CD Review: girugamesh – gravitation

This post is also available in: English

girugamesh - bandfotoVermoedelijk kennen jullie de visual kei metal band girugamesh reeds. De band werd gevormd in 2003, de huidige line-up bestaat uit zanger Satoshi, gitarist Nii, bassist Shuu en Drummer Ryo. We komen nu met een review van hun EP gravitation. Eerder brachten ze 7 albums, 2 EPs en een hele resem singles uit. Ook was de band in de lente van 2014 in Europa te vinden voor een tour.

tracklist
Go ahead
gravitation
Not Found
reflection
Vortex

Deze EP begint met Go ahead. Een rustige intro met een licht elektronische klank leidt in. Al snel gevolgd door een bijzonder zachte zangstem, voor een metalband. Na 40 seconden barst het nummer dan echt los. Een zali ge baslijn vult het nummer, de zanger haalt zwaar uit met een rauwe klank. Er is een tweede stem te horen in het nummer, een vrouw op de achtergrond. Dit brengt een mooi evenwicht in het nummer. Het lijkt alsof ze samen hun verhaal brengen, een verhaal met een pijnlijk afscheid. Ook de drummer speelt een zeer interessante muzieklijn in dit nummer. Naar het einde toe krijgt het nummer terug een iets rustigere sfeer met meerdere zangstemmen.

Girugamesh - gravitationDaarna wordt gravitation in eens stevig ingezet. Dit nummer klinkt als een goede titelsong voor de EP. Het valt lekker hard met de deur in huis. In dit nummer speelt de drum een grotere rol, met een zeer constante aanwezigheid. De bas en gitaar vullen mooi aan. Satoshi klinkt hier op zijn best, wat ruiger, maar zonder ook maar enig moment geforceerd te klinken. De tweede stem drukt wat harder, klinkt dichter bij grunten. Het is een nummer waarin elk bandlid zijn ding kan doen. Drum, gitaar, bas en zang krijgen elk een mooi aandeel, met kleine solo-achtige momenten. Het zal zeker goed zijn voor concerten! Erg aanstekelijk op zijn manier, ik zie de zaal zo mee op en neer deinen.

Not Found klinkt voor mij bij aanvang of het prima zou passen bij een racegame. En ook verderop in het nummer blijft voor mij dat gevoel behouden. Er zit een lekkere bas in, een snelheid. Dit wordt afgewisseld met iets rustige muzikale momenten, waarop de zang dan weer veel beter aan de voorgrond komt. Het merendeel van het nummer heeft een lekker opzwepend effect. Ook dit nummer zal zeker een sfeermaker kunnen zijn op concerten. Het refrein herhaalt zich vaak genoeg, is niet te ingewikkeld en zal dus ook voor meebrullen zorgen. Het heeft een iets meer pop-gevoel, zonder echte top 40 muziek te worden. De alternatievere lijn, die toch bij het grotere publiek terecht kan komen.

Ondertussen zijn we aanbeland bij reflection, dat de eerste 7 seconden klinkt alsof het niet gewoon speelt, maar op de achtergrond zit. Daarna wordt het steviger, met opnieuw meerdere zanglijnen. Een prima balans tussen een zuivere zangstem en het rauwe en schorre stemgeluid. In dit nummer wordt veel meer afgewisseld in ritme, in gevoelsstemming. Er zit steeds een doordringendheid in, maar het ene moment lijkt dat gevuld met woede en het andere lijkt het toch wat meer op een positieve gedrevenheid. Ikzelf versta weinig tot geen Japans en ik baseer me dus echt helemaal op gevoel. Het nummer eindigt wel stevig, niet zoals het begint. Zeer fijn nummer.

Tijd voor het laatste nummer van deze EP, namelijk Vortex. De afsluiter begint meteen weer stevig, gevolgd door het grunten, zoals we wel meer horen op dit album. Ook de heldere zang van Satoshi komt weer aan bod. Ze lijken mekaar perfect aan te vullen. Ook zijn er nog andere eerder schreeuwende stemmen te horen op de achtergrond. Voldoende stevig nummer, niet zo toegankelijk voor zij die niet thuis zijn in deze stijl. Toch moet ik ook even melden dat het zelfs een kort balad-moment bevat. Daarna gaat het uiteraard op zijn stevige noot weer verder. De outro is aangenaam en sluit deze EP prima af!

Gravitation is een prima opvolger voor MONSTER! Opnieuw een prachtig ambitieus, krachtig en stevig product! Het artwork past mooi bij de titel. Het lijkt niet zo ingewikkeld, maar het geeft een prima geheel!

Gravitation is dankzij Gan-Shin Records te koop via iTunes (België, Nederland) voor €4,99.

Score: 77/100

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?