Manga Review: Attack On Titan

This post is also available in: English

Eerste volume van Attack on Titan, in Japan uigebracht door Kodansha op 17 maart 2010.
Eerste volume van Attack on Titan, in Japan uigebracht door Kodansha op 17 maart 2010.

Attack On Titan, ook wel bekend als Shingeki No Kyojin is op het moment één van de populairste manga in Japan.

De mangaka van Attack On Titan is Hajime Isayama. Isayama is geboren op 29 Augustus 1986, in Oyama, wat tegenwoordig een gedeelte van Hita is. Op de middelbare school deed Isayama al mee aan verschillende manga wedstrijden en na school heeft hij een tijdje gewerkt bij Kushu Designer Gakuin, op een manga design programma.

In 2006 deed hij mee aan de Magazine Grand Prix, gesponsord door Kodansha Ltd. Daar won zijn one-shot van Attack On Titan de “Fine Work Award.” Op zijn twintigste verhuisde Isayama naar Tokyo, waar hij in een internet café ging werken om zijn carrière als mangaka te achtervolgen. Hij solliciteerde eerst bij Shueisha’s Weekly Shonen Jump, maar weigerde toch toen hij te horen kreeg dat hij zijn verhaal en stijl moest aanpassen. Daarna solliciteerde hij bij Kodansha’s Weekly Shonen Magazine, waar hij wel tevreden was.

In 2009 startte de serie Attack On Titan in het maandelijse Bessatsu Shonen Magazine. Vandaag de dag heeft Attack On Titan; vier spin-off manga’s, twee roman series, een TV anime,  een paar visual novels, een video game en een tweedelige live-action film die nog in productie is.

De animeserie die uiteindelijk in 2013 is uitgebracht door WIT STUDIO.
De anime serie die uiteindelijk in 2013 is uitgebracht door WIT STUDIO.

De Attack On Titan series past in de categorieën; avontuur, spanning, mysterie en fantasie, maar hoort ook goed thuis tussen drama, tragedie en een beetje horror, gepaard met een historisch tintje. Oh en shonen natuurlijk.

Het verhaal gaat over een tijdperk waarin de mensheid bijna ten onder is gegaan door het toedoen van de verschijning van mysterieuze reuzen; de zogeheten Titans. Vandaag de dag leeft het overgebleven groepje mensheid in de bescherming van drie grote muren, maar wanneer op een dag een nog grotere Titan verschijnt, wordt een van die muren doorbroken en stromen de Titans de stad binnen.

Een paar jaar na die gebeurtenis wordt in korte tijd opeens meer duidelijk over de Titans, waar ze misschien vandaan komen en hoe er een hele grote kon bestaan die groot genoeg was om de muur te breken. Er komt een complot aan het licht en het is aan een klein groepje soldaten om het mysterie van de Titans op te lossen en de mensheid te bevrijden van hun gevangen leven binnen de muren.

Het verhaal is redelijk bloederig en de verhaallijn is soms wat lastig te volgen, maar dat is dan ook wat deze manga kenmerkt as een mysterie-manga. De tekenstijl van Isayama is ook redelijk uniek en krijgt vaak kritiek dat het slecht is, maar er is ook duidelijk vooruitgang te zien in zijn teken talent.

Persoonlijk vind ik het een goede manga. Naast alle horror, drama en mysterie, zit er ook een goeie dosis humor in. Het verhaal en de personages hebben ook een briljante diepgang, wat je dan ook makkelijk bij het verhaal houdt. Isayama is ook goed met cliffhangers, wat het dan ook helemaal waard maakt om een maand te moeten wachten op het volgende hoofdstuk. Al met al, ik geniet met volle teugen van al die mysteries in deze manga en ik zal het je dan ook van harte aanraden!

Score: 85/100

Maxi Straw

Haai! Ik ben Maxi. Ik ben een schrijver en houd mezelf vooral bezig met Engelstalige Fantasy-verhalen en detective novels. Ik ben een enorme fan van Steampunk, manga en anime, en een liefhebber van de Japanse cultuur. Ik ben echt helemaal weg van schrijven, het liefste deed ik dat de hele dag! Mijn Nederlands is niet zo sterk als mijn Engels, maar ik doe mijn best. Cheers~!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?