NOREN ~ Social Fabric expositie in ’t Japans Cultureel Centrum

Vanaf zaterdag 29 november is er een expositie NOREN ~ Social Fabric te zien in ’t Japans Cultureel Centrum in Amsterdam. In de expositie is werk te zien van verschillende Japanse vaklieden zoals textielwerkers, Noren ontwerpers, grafisch ontwerpers en illustrators.

Noren? Het volk? Of schaatsen?

Noren ( 暖簾, spreek uit met de klemtoon op de “e”) zijn traditionele Japanse gordijnen, gemaakt van textiel om ruimtes mee af te scheiden. Ze worden opgehangen in deuropeningen, ramen, tussen kamers of op muren. Meestal dragen ze een embleem van de inwoners van het huis, maar er kan ook een willekeurige andere afbeelding op staan. Een Noren functioneert als een subtiele verdeler tussen de publieke en de private ruimte. Er zijn veel verschillende manieren voor het maken van Noren, afhankelijk van de wensen. De opties variëren tussen industriële, goedkopere, functionele versies en op maat gemaakte, handgeweven en plantaardig geverfde kunstwerken.

Traditional fabric shop near the Sarusawa pound in Nara. | Amagase
Traditional fabric shop near the Sarusawa pound in Nara. | Amagase

Nakamura,inc

Nakamura,inc is in het begin van de 20e eeuw in Kanda (een district in Tokyo) begonnen als een bedrijf van kimonomakers. Tetsu Nakamura is de 3e eigenaar van dit bedrijf en Shin Nakamura is de 4e eigenaar en de zoon van Tetsu. In 2013 zijn zij voor het eerst gaan zoeken naar mogelijkheden om hun belangrijkste product, de Noren, te introduceren voor het hedendaagse gebruik en het moderne interieur. Daarnaast biedt Nakamura,inc workshops aan over traditionele technieken zoals textiel verven, stencilen en meer. Nakamura: “Vandaag in 2014 zijn we op een missie om een nieuw tijdperk in te luiden. We brengen het Japanse vakmanschap met zijn expertise en diepe filosofie in de moderne en snelle wereld. We fuseren de eeuwenoude tradities met modern design, we creëren nieuwe waarden. We vernieuwen. We nodigen u uit om dit met ons te ervaren in Amsterdam.”

De opening is op zaterdag 29 november van 16.00 tot 18.00 uur. Entree is gratis, maar om te peilen hoeveel mensen er van plan zijn te komen, moet  je aanmelden via ln.sn1508581411apaj@1508581411ofni1508581411. Laat in je e-mail je naam, contactgegevens en het aantal personen die je meeneemt weten.

Er zullen ook een aantal workshops te doen zijn bij ’t Japans Cultureel Centrum in het teken van de expositie. Zondag 30 november zal Nakamura drie verschillende workshops verzorgen, waarbij je een kaart kunt maken voor bijvoorbeeld sinterklaas of kerst.

– 11:00 – 12:00 uur: Monkiri Asobi – Japans papier knippen. Door papier op een bepaalde manier te vouwen en te knippen laten we u zien hoe u prachtige patronen kunt maken.
– 13:00 – 14:00 uur: Katazome voor beginners – de Japanse kunst van stencilen. Ontwerp en creëer uw eigen unieke patroon. Kies uit onze voorgesneden sjablonen en leer de speciale verftechniek.
– 16:00 – 17:00 uur: Katazome voor gevorderden – de Japanse kunst van stencilen, u leert zelf hoe u een sjabloon maakt door het patroon uit te snijden, en het te gebruiken.

Kosten per workshop is €20,-, dit betaal je bij aanvang. Aanmelden gaat via ln.sn1508581411apaj@1508581411ofni1508581411 waarbij je je naam, contactgegevens en aantal personen opgeeft.

De expositie NOREN ~ Social Fabric is te zien tot zaterdag 20 december 2014. ‘T Japans Cultureel Centrum is te vinden aan de Nieuwezijds Voorburgwal 177 in Amsterdam.

Bron: Japans Cultureel Centrum

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

2 gedachten over “NOREN ~ Social Fabric expositie in ’t Japans Cultureel Centrum

 • 13 november, 2014 om 10:25
  Permalink

  Mooi! Klinkt als een leuke workshop.
  Twee dingen: a) let op: adres van het Cultureel Centrum is http://www.japansecultuur.nl/. Met een ‘e’ dus.
  b) Willen jullie het er voortaan bij zetten wáár het is? Het is altijd weer een koude douche om er na veel zoekwerk achter te komen dat het in Amsterdam is.
  Thanks, Joris

  Reactie
  • 13 november, 2014 om 10:44
   Permalink

   Beste Joris,
   Dat van de URL was duidelijk een typfout, dit soort dingen kunnen gebeuren en is per direct aangepast. Hartelijk dank voor het wijzen hierop.
   Er staat in de eerste zin van het blogbericht dat het Cultureel Centrum in Amsterdam zit en onderaan het bericht staat het precieze adres vermeld waar ’t Japans Cultureel Centrum te vinden is.

   Bedankt voor het lezen,
   Francisca

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?