Anime Review: Your Lie in April

This post is also available in: English

Your Lie in April

Your Lie in April, of op z’n Japans Shigatsu wa Kimi no Uso, is een met emotie gevulde anime gebaseerd op de gelijknamige manga van Naoshi Arakawa. De anime telt 22 afleveringen en één OVA en is in mijn ogen de beste anime die ik dit jaar heb gezien. Het is natuurlijk nog even afwachten wat de rest van het jaar nog gaat brengen maar ik zou verbaasd zijn als deze aan het eind van de jaar niet in mijn top 3 komt te staan.

Het verhaal begint eigenlijk met de ontmoeting van Arima Kousei en Miyazono Kaori. Kousei is een jonge pianist die als groot talent werd gezien als kind en meerdere wedstrijden wist te winnen echter was dit voorbij toen hij na het overlijden van zijn moeder plots op het podium in huilen uitbarstte. Sindsdien is hij gestopt met het echt bespelen van de piano, althans tot hij jaren later via zijn vrienden Tsubaki en Watari de violiste Kaori ontmoet die ook naar dezelfde school gaat als hen. Na het horen spelen van haar en na veel aandringen besluit hij de piano weer te gaan bespelen maar dit verloopt zeker niet zo soepel als hij had gehoopt.

Arima Kousei
Arima Kousei

Gedurende de 22 afleveringen krijg je een hoofdstuk mee uit het leven van Kousei, Kaori en de mensen om hun heen. Je ziet de karakters ontwikkelen en groeien op een manier dat je in weinig anime zult zien. Ook minder belangrijke karakters krijgen in Your Lie in April de kans om zich te ontwikkelen. Op die manier word je er als kijker helemaal in betrokken. Iedereen in deze anime heeft zijn of haar eigen verleden en motivatie in het leven. Meer dan eens zorgt dit voor een conflict dat je ook terug ziet in de anime. Er moeten ook lastige keuzes gemaakt en ze worden soms in lastige en emotioneel pijnlijke situaties gebracht.

Al deze emotie wordt niet alleen begeleid door de geweldige muziek die deze anime te bieden heeft, wat niet meer dan logisch is als je besluit twee muzikanten in de hoofdrol te plaatsen, maar ook door geweldige animatie. In scenes die als opvulling gebruikt worden, is het duidelijk te zien dat er veel minder details te zien zijn maar dat lijkt opzettelijk te zijn. Dit zijn momenten waarbij ze je laten ontspannen en momenten die je niet hoeft te onthouden voordat ze naar de climax toe werken. Ze maken gebruik van erg kleurrijke scenes maar op de emotioneel zwaardere momenten worden de kleuren gedempt en weten ze meteen een heel ander gevoel op te wekken bij de kijker. Het enige minpunt wat ik me kan bedenken is dat ze aan het begin nogal vaak in de herhaling vallen wat betreft Kousei en dat het even duurt voor ze echt verder weten te gaan met het verhaal zelf maar dit heeft me weinig gestoord aangezien alles eromheen in een geweldig tempo werd voortgezet.

Miyazono Kaori
Miyazono Kaori

Alles komt dus geweldig samen in Your Lie in April. Het tempo dat ze gebruiken om het verhaal te vertellen en de manieren waarop de karakters zich ontwikkelen is geweldig gedaan. Ze weten zelfs met de muziek en animatie alle emoties geweldig over te brengen. Als je van anime houdt is het zeker een serie die je gezien moet hebben. Ben je emotioneel ingesteld zorg er dan voor dat je wat zakdoekjes bij de hand houdt, of misschien moet je deze voor de zekerheid sowieso maar bij de hand houden. Er is namelijk een grote kans dat het je zelfs weet te raken wanneer je niet zo emotioneel bent ingesteld.

Studio: A-1 Pictures
Start uitzending: 10 oktober 2014
Score: 95/100

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

2 gedachten over “Anime Review: Your Lie in April

 • 27 maart, 2015 om 12:11
  Permalink

  Leuke review en serie zeker het kijken waart. Shigatsu wa Kimi no Uso heeft mij weten te bespelen op de zelfde manier als Anohana (ook een geweldige serie). Enig minpuntje is dat Ryouta Watari (de beste vriend van Kousei) echt wat meer ontwikkeling had mogen hebben. Met namen op het einde voelt zijn personage erg hol.

  Reactie
  • 28 maart, 2015 om 20:34
   Permalink

   Dankje, Anohana ken ik nog niet maar ga die zeker eens proberen nu!

   Ik ben het eens wat betreft Watari welke naar mijn idee pas rond het einde echt erkenning kreeg. Hij had wel zijn scenes maar was naar mijn gevoel meer personage dat als opvulling gebruikt werd.

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?