Een zaterdag Animecon 2014 in Den Haag met AVO

Op zaterdag, meteen de drukste dag van de conventie, was ik aanwezig voor mijn bezoek aan Anime 2014. Het begon al meteen met de lange rijen die zelfs buiten plaatsvonden. Voor deze zeer grote conventie, wat zeg ik, de grootste van Nederland is dit niet heel gek!

Anime 2014. Foto's door Francisca Hagen

Ik heb een aantal activiteiten gedaan, maar ik heb vooral veel rondgelopen en veel gepraat met bekenden van AVO. Hierdoor heb ik helaas niet alles kunnen volgen dat op mijn lijstje stond, waaronder de Kimono lezing van Linda Kentie. Ook heb ik het maid cafe Sparkling Potpourri en butler cafe Royal Roulette overgeslagen voor deze conventie, al stond ik nog wel eventjes in de rij voor een zeer speciale butler die op het moment dat ik er stond met haast moest vertrekken. Volgende keer beter!

Pindakaas en Sushi auteur Roderick Leeuwenhart @ Anime 2014. Foto's door Francisca Hagen

Roderick Leeuwenhart had een lezing over zijn boek, maar meer over hoe het schrijfproces ging evenals hoe je het boek op de markt krijgt. De zaal was flink gevuld en er werden diverse vragen gesteld aan (toekomstige) schrijvers. Daarnaast las Roderick een stukje voor uit zijn allernieuwste boek Pindakaas en Sushi. Door het publiek werd deze passage goed ontvangen.

In de Dealerroom waren ook de cosplayers te vinden die te gast waren tijdens deze editie van Anime: Andrea Vesnaver, Reika, Kamui, TaeYeon Kim, Yaya Han en Yuegene Fay waren aanwezig voor de fans om hun merchandise (van foto’s tot aan shirts) te verkopen, handtekeningen te zetten en op de foto te gaan. De fans stonden in de rij, voor sommigen nog langer dan de anderen. Met sommige cosplayers was het zelfs geen probleem om even een praatje te houden!

Venus Angelic woont sinds een paar maanden in Den Haag en liet direct na haar verhuizing weten dat ze naar Anime 2014 zou gaan. Uiteindelijk werd bekend dat ze een lezing kwam geven over hoe je een webcelebrity kon worden. De zaal was aan het begin behoorlijk gevuld, Venus Angelic is een webcelebrity te noemen, ze is voornamelijk bekend als levende pop. Het was voor haar de eerste keer dat ze een lezing gaf, dat was hier en daar ook wel te horen door de zenuwen, maar over het geheel klonk haar praatje goed. Ze legde uit over de geschiedenis van webcelebrities en uiteindelijk kwam het verhaal erop neer dat als je er één wilt worden, dat je dit niet als focus moet hebben.

De Gameroom vond ik indrukwekkend. In principe kom ik niet heel vaak naar gamerooms tijdens conventies, gamen kan ik immers thuis ook. Maar veel van dit soort games heb ik niet in huis en zo heb ik met plezier vertoeft in deze grote ruimte.  De Dealerroom was zoals vorig jaar lekker groot en gevuld, ik ben hier drie keer naartoe gegaan met als conclusie: ik heb nog steeds niet alles gezien!

Wat betreft de cosplayers kan ik het volgende zeggen: er zaten erg mooie cosplays terug. Ik vond sommigen best wel intimiderend (en dat is positief bedoeld) overkomen, waardoor ik zelf – ik ben hier even heel eerlijk in – niet de moed had om te vragen of ik een foto mocht maken. Ook weer volgende keer beter. Maar mijn complimenten aan de mooie outfits! Ik heb genoten!

Een gedeelte van het concert van Koi Pendant heb ik meegekregen. De laatste keer dat ik de band zag was op Tsunacon, inmiddels is de band uitgegroeid tot een volledige band bestaande uit 6 bandleden. Ondanks de moeilijkheden die de zangeressen hadden, verkoudheid en bij één was de stem weg, vond ik het optreden toch goed gaan. Hou deze band in de gaten! Een andere band die ik heb meegekregen is Phoenix Down, het betrof een debuutconcert en dat hebben dame en heren van Phoenix Down goed gedaan. Ook deze band gaat op het lijstje van in de gaten houden. Gezien ik vrijdag en zondag niet aanwezig was, heb ik wel Godvalley en Jibun Jinsei evenals ORIGA moeten missen. Maar dat wordt nog goedgemaakt!

Hoe vult zangeres KOTOKO het grote podium in Archonia Theater in haar eentje? Daar kwam een goede oplossing voor, KOTOKO nam twee danseressen mee die het podium verder vulden. De danseressen gehuld in donkere kleding met goudkleurige accenten leidde mij af van de zangeres met hun mooie danspasjes. KOTOKO startte goed met de muziek waar ze het meeste bekend van is,waaronder Re-sublimity, maar het publiek kwam naar mijn gevoel veel later op gang. Voor het concert waren er glowsticks te koop die in het donker mooie lichtjes lieten zien. Vele mensen kochten er een aantal om ermee te zwaaien, voor de zangeres zou dit een prachtig gezicht geweest moeten zijn: een donkere zaal met uitzicht op een zee van lichtjes die heen en weer zwieren.

Deshima Sounds was voor mij de afsluiter van de avond. Erg leuk om te zien hoe het publiek uit z’n dak gingen. Deshima Sounds heeft inmiddels al wel een naam gemaakt en daarom vind ik het tof dat ze ook op de conventies komen spelen naast hun eigen aparte feesten! Om 00.00 uur was mijn toegangskaartje niet meer geldig en moest ik het pand verlaten.

Anime 2014. Foto's door Francisca Hagen

Het was voor mij een erg interessante en ook een erg leuke dag. Al met al een geslaagde drukke dag! Iedereen bedankt voor de leuke dag, applaus voor de mensen die ons hebben moeten entertainen en diegene die alles in goede banen moesten laten lopen.

De datum voor de volgende editie is al bekend, namelijk in het weekend van 12 tot en met 14 juni, ook weer in het World Forum in Den Haag. Thema voor 2015 is ‘Do not try this at home!‘. 

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

2 gedachten over “Een zaterdag Animecon 2014 in Den Haag met AVO

 • 6 augustus, 2014 om 15:15
  Permalink

  Klinkt lekker druk!
  Maar weer een super ervaring rijker zo te horen =)
  Leuk verslag!

  Reactie
  • 7 augustus, 2014 om 09:30
   Permalink

   Het klinkt inderdaad druk. De zaterdagen op zulke grote conventies zijn gewoon het drukste en het is dan onmogelijk om alle activiteiten bij te wonen. Keuzes moeten er dan gemaakt worden. Daarbij wilde ik de sfeer proeven.

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?