AVO Blog interview met Ryota Sakai

This post is also available in: English

Tijdens de speciale fan- en persmeeting met ADAMS in Düsseldorf op 26 maart ontmoette ik fotograaf Ryota Sakai. In de Japanse muziekwereld is hij het meest bekend van zijn werk met ADAMS. Maar misschien niet bekend genoeg. Ik ging met hem zitten met vertaler Shota (van ADAMS, HIGHFeeL) en Aurélie (HIGHFeeL) om te praten over zichzelf en zijn werk.

Ryota Sakai werkt aan de video LOVE ME.  | Fotografie: Olga Kolisoglou (OlgitosK) voor HIGHFeeL. 2015
Ryota Sakai werkt aan de video LOVE ME. | Fotografie: Olga Kolisoglou (OlgitosK) voor HIGHFeeL. 2015

AVO Blog: Kan je iets vertellen over jezelf?
Ryota: Mijn naam is Ryota Sakai uit Japan, ik ben 24 jaar oud. Ik woon in Tokyo en ik ben een fotograaf.

AVO Blog: Wanneer besloot je om iets te doen met fotografie?
Ryota: Wanneer ik jong was maakte ik fotokaarten, toen besloot ik om een fotografie studie te doen op een universiteit in Fukuoka.

AVO Blog: Dus oorspronkelijk kom jij uit Fukuoka. Wanneer besloot je om naar Tokyo te verhuizen?
Ryota: Nadat ik mijn studie had afgerond in Fukuoka.

AVO Blog: Wanneer ontmoette je ADAMS?
Ryota: Ik ontmoette Shota vijf jaar terug, in 2010. Hij zag mijn werk die ik had gemaakt.
Shota: Het was meer zoiets als “Hallo, leuk kennis met je te maken en doei”. Maar ik ontmoette hem later weer en vroeg hem of hij foto’s wilde maken van mijn projecten, mijn muzikale projecten. Hij zei “Ja”. Ik heb daarna nog twee of drie keer met hem gewerkt. Toen ik ADAMS startte met ADAM vroeg ik Ryota weer. Ik legde hem uit wat ADAMS is en het concept. Ik vroeg hem of hij foto’s kon maken.

Ryota Sakai (in het midden) met Shota (links) en ADAM (rechts) kort na het filmen van LOVE ME | Fotografie: Olga Kolisoglou (OlgitosK) voor HIGHFeeL. 2015
Ryota Sakai (in het midden) met Shota (links) en ADAM (rechts) kort na het filmen van LOVE ME | Fotografie: Olga Kolisoglou (OlgitosK) voor HIGHFeeL. 2015

AVO Blog: Waarom besloot je om samen te werken met ADAM en Shota?
Ryota? Waarom? Het was spannend, vanwege het concept, de stijl en humaniteit.

AVO Blog: Voordat je ging samenwerken met ADAMS, heb je samengewerkt met andere artiesten?
Ryota: Nee, maar dat wil ik wel.

AVO Blog: Wie of wat is jouw grootste inspiratie?
Ryota: De inspiratie die ik krijg komt van boven. Wanneer iemand zegt “Ik wil dit”, dan maak ik dit. Eerst denk ik over het concept, maar bijvoorbeeld wanneer ik iemand zie lopen naar een ander persoon tijdens een concert, dan gebeurt er iets. Ik maak een foto en dat is continue.
Mijn favoriete fotograaf is mijn leraar, Koichi Inakoshi. Na mijn studie op de universiteit ging ik naar Tokyo, ik liep een kantoor in van ene fotograaf en vroeg hem of ik van hem kon leren en ervaring kon opdoen. En dat was deze persoon.

AVO Blog: Wat is jouw favoriete onderwerp om te fotograferen?
Ryota: Mensen. Dat kan dan in alle soorten zijn van portretten tot aan concertfoto’s. Het maakt niet uit of het een beroemde acteur is of iemand op straat.

Ryota Sakai werkt aan de video LOVE ME. | Fotografie: Olga Kolisoglou (OlgitosK) voor HIGHFeeL. 2015
Ryota Sakai werkt aan de video LOVE ME. | Fotografie: Olga Kolisoglou (OlgitosK) voor HIGHFeeL. 2015

AVO Blog: Wat is jouw favoriete foto van ADAMS?
Ryota: Dat zijn de foto’s die ik heb gemaakt voor LOVE ME. (fotoset)

AVO Blog: Wat wil je nog bereiken in fotografie? Heb je een droom?
Ryota: Ik heb geen droom.

AVO Blog: Echt niet? Dat verbaast mij.
Shota: Hij is al een grote fotograaf, hij heeft al heel veel foto’s gemaakt.
Ryota: Ik wil geweldige foto’s maken en daarna wil ik betere foto’s maken en daarna.. beter, beter, beter! Dus als ik vandaag een foto maak, dan is deze de beste. Maar morgen maak ik een nieuwe foto en dan zal deze de beste zijn van alle foto’s die ik heb gemaakt. Ik wil meer meer meer foto’s maken en betere foto’s.

AVO Blog: Je hebt een grote carriere in de documentaire en televisiewereld. Shota heeft dat nog even benadrukt in de vorige vraag. Kun je iets delen van jouw carriere voor ADAMS?
Ryota: Ik had een keer de kans om Sophia Loren te fotograferen voor een magazine. Ik mocht maar twee foto’s maken, niet meer. Het was één, twee en dan was het klaar!

AVO Blog: Dus het waren twee klikken op de knop en het moest perfect zijn?
Shota: Normaal maakt hij perfecte foto’s met twee klikken. Het is geweldig. We hebben misschien 20 foto’s nodig om een goede foto te hebben.

AVO Blog: Er zijn exposities geweest in Europa van jouw werk (van ADAMS). Ben je van plan een expositie te houden in Japan?
Ryota: Nog niet. Maar ik wil graag mijn levenswerk laten zien in een expositie, als dat kan.

AVO Blog: Heb je een advies voor de mensen die willen beginnen met fotografie of al begonnen zijn hiermee?
Ryota: Probeer te veranderen en het beste uit jezelf te halen. Ga vooruit, wees geduldig en open minded. En maak meer meer meer foto’s.

Ik wil Ryota Sakai bedanken voor zijn tijd om dit interview te houden, Shota voor het vertalen, Aurélie voor de extra hulp en natuurlijk Shota en Aurélie (HIGHFeeL) voor de mogelijkheid om dit interview te houden. Ook wil ik Olga Kolisoglou (OlgitosK) bedanken voor haar toestemming om de foto’s die in dit interview te zien zijn te mogen gebruiken. Wil je meer te weten komen over Ryota’s werk, bekijk dan zijn officiële website en hou de website van ADAMS in de gaten.

English version of this interview can be found here.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?