Daruma-kabinet in Stadsmuseum Zoetermeer

Sinds begin december is er een speciale verzameling te zien van een Zoetermeerder in Stadsmuseum Zoetermeer. Tot en met zondag 8 februari 2015 is er een speciale verzameling van Daruma-poppen te zien van Linda Slats. Zij heeft speciaal voor het Verzamelkabinet een selectie Daruma-poppen uitgekozen voor het Daruma-kabinet.

Daruma, groot

Daruma-poppen zijn Japanse wenspoppen of geluksbrengers die gebruikt worden voor het meest bekende Japanse Nieuwjaarsgebruik, het inschilderen van de pupil van het linker Daruma-oog. De Daruma wordt gezien als een gelukspop en staat symbool voor volharding en wilskracht. Linda Slats verzamelt de poppen al jaren. Inmiddels is haar verzameling uitgebreid met sierpoppen, houten Zen-monniken en voorwerpen met afbeeldingen van Daruma op speelgoed, nieuwjaarskaarten gebruiksartikelen.

Linda heeft sinds begin jaren 80 al belangstelling voor de cultuur van Japan, na haar bezoek aan Japan in 1994 is ze begonnen met het sparen van allerlei spulletjes. Daruma-poppen zijn het hoofdonderwerp van haar verzameling.

Door jong en oud, door man of vrouw worden er wensogen ingekleurd. Is het doel na een periode bereikt of is de wens uitgekomen, dan kleurt men het andere oog ook in en zo kan Daruma het resultaat zien. Volgens Japanse traditie wordt de Daruma daarna teruggebracht naar een Boeddhistische Tempel voor een verbrandingsceremonie. De levenscyclus van een Daruma is ongeveer één jaar. Het zijn dus de oude Daruma van vorig jaar die worden verbrand op het vreugdevuur. Het feest wordt meestal in de derde week van januari gevierd en de ceremonie heet Daruma Kuyo.

Om deze mooie verzameling te zien moet je richting Zoetermeer gaan, Stadsmuseum Zoetermeer is te vinden aan de Dorpsstraat 7 en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs is €3,- en gratis voor kinderen tot en met 12 jaar, met een MuseumJaarKaart en een CJP pas.

Bron: Stadsmuseum Zoetermeer

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?