Game Review: Dedede’s Drum Dash Deluxe

This post is also available in: English

Zoals beloofd in de review voor Kirby Fighters Deluxe, is het vandaag de beurt aan het andere Deluxe broertje: Dedede’s Drum Dash Deluxe, een spel vol munten, slaginstrumenten, ritme en vooral fun! Is dit spel rond onze favoriete blauwe pinguïn de moeite waard of kun je deze misschien beter aan de kant liggen? Nou, AVO helpt je alvast met het maken van de beslissing!

Dededes-Drum-Dash-Deluxe

Cute met extra peper

In Drum Dash Deluxe roept Kirby’s aartsrivaal (en sporadisch knuffelige vriend) King Dedede alle spelers met enig gevoel voor ritme op voor een reis doorheen levendige levels vol drums, tamboerijnen, vijanden en meer. Net als bij de Fighter Deluxe versie, kreeg Dedede’s Drum Dash in deze Deluxe versie enkele leuke aanpassingen en extra’s. Zo is er nu de mogelijkheid om trofeeën te behalen en verschijnt King Dedede bij het behalen van je eerste trofee op het introscherm om er trots mee rond te zwaaien (en hem dan even klunzig terug te laten vallen). Ook kleurenschema’s en design zijn iets veranderd en geven de levelschermen in het spel een lichtelijk edgier en volwassener uiterlijk vergeleken met het origineel, zonder iets van de speelsheid te verliezen.

Meer dan dubbel zoveel speelplezier

Ook in Dedede’s Drum Dash Deluxe werden een pak extra levels toegevoegd. Waar het originele spel zo’n 3 startniveaus had en 1 extra level, geeft de Deluxe versie je toegang tot wel 6 verschillende stages die al bij aanvang unlockbaar zijn door het voorgaande level uit te spelen. Elk opeenvolgende level is iets moeilijker (of meer) dan die ervoor en bestaat uit een parcours opgebouwd uit pauken en trommels die King Dedede als trampolines gebruikt om munten te verzamelen en vijanden te ontwijken. De achtergrond van de levels geeft steeds het ‘koninkrijk’ van onze favoriete pinguïn weer gedurende een bepaalde tijd van de dag. Dit betekent dat er eigenlijk heel weinig variatie is in de achtergrond, met de uitzondering van het kleurenschema dat steeds verandert. Level 1 heeft bijvoorbeeld heel duidelijk een ‘vroege ochtend’ sfeer terwijl het in level 6 duidelijk nacht is, maar verder zijn de achtergrondelementen net dezelfde gebleven. Betekent het einde van de dag echter het einde van het spel? Nee! Dedede’s Drum Dash Deluxe beloont je volharding met een geheel nieuw en extra spannend level om de kroning van de koning te vieren en als dit je honger naar ritmisch cash inzamelen nog niet verzadigt, opent Dedede’s DDD na de credits ook nog eens de deuren naar 7 ‘secret’ – oftewel extra hard- versies van de originele 7 stages!

Gameplay

Drum Dash Deluxe houdt de besturing en regels voor het spel simpel zodat zo goed als iedereen makkelijk in kan springen. Als speler krijg jij de leiding over King Dedede’s gevoel voor ritme en richting door hem met behulp van je D-pad horizontaal over de verschillende slaginstrumenten te laten bewegen. Springen van trom tot trom gebeurt automatisch, maar de sterkte van je sprong -en dus hoe hoog je gaat- heb je zelf in de hand. Bij het neerkomen, kan je namelijk op A drukken om net dat beetje hoger te springen dan normaal om muntstukken, waar je net niet bij kan, te kunnen pakken. Hangen de munten nog steeds te hoog? Dan kan je vanuit je middelmatige sprong naar een supersprong gaan op dezelfde manier! Hou tijdens het springen wel even je levensbalkje in het oog. Verschillende obstakels en vijanden die je op je pad tegenkomt, halen je energie en balans neer wanneer je ze per ongeluk raakt, wat kan betekenen dat je slecht op je trom terecht komt, eraf valt of erger – doodgaat en een game over krijgt. Lukt het je om je ritme te behouden en alle gevaren te ontwijken, belandt onze koningspinguïn veilig op het Kirbyplatform en is het level ten einde.

Na elk level wordt je score berekend. Deze bestaat uit het aantal verzamelde munten, je doorlopen afstand zonder je ritme te verliezen, de tijd die je nog over hebt en een viertal bonussen, namelijk een tijdbonus, no damage bonus, all coins bonus en een bonus voor de perfect backbeat. De backbeat vertaalt zich in het spel als het klappen, door op A te drukken, van King Dedede bij het hoogste punt van elke sprong. Wanneer de backbeat correct wordt uitgevoerd, slaat Dedede op een tamboerijn, maar wanneer je een backbeat uit kan voeren op een gong in het level, slaat de koning op het instrument waardoor meer munten verschijnen.

Na elk level je je reeds behaalde trofee te zien en krijg je de keuze om het niveau over te doen en een poging te wagen op je score te verbeteren of meteen naar het volgende level over te gaan. Een derde optie is het geheel nieuwe ‘Replay Jam’ dat je de kans geeft om je gelopen parcours te herbekijken terwijl je ondertussen met de verschillende letterknoppen de jam kan vergezellen met klanken van cimbalen, trommels en handgeklap.

Maskers en Kirby: Triple Deluxe Extra’s

Terwijl je in Kirby Fighters Deluxe verschillende hoedjes kan unlocken, werkt Drum Dash Deluxe met maskers. Zo kan iedereen die het spel bezit bij het uitspelen van het C-R-O-W-N-E-D level (niveau 6), het Masked Dedede masker krijgen. Drum Dash Deluxe heeft echter nog heel wat andere maskertjes in petto, namelijk eentje van Kirby, Meta Knight, Waddle Dee en Taranza. Deze laatste zijn echter enkel vrij te spelen door het bezitten van Kirby: Triple Deluxe data. Wanneer King Dedede een masker draagt, worden er geluidseffecten aan je run toegevoegd die bij dat masker passen.

Leuk voor de volhouders

Dedede’s Drum Dash Deluxe is een spel met een lage instapdrempel, maar zal pas echt leuk zijn voor de volhouders in het genre. Rond niveau 5 beginnen de levels een zekere moeilijkheid met zich mee te dragen dat enkel maar hoger wordt naarmate je ook nog eens doorheen de extra levels gaat. Wij denken dan ook dat Dedede’s Drum Dash Deluxe een langere levensduur zal hebben bij mensen die voor de perfectie willen gaan en de meeste casual players het bij de eerste levels zullen houden. Het feit dat er ook geen vorm van online vergelijking met vrienden in het spel ingebakken zit en dat je slechts 1 masker kan vrijspelen als je Triple Deluxe niet bezit, geeft weinig reden om door alle 14 levels door te duwen als je zelf geen volhouder bent.

Heb je zelf Kirby: Triple Deluxe en was Dedede’s Drum Dash helemaal niets voor jou, dan zou ik dit spel ook gewoon laten liggen. Ben je echter een grote fan van Kirby en Dedede, kan je ritmische games wel smaken en ben je een ware doordouwer, zoek dan zeker in je eShop naar deze titel.

Dedede’s Drum Dash Deluxe is verkrijgbaar voor 3DS op de Nintendo eShop sinds 13 februari.

Info:
Titel: Dedede’s Drum Dash Deluxe
Genre: Ritmisch
Ontwikkelaar: HAL Laboratories
Uitgever: Nintendo

Score: 78/100

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

2 gedachten over “Game Review: Dedede’s Drum Dash Deluxe

  • 7 april, 2015 om 21:07
    Permalink

    Ik weet niet waarom maar ik mag King Dedede wel als karakter zijnde. Zou het spel bijna alleen al dankzij hem kopen. Laat het echter even aangezien ik mezelf ken en het spel toch vrij vlot links laat liggen. Wel een duidelijke review, weet zo gelijk waar je aan toe bent! :)

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?