Game Review: Monster Hunter 4 Ultimate

This post is also available in: English

Barbecueën, potions craften, gezellig een lijntje uitslaan, dinosaurussen vangen en draken bespringen… Jullie raden het al! Monster Hunter is er weer met een compleet nieuwe titel voor 3DS: Monster Hunter 4 Ultimate. Terwijl Japan in 2013 al het geluk had een eerdere vorm van het spel onder handen te mogen nemen, is het nu eindelijk aan ons. Is Monster Hunter 4 Ultimate de ultieme Monster Hunter op 3DS? Wij zochten het alvast voor jullie uit.

MonsterHunter4

Spetterende Graphics

Een avonturier besluipt een draak samen met zijn trouwe Palico. Wanneer het monster hen opmerkt, moeten ze rennen voor hun leven, over de vlaktes en langs steile bergwanden. Een slimme zet laat de draak even wankelen waardoor een tweede Hunter zijn slag kan slaan en wanneer een zwart beest verschijnt, wordt de pret alleen maar groter.

De waanzinnig mooie intro van Monster Hunter 4 Ultimate toont perfect wat je kan verwachten in het spel qua gameplay-elementen en geeft, ondanks het feit dat de intro kwalitatief beter is, je een voorsmaakje van de uiterst subliem ogende 3D filmpjes in het spel. Het mag duidelijk zijn dat Capcom voor deze titel echt het onderste uit de kan heeft gehaald voor de graphics. Niet alleen is de intro haarscherp, ook de speelwereld zelf is ongelofelijk gedetailleerd. Dat moet ook wel als je de verschillende wezens bij de eerste blik wilt kunnen herkennen of je op zoek bent naar kruiden of paddenstoelen en je deze zonder hulpmiddelen als een zoekfunctie dient op te sporen. De omgevingen zuigen je zo het spel in en worden zelfs nog beter in 3D. De monsters zien er trouwens fantastisch uit en met 4 Ultimate als het spel uit de serie met de meeste verschillende soorten kleine en grote monsters ooit, maakt dit de boel nog mooier.

Een vreemd puntje aan Monster Hunter 4 Ultimate is echter dat het 3D effect tijdens de filmpjes niet uitgezet kan worden. De 3D-‘sterkte’ blijft op onze 3DS bij elke setting gelijk. We zijn dan ook wel wat nieuwsgierig naar het resultaat op de 2DS. Ook de laadtijden bij het opstarten en afsluiten van het spel zijn merkbaar langer dan bij de meeste andere games, waardoor je soms onterecht het idee krijgt dat het spel vastgelopen is.

Goed gevulde Character Creation

Monster Hunter 4 Ultimate heeft een ontzettend uitgebreide character creation voor een handheld game met zo’n grote hoeveelheid aan inhoud. Niet alleen kan je kiezen tussen een mannelijk of een vrouwelijk hoofdpersonage, maar kan je ook je huidskleur, gezicht, oogkleur, make-up/beharing, haarstijl, stem en kledij aanpassen. Voor de mensen onder ons die vrezen dat vrouwelijke characters misschien outfits aangemeten zouden krijgen die net dat beetje te bloot zouden zijn, zoals we wel vaker bij games zien, is er goed nieuws. Alle outfits in character creation en deze die je doorheen het hele spel kan craften zijn voor zowel vrouwelijke als mannelijke personages precies dezelfde en even functioneel. Van bij het begin kan je ook al je allereerste Palico customizen, maar hier zijn de opties, ondanks dat ze nog steeds vrij uitgebreid zijn, veel beperkter.

Manusje van alles

Zoals we gewoon zijn van Monster Hunter, groeit je character niet volgens levels, maar eerder samen met je skills en armour. Des te sterker de monsters zijn die je neerhaalt, des te betere gear je kan maken. Craften is dan ook ontzettend belangrijk in dit spel. Gelukkig is het hele craftsysteem ontzettend gebruiksvriendelijk en zelfs handig. Zit je even zonder potions? Geen nood! Je kan je potions gewoon ter plekke maken met de resources die rondom je te vinden zijn. Armour laat je dan weer bij de plaatselijke smid maken, maar ook die upgrades zijn simpel uit te voeren door gewoon nieuwe materialen aan te brengen en te kijken welke opties er verschijnen. Elke optie geeft steeds aan welke items er nog te kort zijn voor je een bepaald item kunt craften, waardoor je steeds gericht op zoek kunt gaan naar betere outfits.

Je personage is trouwens een echt manusje van alles. Van zwaarden naar gunlances, de Hunter weet met alles wel weg mee. Maar welk wapen ligt beter bij jou in de hand? Er zijn heel wat mogelijkheden, elk met hun eigen upgrades en aangepaste skills waardoor het toch zeker de moeite waard is om de verschillende types even uit te testen. De Palico die je kan recruteren, helpen je trouwens ook in je gevechten. Elke kat die je aan je team toevoegt, kan je actief of passief plaatsen. Actieve Palicoes vechten aan je zijde mee en reageren in-game volgens hun klasses. Een Healer Palico kan je Poisoned-status voor je wegnemen terwijl Support bijvoorbeeld vallen kan plaatsen. Hoe je je Palicoes gebruikt en bepantserd, hangt opnieuw van je eigen kunnen af, al kunnen deze katjes wel degelijk levellen.

Een afwisselende job

De job als Hunter biedt heel veel afwisseling. Terwijl het spel je aan het begin meteen op een zandzeeferry plaatst in een gevecht tegen de gigantische Dah’ren Mohran in een poging om de reizende zandzeemetropool en wereldberoemde shoppingcentrum Val Habar te redden, moet je eigenlijk nog aan je avontuur als Hunter beginnen. Als hunter werk je voor je Karavaan en de Guild, maar krijg je ook geregeld jobs aangeboden door mensen die je tegenkomt en je kan zelfs guild missions ruilen met je vrienden.

Missies variëren van het verzamelen van ingrediënten tot het afmaken of vangen van enorme beesten. Hoe je de missies te lijf gaat en in welke volgorde je ze wilt doen, hangt volledig van jezelf af, maar heel vaak doet een beetje voorbereiding echt wonderen. Is je quest het vissen naar sushivis? Haal dan bijvoorbeeld sushi-lokaas in huis om de vissen sneller binnen te halen. Of zit je een beest op de hielen dat steeds maar weer in een hol verdwijnt en daardoor onvolgbaar wordt? Schiet er gerust een bolletje verf op zodat ze, waar ze ook maar opduikt, op de kaart aangeduid blijft.

Het kan een hele aanpassing zijn als je games gewent bent die je enkel vragen om aan te vallen en nu en dan een item te nuttigen om je HP hoog te houden. Het loont ook om de map waarin je missie valt goed te kennen. Waar liggen er nesten? Waar bevinden zich rotsen? Welke plaatsen zijn goed om jezelf bovenop een monster te lanceren? Heel vaak geven jobomschrijvingen en in-game help namelijk enkel een paar hints en is het aan jou en je kennis van de locale omgeving om je prooi te vinden of een missie goed af te kunnen ronden. Het feit dat de info net dat ietsje aan de vage kant is, is echter geen minpunt. Het lokt een honger naar kennis bij je uit waardoor je je beter op je omgeving gaat afstemmen en je een extra reden hebt om je vrienden te contacteren. De on-line multiplayer is trouwens een heel leuke aanwinst. Jobs uitvoeren met vrienden, vooral het jagen op het grotere wild wordt snel leuker met een andere Hunter erbij.

De jachten op de grote monsters, zijn ofwel heel erg frustrerend of heel erg episch, afhankelijk van je eigen skills en voorbereiding. Elke boss heeft zo zijn eigen vernuftige strategieën waardoor ook jij natuurlijk niet achter kan blijven. Het is helemaal niet vreemd als je bijna een uur jacht maakt op een monster om plots op een probleem te stoten dat je nog nooit eerder hebt meegemaakt en daardoor ofwel tegen het einde van je tijd aanloopt of door al je respawns heen zit en een mission failed krijgt. Dit zijn momenten die je doorheen dit spel drijven. De frustratie pusht je om beter te doen en naar oplossingen te zoeken, wat Monster Hunter 4 Ultimate natuurlijk ongelooflijk leuk maakt.

Camera camera camera

Wij speelden het spel op een Nintendo 3DS XL en ondervonden wel enige last met de camera. Monster Hunter 4 Ultimate is namelijk duidelijk gemaakt om met twee analog/thumb/C-sticks te spelen en als je geen Circle Pad Pro of een New 3DS in huis hebt, kan de rotatie van de camera soms wel wat krampachtig voelen. De camerabesturing gebeurt namelijk via je dpad en aangezien die net onder de thumb-stick zit, durf je nu en dan wel eens precisie te verliezen door beweging even in te ruilen voor een betere camera. Gelukkig biedt Monster Hunter 4 Ultimate wel in-game hulp in de vorm van een tweede dpad dat op je touchscreen verschijnt en je zo dat extra beetje assistentie biedt bij cameraplaatsing. Eens je gewend bent om je touchscreen te raadplegen in plaats van de echte dpad, is dit minpuntje echter verwaarloosbaar.

Conclusie

Monster Hunter 4 Ultimate is het ultieme Monster Hunter spel voor de 3DS. De Multiplayer speelt lekker en is ongelooflijk leuk, craften loopt lekker, de queesten lopen je niet constant je bij de hand te houden en het feit dat je moet denken om verder te komen, maakt het alleen maar beter. De beesten die je achterna gaat, zien er net als de wereld fantastisch uit en met de uitdagende getimede gevechten, kan je de jachten zeker niet saai noemen. Daarbij is de 3D en het feit dat je nu ook op je omgeving kunt klimmen echt om je vingers af te likken.

Natuurlijk zijn er wel enkele minpuntjes aan het spel. De opstart- en afsluittijd zijn net te lang om comfortabel te zijn en de Palicoes die je met je meezeult, miauwen zo vaak dat het lijkt alsof ze constant met een lege maag rondlopen. Ook de camerabesturing verloopt ietwat stram, maar dit laatste is eerder een punt dat je door het spelen gewoon dient te worden.

Monster Hunter 4 Ultimate is duidelijk een aanrader voor iedereen die houdt van missies waar je zowel je intuïtie als je hoofd voor volgen moet en wie zoekt naar een spel waar craften eindelijk de plaats krijgt dat het verdient. De game ligt sinds 14 februari in de rekken.

Info:
Titel: Monster Hunter 4 Ultimate
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Nintendo (Europa)

Score: 90/100

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?