Game Review: Arcana Heart: 3 LOVE MAX!!!!!

This post is also available in: English

Als self-proclaimed gamer, speel ik nu en dan wel eens games waarvan ik geen idee heb of ze goed zullen zijn of niet. Het heel Japanse 2D vechtspel ‘Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!!’ is hier een mooi voorbeeld van.

Arcana Heart 3 LOVE MAX!!!!! is de PS3 en PS Vita update van het originele Arcana Heart 3 die vorige maand live ging. Voor AVO besloot ik meteen maar voor breedbeeld te gaan met de PS3-versie!

FANSERVICE!!!

Fans van de karaktervolle, gedetailleerde Japanse tekenstijlen zitten bij LOVE MAX!!!!! zeker goed. Al van bij het opstarten van het spel wordt je namelijk op je wenken bediend met fantastische geanimeerde kunst vol kleur en een toffe zomerse sfeer. Maar daar blijft het niet bij! Doorheen het hele spel krijg je mogelijkheden om prachtige stills vrij te spelen en je honger naar fanservice (als je die al hebt) te stillen.

Er is echter natuurlijk veel meer te doen dan naar mooie prentjes staren. Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!! is nu eenmaal een vechtspel boordevol speelopties dat je dagenlang zoet weet te houden met harde, uitdagende gameplay. Het menuscherm alleen al geeft je 11 verschillende opties, waaronder Story, Versus, Trial, Time Attack en Training, maar ook After Story, Survival Score Attack, online mensjes in elkaar hossen via PSN, een Replay Theater en de Gallery. Voor wie denkt dat je na de Story-mode dus wel klaar bent hier: bedenk je gerust, want niets is minder waar!

Vechtende meiden en oersterke summons

Als Arcana Heart 3 LOVE MAX!!!!! je al omver blaast met de speelmogelijkheden, heb je het rooster aan speelbare personages nog niet gezien. LOVE MAX!!!!! telt namelijk wel 23 vechters die al van bij het begin meteen speelbaar zijn! Dit laatste leek mij wel wat vreemd, vooral omdat ik zelf voornamelijk fighters gewoon ben waarbij de lol voornamelijk gehaald wordt in de gekke bochten die je moet wringen om bepaalde personages te unlocken, maar voor LOVE MAX!!!!! past het perfect. Het zit namelijk zo… Naast het kiezen van een speelpersonage, moet je deze ook nog koppelen aan een Arcana, een soort van summon dat je meid van nog extra combo’s en aanvalskracht voorziet. Daarnaast zijn er evenveel Arcana als dat er meiden zijn waardoor je ongelooflijk veel opstartmogelijkheden (en combo’s) hebt!

Eens je een gevecht start, stoot je meteen wel op een minpunt. De stages en personages zien er ongelooflijk gepixeld uit en lijken om die reden bijna niet meer van deze tijd en het wordt nog pijnlijker wanneer de bewegende banners (de zogenaamde ‘LINKS’) die aan beide kanten van het scherm staan, WEL in HD kwaliteit zijn. LINKS zijn plaatjes van de vechtsters die ofwel algemene info geven over je rang of meebewegen wanneer je een special uitvoert, geraakt wordt of wint of verliest. Ze zien er heel gelikt uit en brengen iets speciaal aan het genre, maar verkleinen het speelscherm onnodig en durven je wel eens af te leiden. De bewegingen kunnen worden afgezet, maar er is geen enkele mogelijkheid om volledig breedbeeld te gaan en dat is natuurlijk heel erg jammer.

Niet voor de poes

Een torenhoog pluspunt aan Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!! en iets wat de serie in heel positieve zin kenmerkt, is de uiterst uitdagende gameplay. Wil je winnen? Dan maak je maar beter even tijd vrij om je personages en combo’s te leren kennen, want er is geen enkele kans dat je dit spel levend doorkomt door simpelweg te gaan zitten button-bashen. (Ik kan het weten, ik heb het geprobeerd.) Combo’s worden gemaakt door je drie soorten aanvallen (licht, medium en zwaar) en het oproepen van een Arcana spirit op allerhande manieren te combineren. Ben je wat te ver van je tegenstander verwijderd? Dan heb je ook je X-knop (oftewel de homing skill) die je automatisch naar je tegenstander of target trekt.

Alles in dit spel vraagt je uiterste focus en een verkeerde move kan snel je verlies betekenen. Als er 1 spel is waarvan ik het geloof als mensen zeggen dat je daar ‘skills’ voor moet hebben, is het Arcana Heart 3: LOVE MAX !!!!! wel. Maar wat als je als beginner gewoon wilt spelen en plaatjes en verhalen voor de Gallery wilt unlocken? Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!! biedt gelukkig naast de Normal mode ook een Simple mode aan. In Simple mode krijg je enkel de keuze tussen een vast character x Arcana koppel, maar worden de gevechten voor je makkelijker gemaakt door de combo’s te vereenvoudigen. Hierdoor kan elke beginner meteen van het spel genieten! Wie echter denkt dat dit betekent dat je alsnog als een idioot op alle knopjes kunt drukken en winnen, is nog steeds niet aan het correcte adres. Je tegenstanders blijven namelijk nog steeds even moeilijk en ondanks het feit dat je nu schermbrekende combo’s uit je oksels kunt pulken met een paar simpele knoppen-combinaties, blijft het leren kennen van je personage een leuke uitdaging.

Wie zijn of haar aangeleerde skills eens op de buitenwereld wil testen, kan altijd terecht bij de PSN modus, dat je de kans geeft te vechten tegen mensen die ongeveer op hetzelfde niveau zitten als jij. Wie graag lekker bijhoudt op welke manier je je tegenstander aan het huilen hebt gebracht, kan altijd de gewonnen match opnemen en later terug bekijken in de Replay Theater.

Het verhaal?

Het verhaal is… speciaal. Dat is wel het minste dat ik erover kan zeggen. Als ik heel eerlijk moet zijn, begrijp ik er nog altijd heel erg weinig van. Voor zover ik het begrijp, zijn er planetaire storingen aan de gang die door je personage worden onderzocht, terwijl een bad girl kristallen verzamelt om een immens gundam-achtig wapen op te roepen en Japan te vernietigen voor een vrij onvolwassen reden. Het wordt dus snel een race tegen de tijd om zelf zoveel mogelijk van die kristallen te bemachtigen door gevechten aan te gaan met mensen die op je pad komen, om dat rare wicht te stoppen. Natuurlijk helpt jou eigen zoektocht de slechterik alleen maar en is de enige echte optie de final boss te verslaan voor deze volledig opgeladen is om Nihon in een gapend gat te veranderen. Een beetje een mager verhaal dus, maar wel volledig gevoiced in het Japans met Engelse ondertitels!

Leer de meisjes kennen

Het hoofdverhaal is misschien wat mager, maar met de upgrade naar LOVE MAX!!!!!, kwam er ook meteen een hele hoop extra verhaalinhoud bij. In ‘After Story’ leer je de onderlinge relaties tussen de meisjes bijvoorbeeld beter kennen in een volledig nieuw verhaal, waarin een mysterieus nieuw kristal in een hot-spring wordt ontdekt. After Story werkt met een vorm van ‘hoofdstukken’ waarbij het vervolledigen van een hoofdstuk andere vrijspeelt. Gevechten zijn hierin veel meer verspreid en worden in het verhaal beter omkaderd.

Wie eerder een inkijk wil in het verleden van de meisjes, kan altijd terecht in de Gallery. Naast een hoop mogelijkheden om stills te bekijken van de personages en muziek te spelen, biedt Gallery namelijk ook een eigen set aan verhalen aan die net als de stills en muziek vrijgespeeld dienen te worden via de Story Mode.

Conclusie

Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!! is een leuke 2D fighter vol dodelijke gameplay en barstensvol fanservice. Hou je echter meer van een lijvig verhaal en scherpe graphics, dan zal ik je moeten teleurstellen. Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!! focust namelijk, ondanks de toevoeging van meer verhaal, hoofdzakelijk op de in-fights gameplay en het aanscherpen van skills. Hou je echter van die snelle, onverschrokken, uiterst pijnlijke en uitdagende gevechten, Japanse stemmen en een ton aan combinaties en laat hoe een spel eruit ziet je koud? Dan is Arcana Heart echt iets voor jou!

Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!! is sinds 21 november 2014 te verkrijgen voor Playstation 3 en Playstation Vita.

Info:
Titel: Arcana Heart 3: LOVE MAX!!!!!
Genre: 2D Fighter
Ontwikkelaar: Examu
Uitgever: NIS America (Europa)
Score: 73/100

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Eén gedachte over “Game Review: Arcana Heart: 3 LOVE MAX!!!!!

  • 24 december, 2014 om 07:56
    Permalink

    2D fighters kunnen toch erg leuk zijn en is toch iets waar ze in Japan erg goed in lijken te zijn. Wel ietsjes jammer dat ze het grafisch nog niet helemaal hebben kunnen oppoetsen. Als ik een Vita of PS3 had gehad zou ik hem echter zeker eens gaan spelen. :)

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?