Japanse wetenschapper voorspelt een grote aardbeving in Japan in 2017

Volgens een Japanse wetenschapper zal Japan in 2017 weer opgeschrikt worden door een grote aardbeving. Masaaki Kimura, een seismoloog die naar verluid de Grote Aardbeving in 2011 voorspeelde, verscheen onlangs op de Japanse televisie waar hij zijn theorie deelde over de volgende grote aardbeving in Japan. De aardbeving die in 2017 zal plaatsvinden, volgens deze wetenschapper, zou dezelfde sterkte hebben als die van 2011. Laatstgenoemde aardbeving had een kracht van 9,0 op de momentmagnitudeschaal.

"Shindomap 2011-03-11 Tohoku earthquake" by own work - blank map:File:Japan template large.svg, area:JMA1,JMA2, Intensity scale(Shindo):JMA3,JMA4, Earthquake data:JMA5. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0-2.5-2.0-1.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shindomap_2011-03-11_Tohoku_earthquake.png#mediaviewer/File:Shindomap_2011-03-11_Tohoku_earthquake.png
Kaart van seismische intensiteit waarnemingen als gevolg van de grote aardbeving van 11 maart 2011

Masaaki Kimura is een emeritus hoogleraar onderzeese geologie en een seismoloog aan de Universiteit van de Ryukyus in Okinawa en wilde graag zijn gedachten delen over deze materie. Zijn voorspellingen zijn gebaseerd op observaties van de regio’s in Japan, waar nog geen grote aardbevingen zijn geweest, maar waar regelmatig kleinere aardbevingen plaatsvinden. Deze zelfde emeritus hoogleraar voorspelde de locatie van de Tohoku aardbeving, de grote aardbeving in 2011 met dezelfde theorie vier jaar terug. Hoewel hij zijn bevindingen presenteerde voor de Pacific Science Congress in Japan, onderschreef niemand zijn ideeën in die tijd.

Kaart van de Izu eilandengroep, gevonden op Wikipedia – TdkVolgens de emeritus hoogleraar zou de epicentrum van de aardbeving in de Izu eilanden zijn, een vulkanische eilandengroep die zich uitstrekt ten zuiden van het Izu-schiereiland in Shizuoka Prefectuur (de eilanden vallen onder Tokyo Prefectuur). Wat betreft de kracht zal het vergelijkbaar zijn met de aardbeving in 2011,die het in de 9.0 klasse brengt van de momentmagnitudeschaal. Hij voegt er echter aan toe dat deze aardbeving niet zoveel schade en kosten zal veroorzaken door een tsunami die als gevolg zal komen.

Een hoogleraar geofysica aan de Universiteit van Tokyo, Robert Geller, verzet zich tegen het idee van Masaaki Kimura en vindt dat de emeritus hoogleraar wetenschappelijke artikelen moet publiceren en het voor een wetenschappelijke commissie moet presenteren, zodat mensen de legitimiteit van de claims kan verifiëren.

De emeritus hoogleraar was niet de enige die een voorspelling deed. Yoshio Kushida, een autodidact astronoom, inmiddels bericht door een eerdere voorspelling van een dreigende grote aardbeving, welke uiteindelijk werd teruggenomen. Hij beweert een grote aardbeving in de Kansai regio, in de buurt van het meer van Biwa in Shiga prefectuur. Hij zet dat de abnormale FM stralen duidelijk zijn geweest sinds 2008 en de aardbeving zou gebeuren op rond 11 november van dit jaar. De zwaarte van de aardbeving zou volgens deze zelfbenoemde astronoom rond een 7,8 op de momentmagnitudeschaal zijn.

Eerder werd al tijdens de European Geosciences Union (EGU) conventie in april 2013 door Russische wetenschapper Alexei Ryubushin van de Schmidt Instituut van de Fysica van de Aarde verklaard dat Japan een gigantische aardbeving met een kracht van 9.0 op de momentmagnitudeschaal zou ondervinden tegen het einde van 2014.

Dit soort berichten zijn natuurlijk heel onheilspellend en voorspeld op basis van een aantal observaties en bevindingen. Het is inmiddels algemeen bekend dat Japan regelmatig aardbevingen krijgt, maar ik hoop toch echt dat er niet meer zulke grote aardbevingen mogen gebeuren. Ongeacht wat de theorieën zijn en welke het meest nauwkeurig zal blijken, het zal er uiteindelijk op neerkomen dat er geen waterdichte manier is om een aardbeving te voorspellen.

Mocht je in Japan wonen, dan kan je voorzorgsmaatregelen nemen door een simpele aardbeving kit klaar te maken en je aan te melden voor de ‘Earthquake Early Warning’, waarbij je kort van te voren gewaarschuwd wordt dat er een aardbeving komende is. Dit systeem is uitgegeven door de Japanse Meteorologische Agentschap.

Bron: Livedoor News, Mail.ru  via Rocket News

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?