OshareCon laat zien dat Japanse mode leeft in Nederland

Op zaterdag 14 maart 2015 vond de allereerste conventie plaats in Nederland die zich specifiek richtte op de Japanse Fashion en Lifestyle, namelijk Osharecon in Houten.

De locatie voor de eerste editie Osharecon bevond zich in Expo Houten in het plaatsje Houten, vlakbij Utrecht. Per auto was het vrij makkelijk te bereiken al hoorde ik het een en ander dat het met het openbaar vervoer iets lastiger was. De locatie was een grote ruimte waarin zich diverse stands bevonden waar men de ogen uitkeek naar allerlei prachtige kledingstukken en assecoires. Ook bevond de mainstage zich in de grote ruimte, hier kon men later de dag genieten van diverse fashion shows en een geweldig concert van het neosexual rock duo ADAMS. Ook waren er meerdere workshops die men kon bijwonen en warden er lectures gegeven.

Overal waar je keek zag je mensen in prachtige outfits. De ene persoon zag er uit alsof ze uit een poppenhuisje was ontsnapt, zo snoezig en schattig gekleed in een Lolita jurkje met vele schattige patronen en mooie haren met veel krullen en assecoires terwijl de andere persoon erbij liep als een stoere J-Rocker, net alsof hij uit een echt rockband kwam! De stijlen die te zien waren ontzettend breed en daardoor bleef je je ogen uitkijken. Ook waren er mensen die bepaalde kledingstukken hadden gekocht en deze hadden aangepast naat hun eigen smaak en anderen droegen zelfs eigengemaakte kledingstukken! De sfeer op het evenement was naar mijn mening supergezellig, iets wat ik een leuk beeld vond was dat je bijvoorbeeld een echt Visual Kei persoon helemaal nieuwsgierig en geinteresseert in gesprek zag met een in jurk gekleedde suikerspin roze Lolita. Het was gewoon ontzettend tof dat men aandacht en interesse toonde in de ander zijn kledingstijl en zo van elkaar konden leren!

Gedurende de gehele dag waren er fashionshows te zien op de mainstage en zo begon ook de eerste fashionshow. Namelijk de Lolita Fashion Show! Tijdens elke Fashion Show was het de bedoeling dat er meerdere substijlen van een bepaalde stijl geshowt werden aan het publiek. Zo zag met bijvoorbeeld bij de Lolita Fashion show niet alleen Gothic Lolita langskomen maar ook Sweet Lolita en andere substijlen, ontzettend leuk wanneer je nog niet zo veel af weet van een bepaalde stijl en ook erg leuk om te zien hoe veel diversiteit er binnen een stijl te zien is. Ditzelfde geld voor de Visual Kei, Harajuku en Gyaru Fashion shows. Er waren ontzettend veel stijlen te zien, ieder met zijn eigen specialiteit. De modellen hadden ontzettend erg hun best gedaan en straalden ieder voor stuk op het podium.

Bij iedere lecture ging men dieper in op een bepaalde modestijl en kon men de fijne kneepjes te weten komen, interessant voor een nieuwkomer maar ook zeker voor iemand die al langer bekend is met de stijl, aangezien de informatie erg breed was. Ook was er speciaal aan de theeliefhebbers gedacht. Er was namelijk de mogelijkheid om een Tea Party bij te wonen. Wat vooral opviel was het hoge aantal dames die er prachtig bijzaten in hun Lolita outfits. Maar mocht je nou niet zo veel van thee houden dan kon je ook heerlijk uitrusten bij het Honey Garden Maid en Butler café. Hier werd je bediend door aardige jonge dames en charmante heren. En natuurlijk werden er allerlei lekkere hapjes voorgeschoteld. Wat erg leuk was was het feit dat je vanaf het maid café het hoofdpodium goed kon zien en zo dus alsnog veel meekreeg van de verschillende bezigheden die hier plaatsvonden.

Natuurlijk was er genoeg keuze aan dealers en keek je je ogen uit van alle schattige, glimmende, mooie dingen die te koop waren bij de verschillende dealers. De meerderheid was wel meer gericht op de Lolita stijl maar dat komt ook omdat deze stijl de grootste en meest gedraagde stijl is onder de fashion stijlen. Er was ook nog wat afwisseling, er was niet alleen maar kleding te koop maar ook assecoires, knuffeltjes, snacks, drinken en manga’s. Genoeg keuze voor ieders wil.

Naastdat er veel activiteiten werden gehouden op het podium mocht een optreden niet ontbreken. Zo traden er maar liefst twee verschillende artiesten op tijdens Osharecon! Om 14:00 kon men genieten van een concert van de Nederlandse coverband Koi Pendant. Tijden hun optreden werden er verschillende bekende anime en Jrock nummers gespeeld en veel mensen in het publiek herkenden de nummers wat leed tot enthousiasme. Nadat Koi Pendant had opgetreden werd Osharecon afgesloten met een explosief concert van het neosexual rock duo ADAMS. ADAMS heeft al eens eerder in Nederland opgetreden, zo ook op het AVO J-rock Festival in 2013! Het concert van ADAMS begon om 17:00 en veel mensen kwamen een kijkje nemen. Veel mensen kennen ADAMS ondertussen maar ook de mensen die hen nog niet eerder hadden gehoord stonden overduidelijk te genieten van de geweldige muziek die zij maakten. Een dag later zou het duo nogmaals optreden in Den Haag.

[14-03-2015] - OshareCon 1st impact  Al jaren groeit de interesse in ons land voor Japan en haar cultuur. Echter wordt er in de meeste gevallen alleen aandacht geschonken aan animatie, games en cosplay, terwijl een van de grootste aspecten ondergeschoven wordt: Fashion.   OshareCon is de conventie die voornamelijk aandacht geeft aan de mode van Japan. Van Gyaru tot Shironuri, Decora tot Visual-kei. Wij willen de mensen die hier interesse in hebben ook een eigen podium geven! OshareCon speelt in op de vraag naar een festival meer gericht op kleding, make up en lifestyle. Uiteraard zijn otaku’s en cosplayers meer dan welkom. Wij zijn er voor iedereen die van de Japanse cultuur houdt en er meer over te weten wil komen. Tijdens het event zullen lectures, workshops en uiteraard modeshows plaats vinden, en is er natuurlijk ruimte om gewoon me elkaar te socializen en nieuwe mensen te leren kennen. Oshare, een woord dat vaak in Japan gebruikt wordt om aan te duiden dat je er super tof of über kawaii uit ziet! Dus OshareCon is de conventie voor iedereen die van Japanese fashion houdt! Oshare Con;   Call us a convention, call us an event, we are just trying to bring people together that share the same passion: Japanese Fashion!

Al met al vond ik het een geslaagde dag en zeker een geslaagde eerste conventie! Er was zat te doen, er werden veel leuke fashionshows gehouden en dat er maar liefst twee artiesten kwamen optreden was natuurlijk geweldig! De sfeer was ook gezellig, iedereen maakte er een leuke dag van met elkaar.

Fotografie: Miyako Studio

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?