Tentoonstelling: Van Gogh op zijn Japans: Gihachiro Okuyama

vangoghopzijnjapans2015Het Vincent van GoghHuis presenteert ter gelegenheid van het internationale Van Goghjaar 2015 de tentoonstelling Gihachiro Okuyama (1907-1981) – Van Gogh op zijn Japans. Tot en met zondag 27 september wordt een serie houtsneden geëxposeerd die de Japanse kunstenaar Okuyama vervaardigde naar schilderijen en tekeningen van Van Gogh.

Vincent van Gogh hield van Japan en hij liet zich inspireren door Japanse houtsneden. Vice versa zijn Japanners dol op Van Gogh. Zo vervaardigde de kunstenaar Gihachiro Okuyama in de jaren ’50 van de 20e eeuw een reeks houtdrukken naar bekende werken van Van Gogh. Hoewel hij die haast letterlijk reproduceerde, hebben ze door hun speciale techniek en stijl toch onmiskenbaar een Japanse uitstraling. Dat verheft deze werken boven gangbare reproducties. Niet alleen als curiositeit, maar ook vanwege de vakkundige uitvoering.

Deze relatief onbekende serie wordt voor het eerst als geheel tentoongesteld tijdens het Van Goghjaar 2015, met als thema ‘125 jaar inspiratie’. Van 16 april tot en met 14 mei, van 27 mei tot en met 7 juni en van 2 tot en met 27 september zijn de houtdrukken van Gihachiro Okuyama te zien in het Vincent van GoghHuis Zundert. De verzameling is in zijn geheel bijeengebracht door Ron Baas van kunsthandel in Japanse prenten Japprent (Alkmaar).

Gihachiro Okuyama (1907-1981) is geboren in Yamagata. Hij studeerde Japanse prentkunst bij Kosaka Gajin en Ishii Kendo. Vanaf eind jaren ’20 exposeerde hij regelmatig bij de ‘Japanese Creative Print Society’ (Nihon Sosaka-Hanga Kyokai). Hij begon toen ook te werken als reclame-ontwerper. In 1932 droeg hij bij aan de prentserie ‘One hundred views of great Tokyo’. Na de Tweede Wereldoorlog startte hij zijn eigen uitgeverij ‘Japan Print Institute’ (Nihon Hanga Kenkyusho) en vanaf 1954 de studio Okuyama Hanga Kobo in Matsudo. Hij gaf houtdrukken uit van landschappen en facsimiles van houtsneden van Hiroshige en werk van westerse kunstenaars, zoals de door hem bewonderde Vincent van Gogh.

De Van Gogh houtdrukken van Gihachiro Okuyama dateren uit de periode 1954-1960. Een aantal prenten zijn postuum gedrukt door zijn zoon Gijin Okuyama (1934) en gedateerd 1982. De serie in deze expositie is grotendeels afkomstig van de familie Okuyama.

Opmerkelijk is dat Okuyama zowel bekende schilderijen uit Van Goghs Franse periode als minder bekend werk uit zijn vroege Nederlandse tijd heeft uitgekozen om te reproduceren. Vermoedelijk heeft hij gewerkt naar afbeeldingen uit boeken. Dat kan verklaren waarom enkele schilderijen in zwart-wit zijn gereproduceerd.

Vincent van GoghHuis is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.0 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Entree is €6,-, maar met een CJP of studentenpas is het €2,50. Met een museumkaart is het gratis. De locatie is Markt 26-27 in Zundert.

Bron: Het Vincent van GoghHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?