Interessant Japan Festival 2014 in Amstelveen

Op zondag 15 juni was ik aanwezig op de tweede dag van het Japan Festival in Amstelveen. Het festival vindt één keer in de twee jaar plaats in Amstelveen en viel dit jaar in het weekend van de grote conventie Anime. Na een gevuld en hectisch dagje Anime 2014 ging ik over naar een gevuld en rustig dagje Japan Festival in Amstelveen en dat was eigenlijk wel een verademing te noemen, het terrein was overzichtelijk en alle grote activiteiten speelden af op het grote podium.  Maar deze twee evenementen zijn niet met elkaar te vergelijken. Waar je bij Anime 2014 de nu-populaire thema’s zult vinden uit Japan, is dat bij het Japan Festival niet helemaal te vinden, met uitzondering van de manga workshops van Tokyo Doll – die overigens helemaal vol zat de gehele dag – en de fashion show van kimono’s. Al met al was het festival gevuld met traditionele activiteiten.

De dag begon met een letterlijke klapper, de taiko drummers van de Yamato Taiko drumschool opende de tweede dag van het festival. Deels van de groep stond op de grond voor een groot en indrukwekkend (hoofd)podium waar een ander deel van de groep zich bevond.

Na de opening heb ik rondgelopen op het terrein, overzichtelijk en niet al te groot in vergelijking met Anime 2014, dat ik het zou vergelijken was onvermijdelijk. Terug naar het terrein: er waren diverse kraampjes, waaronder ook vele eetkraampjes met lekkere Japanse hapjes. Daar heb ik ook wel degelijk wat dingen gegeten, de sushi en ramen heb ik overgeslagen om uiteindelijk Kakiage en Takoyaki te gaan eten! En dat was heerlijk! Ondertussen zorgde het Marinierskapel der Koninklijke Marine met zangeres Sigrid Hof voor een prima achtergrond, terwijl ik mij bezig hield met het vouwen van een kraanvogel.


In de middag werden er diverse demonstraties gehouden, waaronder een demonstratie van Japanse vechtsporten, Japanse muziek door middel van een harp door Masumi Nagasawa, de bijzondere dansshow Butterfly door danser Shusaku Takeuchi, een optreden van Shakuhachi-speler Ikegaya Mitsuyoshi en een traditionale Japanse Kimono modeshow. Deze begon met een optreden van Japanse meisjes in kimono. Het publiek werd opgewarmd voor de uiteindelijke modeshow die zeer interessant was.

Mocht je een deel van het programma gemist hebben, dan kon je deze op een later moment nogmaals volgen, hierdoor was er voldoende tijd om alle kraampjes af te gaan en workshops te volgen, maar ook om de activiteiten op het hoofdpodium te bekijken. Verrast werd ik bij het kraampje van de Japanse Kamer van Koophandel (JCC) waar er door één van de heren die daar bij hoorden een optreden gaf, al zittend met muziek van een computer en zijn trompet.

Een aantal personen werden uit het publiek gekozen om een speciale masterclass sushi maken te volgen door de chef Tomikawa van het Yamazato restaurant in Hotel Okura in Amsterdam. De gelukkigen, waaronder een jong meisje, gingen uiteindelijk op het hoofdpodium voor een groot publiek leren hoe ze sushi moesten maken. Het was een leuk zicht. De dag werd beëindigd door de taikodrumgroep Circle Percussion. De grote taiko, de enige in Europa en volgens mij ook zelfs in Nederland, heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten. De bass die te horen was na het slaan op deze taikodrum was zelfs te voelen achterin het terrein.

Na dit optreden was het voor iedereen mogelijk om nog na te kletsen over alle optredens, wat te eten en te drinken. Maar het liep eigenlijk al best wel snel leeg, het was immers zondagavond geworden en voor de meesten betekende de volgende dag weer gewoon een werkdag. Ik ben wel tot het einde gebleven om nog even rond te kijken en na te praten over deze interessante dag.

Of er werkelijk meer dan 40.000 mensen afkwamen op dit festival is mij onbekend, al werd er wel door de presentatoren en organisatie aangegeven dat er op de zaterdag al vele mensen kwamen. Er werd gesproken van 10.000 mensen tot het dubbele hiervan.

Foto’s: Francisca Hagen

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?