Ryokan etiquette – Do’s en dont’s in traditionele Japanse hotels

Ryokan zijn traditionele Japanse hotels waarvan het ontstaan terug te brengen is naar de Edo Periode (1603-1868). Tegenwoordig zijn er niet zo veel van als er ooit geweest zijn, toch zijn er nog enkele duizenden van dit soort hotels. De ryokan worden vooral geassocieerd met ontspanning, onder meer relaxatie, kuuroorden en lekker eten zijn dingen waar we dan aan denken. Zelfs iemand die normaal gezien een bed boven een futon verkiest, kan hier genieten en een prachtige ervaring opdoen. Een aanrader om zeker eenmaal te doen wanneer je Japan bezoekt! Echter zijn er wel wat do’s en dont’s waar je best rekening mee houdt, of je nu Japanner bent of niet hieraan moet je je houden.

Aan de hand van een publicatie van Trip Advisor Japan in de vorm van tekeningen die je moeten helpen om de Japanse uitleg in de ryokan te begrijpen. Je zal instructies vinden om op de correcte manier te vinden, maar echter in het Japans, daarom dus de tekeningen, als hulpmiddel. Sommige dingen zijn vanzelfsprekend, zoals dat je bepaalde dingen niet mee naar huis mag nemen, maar anderen hebben wel wat uitleg nodig.

T1, schoenen uit!ip 1: Schoenen uit!

Als Japanliefhebber ken je dit eeuwenoude gebruik ongetwijfeld al. Het zal je dan ook niet verbazen dat die traditie in een traditioneel Japans hotel in eren wordt gehouden. Binnenshuis dragen we geen schoenen. Echter ben je wel verplicht om de slippers, die in de hotels worden aangeboden, aan te doen om rond te wandelen in het hotel. In je kamer loop je blootvoets over de tatami. Je zal de ietwat oncomfortabele slippers dus niet veel moeten dragen.

2, gratis theeTip 2: Gratis Thee

Op je kamer zal je pakjes thee vinden samen met chawan theekopjes, die er uitzien als kleine kommetjes, een kleine theepot en soms ook kleine snacks voor bij de thee. Dit is gratis en de voorraad zal worden bijgevuld door het ryokan personeel. Meestal is er een klein tafeltje voorzien met Zabuton kussens en/of Zaisu, stoelletjes zonder poten. Deze zijn er om rustig van je thee te genieten.

 

3, wees rustigTip 3: Wees rustig

Voor veel mensen zal dit logisch lijken. Het is niet de bedoeling dat je rondloopt in de gangen of gaat roepen. Iets wat je in andere hotels ook niet doet, uit respect voor de andere gasten.
Ryokan worden beschouwd als plaatsen waar je naartoe kan om even tot rust te komen, in plaats van enkel om te slapen tijdens je toeristische reis, hoewel dat natuurlijk ook kan. Je ziet ze eigenlijk beter als een soort kuuroord dan als een typisch Holiday Inn. Wees rustig en stil wanneer je niet in je kamer bent zodat je niet die ene bezoeker bent die nogal luid is in de gangen.

4, afwezig bedTip 4: Afwezig bed?

Wanneer je voor het eerst een ryokan bezoekt, kan dat verwarrend zijn. Je komt je kamer binden en je vindt geen enkel bed of geen enkele futon. Wordt dan zeker niet ongerust, het personeel zal naar je kamer komen (meestal rond etenstijd) om de futons klaar te leggen voor je. Voor veel mensen is dit een vreemde ervaring. Ze ervaren het alsof er helpers voor hen zorgen en krijgen dan de neiging om fooien te geven. Echter wordt dit als een belediging ervaren, dus houd dat geld in je zakken.

5, tokonomaTip 5: Tokonoma

In praktisch elke kamer in een ryokan vind je een plaatsje dat men een tokonoma noemt. Dit is plekje is enkel bedoeld om decoratief te zijn, meestal bevat het scrolls, kunstwerkjes, bonzai boompjes of bloemen. Het mag er dan wel uitzien als een ideaal plekje om je koffers te plaatsen, maar dat is nu echt een no-no! Hou het altijd vrij en geniet van de Japanse sfeer.

 

6, Yukata

Tip 6: Yukata

Om zich rond te wegen in de ryokan dragen de gasten steeds een yukata, ook tijdens het avondeten. Deze vind je steeds in de kast in je kamer, netjes opgevouwen met de smalle katoenen riem om hem te binden. Het ziet er allemaal nogal dun uit, maar het is dan ook de bedoeling dat je hem enkel leent tijdens je verblijf in het hotel. Wanneer je gaat uitchecken berg je de yukata weer netjes op op de plaats waar je hem vond, ook al raakte je erg gehecht aan die yukata. Dit lijkt waarschijnlijk ook logisch, maar Trip Advisor vond dit toch belangrijk genoeg. Je moet dus geen eigen badjas of yukata voorzien. Echter zijn er vermoedelijk wel wat yukata’s verdwenen, daarom deze tip.

7, Less is moreTip 7: Less is more

Meer over de yukata, namelijk hoe draag ik hem nu? Wel, je laat zo weinig mogelijk vlees zien. Japanners dragen hun yukata steeds zo fel toegebonden zodat je aan de hals zo goed als geen stukje vel meer te zien. Vreemd, vooral als je denkt aan een oord waar je hoort te relaxen, maar dit is de gewoonte. Dus knoop hem steeds goed vast, en ja, je hoort ondergoed te dragen onder je yukata.

En dan last but not least, hoe doe ik hem nu echt aan? Hieronder vind je een drie stap illustratie. De mannen horen de riem te knopen op heuphoogte, vrouwen net iets hoger. Nog veel belangrijker is dat de linker kant van de yukata steeds bovenaan hoort te zitten. Traditioneel zijn het enkel lijken die worden gekleed met de rechterkant bovenaan. Die look wil je dus niet nadoen.

How to wear

Aan de hand van deze tips zou je klaar moeten zijn om te genieten van je bezoek aan een ryokan. Als je nog steeds wat nieuwsgierig of ongerust bent voor een bezoek, kan je steeds even verder lezen op de website van Trip Advisor Japan , daar vind je nog een pak meer ryokan etiquette tips.

Bron: Trip Advisor via RocketNews

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?