Voorjaarsopening Japanse tuin Clingendael Den Haag

Binnekort is het weer tijd voor de jaarlijkse opening van de Japanse tuin van landgoed Clingendael in Den Haag. De tuin is zeer kwetsbaar en daarom maar 8 weken per jaar geopend voor bezoekers. In de tuin zijn allerlei prachtige en zeldzame bomen, planten en bloemen te aanschouwen. De tuin zal zijn deuren openen tijdens de voorjaarsopening op zaterdag 25 april 2015.

Japanse Tuin Clingendael in de herfst, 2012 © Francisca Hagen
Japanse Tuin Clingendael in de herfst, 2012 © Francisca Hagen

De Japanse tuin bestaat al ontzettend lang, in 2013 bestond de tuin maar liefst 100 jaar! De tuin werd in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van landgoed Clingendael. De eigenaresse, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), beter bekend als freule Daisy, heeft per schip zeker een of meerdere reizen gemaakt naar Japan. Marguerite reisde veel en nam uit Japan lantaarns, een watervat en wat bruggetjes mee om hier in Nederland haar eigen Japanse tuin aan te leggen. Momenteel is de tuin de grootste Japanse tuin in heel Nederland en heeft maarliefst een oppervlakte van 6800 m². Sinds 2001 behoort de tuin tot een rijksmonument.

In 2008 ondervond de tuin een grootste renovatie. Zo zijn onder meer de shojis, Japanse schuifpanelen, weer overnieuw bijgemaakt in Japan aangezien deze verloren waren gegaan in de oorlog. Ook is het rieten dak weer helemaal opgeknapt en werden er twee bruggetjes vervangen.

Zoals je merkt heeft de tuin al een aardige geschiedenis achter zich. Ondanks dat de tuin al zoveel heeft meegemaakt zijn er werkelijk waar de mooiste bomen en planten te vinden. De tuin heeft onder meer een moslaag wat een mysterieuze sfeer met zich mee brengt. Ook zijn er 2 watervaten te vinden met elk een eigen ontwerp, deze zijn erg mooi en uniek om te bewonderen.

De Japanse tuin is een prachtig pronkstuk waar iedereen van kan genieten. Wanneer je wat tijd hebt zou je zeker is de moeite moeten nemen om de wonderschone bloesems te bewonderen. Een grote aanrader voor elke Japan- en/of natuurliefhebber! Mocht je niet meteen de tuin kunnen bezoeken, de tuin is tot en met zondag 7 juni geopend. Het is elke dag geopend van 09.00 tot 20.00 uur. Zaterdag 25 april zal het geopend zijn vanaf 12.00 uur. Ook zal er later in het jaar ook een najaarsopening plaatsvinden in de Japanse tuin.

bron: Gemeente Den Haag

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?