Tentoonstelling Dancing Light / Let it move you… in Huis Marseille

huismarseilleIn Huis Marseille, Museum voor Fotografie, in Amsterdam is van zaterdag 13 december tot zondag 8 maart de tentoonstelling Dancing Light / Let it move you… te zien, met onder meer werk van Naoya Ikegami en Yuki Onodera. Dans is beweging en een foto is stilstand. In de tentoonstelling Dancing Light / Let it move you… is te zien dat de kunstvorm fotografie geschikt is om de emotie en vervoering van dans in een ‘nieuw licht’ te laten zien.

Fotograaf Naoya Ikegami fotografeerde sinds 1977 alle optredens van Butoh legenda Kazuo Ohno: “Ik was verbaasd door de sterke emotionele energie die uit Ohno’s lichaam kwam die mij verplichtte al mijn energie te gebruiken om hem te fotograferen.” Op zijn beurt was Kazuo Ohno zo geraakt door een optreden van de Spaanse danseres Antonia Mercé y Lucque (‘La Argentina’), dat ze de inspiratie vormde voor zijn beroemde voorstelling ‘Admiring La Argentina’ die hij opvoerde tot zijn dood in 2010. Ikegami’s foto’s houden de ontroerende momenten uit de voorstellingen van de bejaarde Ohno, verkleed als ‘La Argentina’, voor eeuwig vast, en hebben door hun kracht en expressie hun eigen roem vergaard.

Naast Noaya Ikegami zijn er werken te zijn van Yuki Onodera, momenteel woont ze in Frankrijk en is ze geen onbekende voor Huis Marseille. Één van de laatste werken was haar werk genaamd Transvest, waarbij je menselijke vormen in silhouet ziet, van een afstand zijn de silhouetten makkelijk herkenbaar, te denken aan een flamenco danser, cowboy of boxer. Maar van dichtbij zie je dat elke vormen bestaat uit uitgeknipte beelden.

Huis Marseille is te vinden aan Keizersgracht 401 en is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Om binnen te komen moet je €8,- betalen, studenten, 65+, CJP-, Stadspas-, Rembrandpashouders betalen €4,- en met een museumkaart mag je gratis naar binnen.

Bron: Huis Marseille

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?