele wereld. Positions verkent de verschillende klanken van de hedendaagse artistieke geluiden.

Koki Tanaka, Precarious Tasks, 2012 - ongoing.
Koki Tanaka, Precarious Tasks, 2012 – ongoing.

Koki Tanaka’s Precarious Tasks, die hij de afgelopen jaren in steden over de hele wereld heeft gerealiseerd, zijn bescheiden collectieve handelingen die zijn ontstaan naar aanleiding van de aardbeving in Tohoku en de daaruit voortvloeiende kernramp in Fukushima. In Positions worden ze gepresenteerd in een architecturale installatie met documentatie, uitspraken en overblijfselen van de taken.

Voor Positions voerde Tanaka in Eindhoven twee nieuwe taken uit. De eerste taak vond plaats op vrijdag 4 juli. Er was een bijeenkomst van mensen die gezamelijk op 20 kilometer van het museum reisde om een film te bekijken te en te praten over de problemen rond kernenergie. 20 kilometer was de straal van de officiële evacuatiezone rond de kerncentrale van Fukushima. De tweede taak was op de dag van de opening (zaterdag 5 juli) waarbij een groep mensen uit Eindhoven op een openbare ontmoetingsplek de namen oplazen van de inwoners van de stad. Deze handeling doet denken aan het afroepen van de namen van vermiste of overleden mensen na een ramp, maar is ook bedoeld om de aandacht te vestigen op de mensen om ons heen, een manier om medeburgers op te merken en erkenning te geven.

Koki Tanaka (1975) woont en werkt in Los Angeles. In 2012 had hij een solotentoonstelling, Abstract Speaking – Sharing Uncertainty and Collective Acts, in het Japanse paviljoen tijdens de 55e Biënnale van Venetië. Zijn werk maakte recent onderdeel uit van tentoonstellingen in het National Museum of Modern Art in Kyoto, het Orange County Museum of Art in Newport Beach, het Hammer Museum in Los Angeles en ICA in Londen.

Het Van Abbemuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op iedere eerste donderdag van de maand is het museum geopend tot 21.00 uur. Om het museum binnen te komn betaal je als volwassene €12,-, groepen van 10 of meer personen €9,-, jongeren van 13 tot 18 jaar, studenten en CJP houders betalen €6,-. Museumkaart is natuurlijk gratis. En iedere eerste donderdag van de maand van 17.00 tot 21.00 uur is het gratis toegang! Het museum is te vinden aan de Bilderdijklaan 10 in Eindhoven.

Meer informatie over de kunstenaar Koki Tanaka en de andere kunstenaars is te vinden op de website van Van Abbemuseum!

Bron: Van Abbemuseum

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?