Nieuwe tentoonstelling in Museum Volkenkunde: GEISHA

Deel van een triptiek van musicerende geisha door Keisai Eisen, 1790-1848
Deel van een triptiek van musicerende geisha door Keisai Eisen, 1790-1848

Vanaf vrijdag 10 oktober zal de tentoonstelling GEISHA te zien zijn in het Museum Volkenkunde in Leiden.

Geisha is een wereldberoemd stijlicoon. De Japanse met het spierwitte gezicht, de rode lippen en kostbare kimono is een beeltenis die wereldwijd fascineert en de fantasie prikkelt. Een stereotype van Japanse esthetiek, omgeven door mystiek en misverstanden. Het beeld van de geisha als vrouw van lichte zeden strookt niet met de werkelijkheid, maar hoe ziet haar dagelijks leven er dan wel uit? Is het een beroep of een roeping? Tijdens deze tentoonstelling krijg je antwoord op al deze vragen.

De wereld van de geisha’s is exclusief en besloten. Geishahuizen worden bezocht door invloedrijke politici en zakenmannen, die ervan op aan kunnen dat wat zij daar bespreken volstrekt vertrouwelijk blijft. Een avond in een theehuis in gezelschap van geisha’s is niet voor iedereen weggelegd. Het is exclusief, kostbaar en uitsluitend voor de happy few.

Museum Volkenkunde werkt voor deze tentoonstelling samen met een geishahuis in Kyoto, de belangrijkste geishastad van Japan. Bewonder de schilderingen, de kostbare kimono’s, obi’s en haaraccessoires, toilettafels, spiegels en muziekinstrumenten en de met lakwerk gedekte tafels. Maak kennis met de vrouw achter het fenomeen in speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte reportages: persoonlijke verhalen over haar drijfveren, offers en een voortdurende zoektocht naar perfectie.

Foto van Helen Thiselton
Foto van Helen Thiselton

Tijdens deze tentoonstelling krijg je de kans om een kijkje achter de schermen van een gesloten wereld te nemen. Door de tentoonstelling loopt een interactieve vragenroute. Jong en oud kunnen hiermee op pad en komen op toegankelijke wijze nog meer te weten over de bijzondere wereld van de geisha.

Aansluitend bij de tentoonstelling organiseert het museum een uitgebreid programma van lezingen en evenementen, waaronder een speciale Ladies Night op 15 november. Het is de zevende editie van de jaarlijkse Ladies Night in het museum, met een avond vol met programma en hapjes en drankjes. Er zal een sushi en kimono-demonstratie zijn, Japanse Shakuhachi, workshop Manga-tekenen en een spoedcursus Japans. Kaartjes kunnen tot en met vrijdag 14 november online en aan de kassa gekocht worden voor €15,- en aan de deur op de dag zelf voor €17,50. En zoals de titel al zegt, deze avond is alleen voor vrouwen bestemd!

De lachende Geisha
De lachende Geisha

In de Museumshop zullen er leuke artikelen te halen zijn van kimono’s tot aan furoshiki’s, keramiek tot aan traditionele Kyoto parasols.

De tentoonstelling zal te zien zijn tot en met maandag 25 mei 2015. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Entree voor volwassenen is €12,-, voor de jeugd van 4 tot en met 18 jaar €6,- en daaronder is het gratis. Met een CJP pas krijg je €1,- korting, studenten komen binnen voor €6,-. Met een museumkaart kom je natuurlijk gratis naar binnen!

Bron: Museum Volkenkunde

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?