Game Review: Akiba’s Trip: Undead & Undressed

This post is also available in: English

Ieder jaar komen er pareltjes van games op de markt die bijna geen mens koopt om de verkeerde redenen. Akiba’s Trip: Undead & Undressed is duidelijk eentje die we aan dit lijstje toe kunnen voegen. Hilarische gevechten, een prachtig beeld van Akihabara en het leven als Otaku, super voice-overs in zowel het originele Japans als Engels,… Akiba’s Trip: Undead & Undressed heeft het allemaal!

De PS3 en PS Vita versies van Akiba’s Trip: Undead & Undressed kwamen vorig jaar al in de digitale winkelrekken te liggen. Jammer genoeg kreeg deze in het westen niet altijd de appreciatie die het spel eigenlijk verdient, maar wat de PS3 en PS Vita games niet hadden, heeft de PS4 net in alle geuren en kleuren meegekregen. Een kans om de recent uitgebrachte PS4-versie te testen, lieten we dan ook niet links liggen!

Otaku energievampier in Akihabara

Akiba’s Trip opent met een sfeervol beeld van Akihabara (a.k.a. Akiba) en enige info over de geruchten die er dagdagelijks de ronde doen. Otaku’s zouden mensen in de straten voor onbekende redenen aanvallen of zelfs zelf worden ontvoerd terwijl andere mensen plotse depressie vertonen of hun passies verliezen zonder enige duidelijke aanleiding. De geruchten zijn natuurlijk maar dat: geruchten. Toch?

Na het worstelen met de vroege ochtend, want geef maar toe – uit je nest geraken is moordend, ontwaak je als protagonist in een ware nachtmerrie. Terwijl jij vastgeketend op een marteltafel ligt, buigen een aantal onbekende personages zich over je heen. Het wordt snel duidelijk dat je drie dagen voordien in de val werd gelokt door een obscure organisatie en al die tijd onderdeel bent geweest van al even duistere experimenten. Met grote trots wordt je meegedeeld dat je niet langer mens meer bent, maar een Synthister, een synthetisch geschapen energievampier, en je honger naar alles wat materialistisch is, de organisatie zal helpen met het inzamelen van levensvreugde. De geruchten blijken op slag realiteit te zijn en erger, jij, die eerder een doodgewone Otaku was met een voorliefde voor anime en games, bent er nu gewoon onderdeel van! Wanneer je echter niets met de organisatie te maken wilt hebben en ze op het punt staan je ‘uit te schakelen’, komt gelukkig een knappe dame je uit je hachelijke situatie bevrijden. Vrij snel zoeken jullie samen hulp bij je Akiba Freedom Fighter gamer-vrienden en wordt het een race tegen de klok om met je nieuwe krachten en de multi-disciplinaire steun van je maten Akihabara te redden van deze gevaarlijke Synthisters.

Een trip door Akiba

In Akiba’s Trip: Undead & Undressed kruip je in de huid van een Otaku die door een idiote inschattingsfout (‘Een job betaald in anime-figuurtjes! Jottem!!’) in een Synthister wordt veranderd en niet veel later via een bloedcontract ook nog eens in een Nighteater Familiar. De makers van het spel haalden duidelijk veel inspiratie uit de typische geek-culturen waardoor puns, droge humor, clichés, fan-service en absurde situaties nooit ver te zoeken zijn. Zelfs Twitter wordt er als ‘Pitter’ onder de loep genomen en de game maakt van Akiba een levende stad met straten en winkels die zo uit het echte Akihabara geplukt werden, een ton aan bezoekers en de immer aanwezige flyer-dames.

Met je smartphone bij de hand, leer je het dagelijkse leven in Akihabara wat beter kennen terwijl de prachtige felgekleurde artstyle, de uiterst aangename vriendenkring en verduiveld goeie dub je van missie tot missie leiden. Deze missies zijn heel uiteenlopend. Terwijl de main quests het verhaal vooruit pushen, krijg je doorheen het spel side missions aangeboden die kunnen gaan van heel normale tiener dingen (zoals het afhalen van een boek voor je zusje) tot het helpen van een of andere arm der wet.

Akiba’s Trip: Undead & Undressed heeft niet bepaald een sterk verhaal, maar bewijst dan weer dat een goede setting en leuke, goedgeschreven companions enorm veel goedmaken. Je kleine zusje Nana is met haar broer-puns, bloedeerlijke directheid en onverschrokken introversie hier het beste voorbeeld van, maar ook het overgrote deel van de andere Freedom Fighters kregen een frisse, anime-cliché vrije vertolking. Als dat nog niet genoeg is, geeft de game je ook nog eens de gelegenheid om de meiden het hof te maken, wat het einde van het spel sterk kan beïnvloeden.

Een kleerkast vol armour

Alle Synthisters, dus ook de protagonist, zijn uiterst veerkrachtig, maar kunnen niet tegen zonlicht. Wanneer een Synthister in zijn of haar ondergoed of nakie komt te staan in volle zonnegloed, verdwijnt deze letterlijk als (paarse) sneeuw voor de zon. De makkelijkste manier (en trouwens enige) om deze levende ondoden te verslaan, is ze dus letterlijk in open lucht van hun kleren te ontdoen. Hiervoor haal je eerst de duurzaamheid van de verschillende kledingstukken naar beneden door er met je wapen op te kloppen, waarna ze makkelijker af te rukken zijn. Laat echter niemand aan je eigen kleren frunniken, want eens je in je flikker staat, verdamp je naar het Game Over – Retry scherm. Nu en dan eens L1 ingedrukt houden om je kleren recht te trekken en de Durability van je kledij te healen, wordt dus naarmate je verder gaat in het verhaal een ware must.

Het strip-systeem tijdens gevechten is gewoonweg hilarisch en wordt nog beter naarmate je nieuwe combo-structuren aanleert. Natuurlijk is ook hier is de Otaku-cultuur niet ver te zoeken, want een volledig uitgevoerde strip-keten resulteert in het spontaan loslaten van dat laatste beetje bescherming en geeft je de kans om onderbroeken te verzamelen. Heerlijk toch?

Akiba’s Trip heeft trouwens kasten vol met customisatie-materiaal, van kleren (armour) tot allerhande ‘wapens’ die hoofdzakelijk uit dingen bestaan die je thuis ook wel liggen hebt, zoals paraplu’s of een laptop. Terwijl elk ‘wapen’ ingedeeld wordt in verschillende categorieën met elk hun eigen specifieke gameplay, bezit elk specifiek voorwerp ook een special moves. Een rode verkeerswijzer zal je bijvoorbeeld bij het te lang indrukken van een aanvalsknop verkeerssignalisatie uit laten voeren die vijanden die naar je toe lopen een aantal schokken verkoopt terwijl een baseballbat je voor een homerun doet gaan. Omdat deze special moves zo makkelijk uit te voeren zijn, kunnen ze echter de flow van de gevechten verstoren. Niets is frustrerender dan dat je als een gek op iemand in wilt beuken en je de held enkel zijn laptop tegen zijn eigen hoofd ziet slaan.

Wil je trouwens alvast een aantal outfits testen alvorens je helemaal in het spel te storten? Dan kan dat! De PS4-versie heeft namelijk een Toybox mode die je met het volledige arsenaal de straat op stuurt (maar je zo wel weerhoudt om leuke nicknames en trophies te verzamelen).

Pet peeves

Alle lol terzijde, heeft Akiba’s Trip toch enkele momentjes waarbij je je afvraagt waar de makers zaten met hun hoofd. De wallpapers die je doorheen het verhaal kan verzamelen, zijn hier een duidelijk voorbeeld van. Elk hoofdstuk dat je weet te doorworstelen, unlockt namelijk stills voor je in-game Smartphone, maar op enkele pretjes na worden de meisjes die erop staan, ondanks hun karakters in-game, op een semi-erotische manier afgebeeld. Het bloedcontract met Nighteater Shizuku wordt daarom ongewild een heel ongemakkelijke scene. Ook het veelvuldig verwijzen naar je ‘lusten’ door bepaalde NPCs, ook als ze gewoon je honger naar figurines bedoelen, kan je geest veel te makkelijk naar de goot verbannen (MINDBLEACH! MINDBLEACH!!). Gelukkig krijg je hier niet constant mee te maken en is de rest van het spel inhoudelijk wel aangenaam.

Naast de gesuggereerde erotische inhoud die heel sporadisch in je strot geduwd wordt, hebben we nog wel enkele andere kleine puntjes van kritiek. Akiba’s Trip: Undead & Undressed doet er echt alles aan om Akihabara open te stellen voor de speler, maar jammer genoeg zie je binnenin de winkels wel enkel de kassa. We snappen heel goed dat het spel veel groter had geweest met een beetje interieur voor elke shop, maar voor een game dat je in minimum 10 uur uit kan hebben en verder heel trots is op de vele verwijzingen naar echte shops uit Akiba, had dit eigenlijk wel gemogen. Daarnaast zijn er ook de vele laadschermen die je elke keer je een map verlaat op je bord krijgt. Het nut van deze laadschermen ontgaat ons helemaal, want op de PS4 duren ze ocharme een fractie van een seconde en verder worden ze nergens voor gebruikt. Een snelle swipe to black en terug, had het spel een veel soepelere overgang kunnen bieden.

Conclusie

Ondanks een paar puntjes van irritatie en de korte duur, is Akiba’s Trip: Undead en Undressed een heuse aanrader voor iedereen die houdt van de Japanse cultuur, droge humor en niet verlegen zit om een paar bad guys in hun onderbroek te zetten. Akihabara is leuk voorgesteld, de verhaallijn is even absurd als de gevechten en wie er helemaal voor wil gaan, kan zelfs de Engelse dubs inruilen voor de originele Japanse stemmen. Wat moet een mens nog meer hebben? Misschien dat je je toch maar best voorbereidt op een ouder of partner die zich afvraagt waarom je net het jurkje van het lijf van een dame hebt afgerukt terwijl een agentje je van je broek probeert te ontdoen, just in case.

Akiba’s Trip: Undead & Undressed is uit sinds 06 februari van dit jaar.

Info:
Titel: Akiba’s Trip: Undead & Undressed
Genre: JRPG
Ontwikkelaar: Acquire
Uitgever: NIS America (Europa)

Score: 86/100

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?