Bank of Japan stimuleert beurzen

beursHet gaat niet goed met de beurzen, ook de Europese markt kent weer minder goede tijden. Toch kwam er afgelopen vrijdag weer wat licht doorsijpelen.

De Europese aandelenmarkt ging vrijdag met stevige koerswinsten richting het weekend in. De financiële wereld haalde even adem. Dit is gedeeltelijk afkomstig door extra stimuleringsmaatregelen die werden getroffen door de Japanse centrale bank.

In Amsterdam ging de AEX-index wel 1,7 procent omhoog. Ook de grote graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden aan het begin van de middag op winsten tussen 1,1 en 2,2 procent. Dit zijn behoorlijke cijfers in deze economisch zware tijden.

De Bank of Japan (BOJ) maakte bekend dat ze hun huidig steunprogramma zullen uitbreiden. Elk jaar pompen ze 60 tot 70 biljoen yen (ongeveer 507 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt. Dit mooie cijfer verhogen ze nogmaals met 80 biljoen yen, meer dan een verdubbeling. Dit heft de dreiging van het stoppen met liquiditeitssteun door Fed op. Aldus de analyse van Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen.

Binnen AEX was ING de sterkste stijger met een winst van maar liefst 2,7 procent. Vlak daarna kwam was- en voedingsmiddelenconcern Unilever, dat ook een mooie 2,6 procent won. Ook Telecomconcern KPN kreeg groen licht om het belang in glasvezel dochter Reggefiber te vergroten, want hun aandeel steeg 1,2 procent.

Echter waren er binnen AEX nog steeds verliezen. Grootste verliezer Fugro ging wel 8 procent naar beneden. Eerder deze week werd deze bodemonderzoeker ook al aan de kant gezet door de beleggers nadat ze kwamen met een teleurstellend kwartaalbericht. Ook hun nieuwe strategie kon de markt niet overtuigen.

De Bank of Japan belooft dus de economie te blijven stimuleren, maar toch zullen heel wat bedrijven hard moeten blijven werken aan strategieën om op die manier hun aandeel intact te houden of om nieuwe stijgingen te verwezenlijken.

Beurs: debeurs

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?