Nishinoshima: Smeulend en groeiend

Nishinoshima (西之島),ook wel Rosario island genoemd, is een klein vulkanisch eiland dat een onderdeel is van de vulkanische eilanden. Het is gelegen op zo’n 1000 kilometer ten zouiden van Tokyo.

Het eiland zelf is naar schatting 10 miljoen jaar oud! Voor 1973 zou het eiland ongeveer 10.000 geen uitbarstingen hebben gekend. Ondertussen is de activiteit zo sterk toegenomen dat de frequentie tussen de 30 en 1 minuut ligt, meldt de kustwacht. Er wordt telkens magma/lava omhoog gespuid, tot zo’n 100 meter hoogte. Wanneer die magma/lava in contact komt met het water van de oceaan kan het stollen. Op een vergelijkbare manier werd in november 2013 zo’n eilandje gevormd, na een onderzeese uitbarsting. Dat eilandje van zo’n 400 op 500 meter groot, heeft zich nu samengevoegd met het grotere Nishinoshima. Hierdoor is het eiland ondertussen 1,26 m² groot.

Het is niet voor het eerst dat er nieuwe eilandjes worden gevormd in de buurt van Nishinoshima. Ook in 1973 en in 1986 werd er telkens een nieuw eilandje gevormd. Deze verdwenen helaas telkens na korte tijd. Zo’n nieuwgeboren eilanden zijn zeer fragiel. De overlevingskans is erg klein, maar door deze samensmelting wordt die kans veel groter. De nog steeds bestaande activiteit kan ervoor zorgen dat het eilandje zich nog beter vasthecht aan Nishinoshima, dit wordt opgevolgd door de kustwacht via verkenningen.

Hierboven zie je een luchtfoto van 8 december en 23 december 2013. Je ziet hoe de eilanden lijken te botsen.

Dit fenomeen bestaat niet enkel in Japan. Zo is er ook een voorbeeld van een eiland in de Arabische Zee, na een krachtige aardbeving in Pakistan.

Bron: Japan Today, Nieuwsblad

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Eén gedachte over “Nishinoshima: Smeulend en groeiend

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?