CD review: coldrain – The Revelation

This post is also available in: English

Afgelopen zomer was coldrain nog in Europa, voor een tour met Bullet For My Valentine en voor shows op allerhande festivals! De band, bestaande uit zanger Masato, gitaristen Y.K.C. en Sugi, bassist RxYxO en drummer Katsuma is reeds actief sinds 2007. Op 18 juni van dit jaar brachten ze een nieuw album uit. Hoog tijd voor een review van dit album!

Coldrain - The RevelationTracklist:
1. The War Is On
2. The Revelation
3. Fade Away
4. Given Up On You
5. Time Bomb
6. You Lie
7. Evolve
8. Behind The Curtain
9. Aware and Awake
10. Voiceless
11. March On
12. Chasing Dreams

The War Is On begint met een rustige, vrij korte intro. Daarna volgt de zang eerst rustig, daarna gaat de zanger over op een lichte gruntvorm. De afwisseling tussen de gewone zang en het grunten heeft een aangenaam evenwicht. Drum en gitaar zijn duidelijk aanwezig, met een stevig en meeslepend ritme. Ondanks de toch wel zwaardere tekst krijg je direct het gevoel om te gaan mee te doen, daarnaast lijk ik ook te willen meeschreeuwen met het refrein. Zeker een nummer dat zal aanslaan tijdens optredens.

Het volgende nummer, The Revelation, begint heel anders. Namelijk met een beetje een geluid dat wat futuristisch aanvoelt, zoals je in sience-fiction films zou verwachten als ondersteuning. Daarna heeft een zeer stevige beat, ideaal om op te headbangen. In dit nummer is de zang gegrunt, het past bij de hardere muziek en stoort op geen moment. Daarnaast hoor je ook een vrouwenstem, die gewoon zingt. Die stem vult het nummer goed aan.

Bij het derde nummer Fade Away aanbeland krijgen we opnieuw een zeer stevige, iets langere intro met hoofdzakelijk drum. De zang klinkt terug veel braver dan in het vorige nummer, maar er wordt ook hier weer gedeeltelijk gegrunt, op de achtergrond sowieso, maar ook voor een deel van de gewone lyrics. Dit nummer voelt iets meer mainstream dan de vorige en zou dus makkelijker gesmaakt kunnen worden door mensen die het genre even gaan uitproberen.

Give Up On You begint onmiddellijk met zang en sleept je direct mee. Tijdens het nummer is er een grote afwisseling in het gebruik van de ondersteunende instrumenten. Het geeft een beetje een dramatische feel alsof het geschreven is na een zware teleurstelling, wat natuurlijk past bij de titel van hete nummer. Drum en gitaar vullen elkaar in dit nummer op een prachtige manier aan, waarbij geen van beiden minder aan bod komt of op de achtergrond moet blijven.

Tijd voor het vijfde nummer Time Bomb dat dan weer begint met een stevige gitaar-intro, met de nodige baslijnen. De zanger gebruikt hier een iets bozere stem en klinkt gehaaster. Wanneer hij ‘Rush Rush Rush’ zingt, klinkt dit nog eens extra door. Gitaarspel is in dit nummer heel erg belangrijk, de drum vult dit aan, met een aangename beat. Later in het nummer is er trouwens nog een super gitaarsolo! Een nummer met veel afwisseling, dat toch een mooi geheel vormt.

Bij de aanvang van You Lie klinkt het zeer rustig voor deze post-hardcore band. Dit is zo voor het hele nummer. Veel rustiger dan de voorgaande nummers, maar toch duidelijk passend op het album. Hoewel de zang soms toch wel dringend klinkt, is het toch niet druk. De typerende stemklanken blijven niet uit, ook hier komt een beetje gegrunt in het nummer voor.

Eerder mysterieuze klanken worden in Evolve direct opgevolgd door een stevig gitaarspel gecombineerd met een erg opvallende zangpartij. Hoewel de zanger zijn stem erg herkenbaar blijft, geeft dit nummer toch met momenten een heel ander gevoel. Niet direct om op te gaan headbangen of te dansen. Eerder een albumnummer dan één dat ideaal is om de menigte mee te krijgen op een concert. Al is er zeker een deel tekst die vraagt om meegebruld te worden.

Behind the curtain heeft een ietwat elektronisch klinkende intro al snel aangevuld met prachtig gitaar- en drumspel. In dit nummer wordt er opnieuw opvallend veel gegrunt. Ook het ritme is lekker stevig en zet weer eens aan tot lekker mee headbangen en springen. Het is moeilijk stilzitten met deze muziek. Weer een nummer dat tijdens optredens ongetwijfeld de sfeer erin zal kunnen brengen.

We gaan verder met Aware and Awake, reeds het negende nummer op het album. In dit nummer bestaat de intro uit een stillere zangpartij, die toch erg dringend klinkt. Je bent meteen benieuwd wat de rest zal brengen. Een aangename afwisseling tussen gewonere zang en grunten, in combinatie met opnieuw een meeslepende muziekpartij. Het nummer vraagt je wel om aandacht te besteden aan de tekst, door de manier waarop gezongen wordt. Het nummer verveelt zeker niet, door de afwisseling! Het is een nummer waarmee men veel kanten op kan. Zowel een super albumnummer als concertnummer.

Hierna krijgen we het nummer Voiceless. De titel deed mij iets rustiger vermoeden, maar dat is helemaal mis! Je krijgt onmiddellijk behoorlijk zware drum en gitaar te horen. De bas klinkt ook stevig door. Dit is een zwaarder nummer op het album. De zanger is totaal niet stemloos en brengt hier een stevig nummer. Het sleept je opnieuw mee met de tekst en de muziek. Bij dit nummer kan je lekker springen en luchtgitaar spelen.

Ondertussen zijn we aanbeland bij het voorlaatste nummer op het album March On. Een tikkende klok op de achtergrond, die je misschien eerder zou verwachten bij het nummer Time Bomb. Een thema in het album? Een apart gitaarspel trekt meer dan de aandacht, eentje waarbij een mooie solo gespeeld kan worden bij concerten. Opnieuw zit er veel sfeer in dit nummer en voel je de drang om te gaan meebewegen.

Het laatste nummer alweer, Chasing Dreams is direct een interessante titel. Iedereen jaagt al eens dromen na, maar zal het gaan over het positieve van dromen en ze najagen of net over de keerzijde wanneer het niet lukt? Een rustigere intro, met piano-ondersteuning! Even wat anders dan we tot nu toe gehoord hebben. Uiteindelijk gaat het inderdaad over het najagen van je dromen, over het volhouden en de strijd van het leven. Een mooie boodschap in een harder jasje, maar hij komt perfect over. Een mooie afsluiter van het album!

Dit album is een aanrader voor de liefhebber van stevige en hardere muziek. Voor mensen die kennis willen maken met het genre is hij ook wel een goede, omdat het een mooie afwisseling vormt met enkele nummers die iets meer mainstream zijn. Je zou enkele van de nummers zeker op de gewone radiostations kunnen horen. Geef deze band zeker een kans!

The Revelation is sinds 24 juni te koop via itunes. Voor een hardcopy van de CD kan je terecht op MusicGlue , waar je ook tal van merchandise van deze band kan verkrijgen. Je kan hen volgen via hun officiële website die je direct linkt naar hun facebookpagina. Verder kan je hen ook volgen op twitter.

Score: 85/100

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

2 gedachten over “CD review: coldrain – The Revelation

 • 21 augustus, 2014 om 18:42
  Permalink

  Leuke review, Kiara. coldrain is zeker het beluisteren waard, maar denk ook wel dat de band live erg interessant is. Jammer genoeg heb ik de band nog niet live mogen zien.

  Reactie
  • 21 augustus, 2014 om 19:39
   Permalink

   Ook ik zou hen wel graag live zien. Denk dat er zeker een aangenaam concert te beleven valt met een uitbundige sfeer! Ze hebben nummers die schreeuwen om live te horen!

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?