AVO Blog interview met Jun Yoshizaki van Yoshi Bento

This post is also available in: English

Yoshi Bento bestaat al even in Den Haag, toch leerde ik het bedrijf en de mensen erachter begin dit jaar kennen bij GamepitCon. Ze hadden een stand gevuld met heerlijk eten en het verbaasde mij dan ook niet dat ze volledig uitverkocht raakten. Voor ons is Yoshi Bento nog niet bekend, maar wel onder de Japanners in Den Haag, hun dagelijkse klanten die bellen voor een bestelling. Ik bood direct aan om een interview te houden met Jun Yoshizaki om te praten over hoe hij met zijn vrouw Nanae Yoshi Bento is gestart, hoe hij de klanten op de conventie ervaart en meer.

AVO Blog: Kan je jezelf en Yoshi Bento even voorstellen?
Yoshizaki: Ik werkte zo’n 19 jaar lang in de Japanse keuken voor ik naar Nederland verhuisde. Hier in Den Haag werkte ik zo’n 5 jaar in verschillende restaurants: Restaurant Shirasagi, Restaurant Mochi en Jazzbodega Est Est Est. Daarna besloten we om ons eigen maaltijdenbedrijf op te richten. Weet je, in Japan serveren alle restaurants gerechten van goede kwaliteit, of je er nu maar 5 euro voor betaalt of niet. Jammer genoeg is dat in Nederland niet altijd het geval. Daarom besloten we om die mentaliteit, namelijk een goede kwaliteit voor een goede prijs, ook naar hier te brengen. Daarnaast lijken veel mensen te denken dat we in Japan elke dag sushi eten, maar eigenlijk eten we dagelijks vaak Europese gerechten die op “Japanse wijze” zijn klaargemaakt. Ook het dagdagelijkse zal je dus in onze bento’s terug vinden. De naam van ons bedrijf bestaat uit twee delen. Mijn familienaam is Yoshizaki, wat ‘gezegende cape’ wil zeggen, terwijl “Bento” staat voor ‘lunchtrommel’. Zo zijn we op de naam ‘Yoshi Bento’ oftewel ‘Gezegende Lunchtrommel’ gekomen.

Interview met Jun Yoshizaki van Yoshi Bento. Fotografie: Francisca Hagen

AVO Blog: Hoe ben je aan je reis doorheen de wereld van het koken begonnen en hoe oud was je toen?
Yoshizaki: Mijn reis begon toen ik 16 was en nog op de middelbare schoolbanken zat. Ik startte mijn carrière in de keuken van het “Top Dog” restaurant in Shibuya in Tokyo waar ze Europese gerechten op z’n Japans serveren. Daarna werkte ik in Monsoon Cafe, wat een Thais-Vietnamees restaurant is, Shinjuku Days, een Italiaans restaurant, het restaurant van het Sierra Resort hotel in Hakuba wat Franse keuken bereidde, de Chinees-Mexicaans-Italiaans-all fusion restaurant bar Sticky Fingers, Genka-ya, wat een Japanese barbecue-zaak is, en het traditionele Japanse restaurant Kakurebo. Daarbovenop studeerde ik 10 jaar geleden ook aan de kookschool in Lucca in Toscane. Je kan dus zeggen dat ik heel veel verschillende gerechten klaar kan maken!

AVO Blog: Is er een bento/sushi-meester waar je naar op kijkt? Of misschien een favoriete chef?
Yoshizaki: Ik moet even nadenken bij sushi, aangezien sushi leren klaarmaken lang duurt. De meest simpele dingen zijn vaak de moeilijkste. Maar misschien dat mijn moeder mijn bento-meester is. Ik nam mijn lunchtrommel dan ook elke dag mee naar school toen ik in pas naar de middelbare school ging. Als ik aan de Italiaanse keuken denk, dan is mijn meester jeanluca Pardini, Hij is één van de 32 beste chefs vaan Italië! Als ik erover nadenk, heb ik eigenlijk heel veel meesters in heel veel verschillende manieren van koken.

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee om Yoshi Bento op te starten?
Yoshizaki: Er lijkt een “Japanse keuken”-beweging aan de gang in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de VS, etc. Ramen en bento zijn enorm populair aan het worden over de ganse wereld en dus besloten we om ze ook naar Den Haag te brengen.

Interview met Jun Yoshizaki van Yoshi Bento. Fotografie: Francisca Hagen

AVO Blog: Komt de keuken die je brengt uit een bepaalde streek in Japan?
Yoshizaki: Eigenlijk komen onze gerechten niet uit een specifieke streek. Daarbij zijn heel wat schotels uit bepaalde plaatsen eigenlijk fusion. Voor onze bento’s betekent dit dus een explosie aan smaken van over heel Japan EN de wereld in slechts één box!

AVO Blog: Hoe begint een dag in Yoshi Bento? Starten jullie met één bepaald gerecht?
Yoshizaki: We beginnen steeds met het wassen en koken van onze rijst in de rijststomer waarna we ook de dashi, Japanese soepbouillon, laten koken. Ondertussen snijden en stomen we dan de groenten voor de salades.

AVO Blog: Zijn er smaken of recepten die jullie hebben moeten aanpassen voor de Nederlandse klanten?
Yoshizaki: Wij hebben eerlijk gezegd niks aangepast en we hopen dus dat dit betekent dat het Nederlandse volk wel houdt van Japanse smaken.

AVO Blog: Welk gerecht of bento is de populairste en welke zouden de klanten zeker vaker uit moeten proberen?
Yoshizaki: Onze Karaage Bento en Beef Steak Bento zijn de populairste. We bereiden de Karaage, of krokante gefrituurde kip, met tartaarsaus terwijl de rundsteak met zoete ui saus wordt opgediend. Beiden zijn ontzettend populaire combinaties in Japan, dus als je ze nog nooit geproefd hebt, moet je dat zeker doen!

AVO Blog: Jullie verkopen ook schotels op conventies. De eerste keer dat jullie dat deden, was op Gamepitcon begin 2015. Hoe was de ervaring?
Yoshizaki: Het was ontzettend leuk! We houden heel heel erg van manga – om even te schetsen, ik heb ongeveer 5000 manga titels op mijn computer staan – dus ik was enorm blij om een onderdeel te kunnen zijn van de “Otaku”-cultuur hier in Nederland! Aan het einde van de conventie waren we volledig uitverkocht. We hebben veel lol gehad.

AVO Blog: Hoe reageren mensen die de conventies bezoeken op jullie gerechten? Welke schotel is het populairst?
Yoshizaki: Zoals eerder vermeld, was alles uitverkocht, dus ik hoop dat mensen het lekker vonden. Onze Onigiri -oftewel rijstballen- met zalm en Onigiri met tonijnsalade waren het populairst.

AVO Blog: Wat inspireert je bij dit werk, waar wordt je door gedreven en wat geeft je energie?
Yoshizaki: Een glimlach op het gezicht van mensen brengen en het zien van vaste klanten. In mijn privé hou ik van goede muziek en het bijwonen van leuke feestjes.

AVO Blog: Wat wil je graag bereiken met Yoshi Bento? Waar zie je het bedrijf over vijf jaar?
Yoshizaki: Als iedereen in en om het bedrijf gelukkig is, betekent dat dat we succesvol zijn. Ik hoop dus dat al onze klanten tevreden zijn en dat zullen blijven in de toekomst! Verder zouden we graag ons eigen echte restaurant openen over 2-3 jaar.

AVO Blog: Hebben jullie nog een laatste bericht aan onze lezers?
Yoshizaki: Hallo iedereen! Wij zijn Yoshi Bento, een bento-zaak in Den Haag en zouden jullie allemaal graag willen laten kennis maken met “dagdagelijkse” Japanse kost. Sushi, Tempura en Yakitori zijn lekker, maar in Japan eten we veel meer leuke dingen! Dus kom zeker langs en probeer onze gerechten! Dank je wel!

Meer informatie over Yoshi Bento is te vinden op de website, Facebook en je kunt ze ook volgen op Twitter.

Ik wil graag Jun Yoshizaki en zijn vrouw Nanae bedanken voor hun tijd, vooral voor de tijd die ik nodig had om hen te fotograferen terwijl ze hun werk deden. Ik wil Elodie Adam (Spitch) bedanken voor het vertalen van het interview vanuit het Engels naar Nederlands.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?