Japanse kunstenaars in Museum Jan van der Togt

Deze zomer is er een tentoonstelling te zien van diverse Japanse kunstenaars in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Tomoko Doi’s glasobjecten, die zij de afgelopen jaren maakte, zullen te zien zijn. Maar ook schilderijen van Yuina Wada, Yoshiaki Ishikawa, Ayako Rokkaku en sculpturen van Takashi Murakami. De tentoonstelling loopt van donderdag 17 juli tot en met zondag 31 augustus. De opening zal plaatsvinden op zondag 20 juli om 15.30 uur in aanwezigheid van kunstenaars Tomoko Doi en Yuina Wada.
japansekunstenaars
Tomoko Doi is een glaskunstenares die 15 jaar geleden haar artistieke zoektocht startte, tijdens het herstel van een ernstige ziekte. In haar werk experimenteert Doi met verschillende technieken en materialen, waaronder het zeefdrukken op glas. De glasobjecten roepen een sprookjesachtige sfeer – met een duidelijk Japans karakter – op. Zo maakte ze een werk van Roodkapje in de buik van de Boze Wolf. De wolf heeft berouw, en wrijft zijn tranen weg, terwijl Roodkapje blijft glimlachen. Doi maakt deel uit van het Japanse kunstenaarscollectief Sandbox, dat in 2004 een tentoonstelling had in het Glasmuseum Lommel. Eerder exposeerde Doi onder meer in Amsterdam op de Gerrit Rietveld Academie (2002). Het is echter voor het eerst dat het museum een grote solotentoonstelling aan deze bijzondere Japanse glaskunstenares wijdt.

Yuina Wada schildert felgekleurde composities, met invloeden van de Japanse manga- en anime tekenstijl, die ook terug te vinden zijn in het werk van bekende Japanse hedendaagse kunstenaars als Takashi Murakami en Ayako Rokkaku. Daarnaast haalt Wada inspiratie uit de Japanse Harajuku-mode, bekend van de meisjes die met hun aparte, felle kleding een toeristische attractie zijn in Tokyo. Wada maakt ons met haar kunst deelgenoot van een geheime, parallelle wereld. Een wereld vol magische verhalen en figuren. Zolang Wada zich kan heugen is ze al bezig met tekenen en schilderen. Sinds ze afstudeerde aan de kunstacademie in Japan richt Wada zich volledig op haar kunst, waarbij ze wisselend in Japan en Amsterdam werkt. Op de gerenommeerde kunstbeurzen Tefaf in Maastricht en Art Miami werd haar werk recent met groot succes tentoongesteld. Kort na de opening was nagenoeg al haar werk al verkocht.

Yoshiaki Ishikawa is een Japanse fotograaf die gebruikt maakt van een ingewikkelde techniek, die fotografie en schilderkunst combineert. Ishikawa maakt digitale foto’s van de natuur, die hij vervolgens naschildert. Deze beelden brengt hij vervolgens samen zodat er een nieuw geheel ontstaat. Een reflectie van zijn eigen visie op de wereld.

Ayako Rokkaku ging nooit naar de kunstacademie, maar begon met schilderen in haar tuin en de uitgestrekte parken van Tokyo. Ze brengt kleurige acrylverf direct met haar handen en vingers aan op karton of canvas, waardoor er dynamische, vrolijke schilderijen ontstaan. Zeer herkenbaar in Rokkaku’s werk zijn de steeds weer terugkerende jonge meisjes met grote ogen. Rokkaku kreeg in relatief korte tijd internationale bekendheid, met grote en drukbezochte solo-tentoonstellingen in onder meer het Danubiana museum in Slowakije en de Kunsthal in Rotterdam.

Takashi Murakami behoort tot de top van de hedendaagse kunst. Zijn werk krijgt internationaal veel erkenning en hij startte zijn eigen postmodernistische kunststroming ‘superflat’. In Murakami’s werk, variërend van schilderijen tot ballonnen en reusachtige knuffels, komen vaak bloemen en felle kleuren, maar ook traditionele Japanse karakters terug. Het figuur ‘Inochi’ (vrij vertaald ‘leven’) is een cyborg. Een wezen met zowel eigenschappen van een robot als menselijke trekken, gebaseerd op het karakter uit de gelijknamige Japanse film Inochi, uit 2002, van Shinohara Tetsuo.

Museum Jan van der Togt bevindt zich aan Dorpsstraat 50, in het hart van het oude dorp van Amstelveen en dicht bij het gemeentehuis. Toegang voor volwassenen is €6,00, voor museumkaart en kinderen tot 12 jaar is het museum gratis te bezoeken. De openingstijden zijn woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Bron: Museum Jan van der Togt

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?