Tien dingen die je niet mag missen op Japan-Tag 2015

Düsseldorf, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, komt dit jaar alweer met de 14de editie van van de jaarlijkse Japandag! Met om en bij de 8200 Japanse inwoners in en om de stad, is het geen wonder dat de Japandag het grootste Duits-Japanse festival is die bestaat. Dit jaar vindt de dag plaats op zaterdag 30 mei en worden de straten aan de Rijn tot aan de nok gevuld met optredens, kraampjes, exhibities, demonstraties en veel meer. Dit zijn alvast tien dingen die je die dag zeker niet mag missen!

722_5142fe0a0eae 1. De kraampjes en exhibities op de Rheinuferpromenade
De promenade staat vol met zaken om te doen, te zien en te kopen. Wie info wil over verschillende Japanse kunsten, cursussen op de kop wil tikken of info zoekt over reizen naar Japan, is hier zeker aan het juiste adres! Verder zijn er tal van kraampjes waar er iets te winnen valt, kan je je inschrijven voor de Manga wedstrijd waarbij de winnaar een ticket kan winnen voor een reis naar Japan en kan je naar hartenlust shoppen in de Japanese Pop culture Zone!

2. Iaidô demonstratie
Iaido is de kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, wat gevolgd wordt door de effectieve aanval. De sport behoort tot het budo en is sterk verwant aan andere Japanse vechtkunsten als kendo, shikendo en judo, die trouwens, met uitzondering van shikendo, ook allemaal te bewonderen zullen zijn op de Johannes-Rau-Platz.

3. Kyûdô demonstratie
Na de Iaidô demonstratie, volgt Kyûdô, dus waarom blijf je niet gewoon nog even hangen? Kyûdô, wat ‘de weg van de boog’ betekent, is een traditionele vorm van boogschieten. Anders dat wat je misschien wel zou verwachten, gaat het bij Kyûdô niet om het effectief raken van het doel, maar is eerder een methode om tot fysieke, morele en geestelijke ontwikkeling te komen. Zoals bij veel traditionele Japanse kunsten, dienen beoefenaars van bij het binnenkomen van de dojo alle ceremoniële passen en bewegingen correct uit te voeren, wat bijdraagt aan het meditatieve karakter van de sport. Een waar pareltje om te gaan kijken. Wil je zelf deze kunst uitproberen? Rep je dan zeker naar het Landtag grasveld voor een eerste feel van de yumi, de Japanse boog.

4. Bezoek het samoerai kamp van Takeda e.V.
Altijd al samoerai-krijgers willen zien? Dan is dit zeker je kans! Op het Landtag grasplein staat namelijk het kamp van reenactment groep Takeda e.V opgesteld en nemen de leden de bezoekers mee in de wereld van de samoerai.

5. Katakana introductie en origami voor beginners in het Stadtmuseum Düsseldorf
Het Stadtmuseum biedt op deze fantastische dag van 14:00 tot 16:00 een toffe introductie tot het syllabische schrift Katakana aan, maar ook een kleurrijke origami-cursus voor beginners. Hiernaast wordt er meer info gegeven over de geschiedenis van de Japanse gemeenschap in de stad. Het programma is open voor zowel kinderen als volwassenen.

6. De Cosplay Fashion Show Wedstrijd729_51488748aa9f
Verschillende cosplayers nemen het tegen elkaar op in deze door JAL gesponsorde fashion show. Allen dingen ze naar de alles overtreffende hoofdprijs: een ticket naar Japan!

7. De Hanayagi Tomokinu & Watanabe dansgroep
De dansgroep brengt een fantastische demonstratie van Japanse danskunsten en is zeker de moeite waard.

8. Een bezoek aan het EKÔ-Haus der Japanischen Kultur e. V.
Het EKÔ-Haus opent gratis haar deuren voor de bezoekers en biedt iedereen de kans om de prachtige Buddhistische tempel, de tempeltuin en het traditionele Japanse houten huis te bezoeken. Ook kunnen twee verschillende exhibities bezichtigd worden, namelijk ‘Shimatakamatsu’, een architecturaal model van een kleine Japans dorp en ‘Geordende chaos in steen’ waarin grafisch drukwerk van Masanobu Mitsuyasu wordt tentoongesteld.

9. ‘SAKURA’ video projectie op LED muur door Kanjo Také
Op de Burgplatz presenteert de in Düsseldorf wonende Japanse Multimedia-kunstenaar Kanjo Také zijn tien minuten durende LED-video-installatie. In ‘SAKURA’ vertelt hij houtsnijwerkachtige beelden een dadaïstisch/surrealistisch verhaal over de Duits-Japanse vriendschap waarin iconen uit zowel Dusseldorf als Japan worden gecombineerd.

10. Japans vuurwerk
720_5142fdf15942De dag wordt mooi afgesloten met een fantastische vuurwerkshow. Dit jaar wordt het thema ‘The Art of Fashion’, oftewel de Kunst der Mode, en reizen we in vijf oogverblindend mooie scenes doorheen de kleurrijke wereld van de traditionele Kimono en de Kawaii mode om te eindigen met een prachtige ‘regen’ van goud. Het spektakel duurt zo’n 25 minuten en is vanaf alle Japan-dag locaties zichtbaar.

Natuurlijk is dit slechts een handgreep uit het enorme programma! Dus check zeker de officiële pagina voor andere bezienswaardigheden, locaties en tijdschema’s en dan zien we jullie op de Japan-Tag op zaterdag 30 mei 2015 in Düsseldorf!

Fotomateriaal © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?