AVO Blog interview met The Gentlemen’s League

This post is also available in: English

Wie weleens naar conventies gaat, moet weleens gehoord hebben van The Gentlemen’s League (GL)! En juist omdat ik The Gentlemen’s League ook regelmatig zie voorbijkomen op het internet, had ik genoeg redenen om eens te praten over GL, dansou en meer! Ga er eens lekker voor zitten, pak een kopje thee en wat lekkers erbij en geniet van dit uitgebreide interview met Yomi, Hirozuki, Aiden, Yun, Ryuuto en Yuuyami van The Gentlemen’s League!

The Gentlemen's League

AVO Blog: Wie zijn jullie en wat is jullie rol in the Gentlemen’s League?
Yomi: Hallo! Ik ben Yomi-Ouji, noem me maar gewoon Yomi of ‘jij met het gezicht’. Ik ben 19 jaar oud en kom uit Nederland. Ik ben een van de oprichters van de GL en de contactpersoon. Mijn main style is Aristocrat en ik kleed me graag androgyn, meer dan geheel als man. Uit de groep kan je mij herkennen aan mijn lange haar. Ik doe aan Dansou voor ongeveer vijf jaar, maar aan het begin wist ik niet dat het zo heette. Als je de GL een berichtje stuurt, heb je 89 procent kans dat ik het beantwoord en dat zal ik snel en eerlijk doen. *duimpje omhoog en knipoog* Mijn goal met de GL is om de wereld over te nemen. Nee, eigenlijk wil ik Dansou meer bekend maken en ik wil het promoten met stijl. Ik wil mensen laten zijn dat het een coole fashion stijl is en dan je er veel mee kan. De GL staat voor geraffineerde stijl. Dus ik wil laten zien dat Dansou meer is dan er gewoon uit zien als man of jongen. Ik wil de gent-side van Dansou laten zien.
Hirozuki: Ik ben Hirozuki-Senpai, je mag me ook Dai noemen. Ik ben transgender en kleed me voornamelijk Visual Kei of VK-achtig. Je kan mij vinden bij concerten en de meeste conventies in Nederland. Ik ben gewoon een van de gentlemen en mijn doel hier is om awesome te blijven. Ik wil ook meer actief worden in de GL, omdat ik niet echt actief ben… Ik wil ook de gentlemen style in Dansou promoten omdat ik heel veel streetstyle zie en dat is prima, maar ik wil mensen ook inspireren met meer elegantere stijlen zodat meer mensen dit gaan dragen.
Aiden: Mijn naam is Aiden en ik ben een van de nieuwere leden in The Gentlemen’s League. Ons doel is om Dansou te verspreiden, maar dan in de nettere, elegantere stijl, dus meer in The Gentlemen Style!
Yun: Ik ga bij de naam Yun en mijn doel met The Gentlemen’s League is om andere enthousiastelingen te laten zijn dat Dansou ook omarmd kan worden door andere stijlen dan de mainstream stijlen.
Ryuuto: Ik ben Ryuuto, een ander nieuw lid van de Gentlemen’s League in de United States. Ik ben agender. Ik ga momenteel voor de VK/host/onii-kei stijlen… Bla bla… Ik vind veel stijlen leuk, maar ik vind host kei het leukst! Mijn doel in GL is om de liefde voor Dansou te verspreiden en te ontdekken welke stijlen het beste bij mij passen.
Yuuyami: Hi~! Mijn naam is Yuuyami-Hakushaku, maar noem me maar gewoon Yuuyami (of welke verkorting dan ook van die naam). Ik ben momenteel de oudste in de Gentlemen’s League, 26 jaar. Mijn stijl is omschreven als all over the place, maar ik ga meer voor de vintage gentlemanly look met ofwel een net pak, of een toned down vorm van een Aristocrat inspired outfit. Ik ben helemaal voor vrije keuze qua kleding en stijl en ik hoop dat ik op een dag waardering voor pakken, stropdassen en dat soort awesome-sauce combinaties van formele en casual wear terug onder de aandacht kan brengen. Dit niet alleen in de Dansou community, maar overal. Als al het andere faalt: Draag een pak.

AVO Blog: Hoe en wanneer is the Gentlemen’s League van start gegaan?
Yomi: Er was eens een Facebook groep waar alle Dansou elkaar ontmoeten en Yomi zag dat er mensen waren die een plaatje postte van hen in een pak. Ineens dacht Yomi ‘DIT IS LEUK ER MOET MEER VAN DIT ZIJN’ maar, ach en wee, toen Yomi door de groep scrolde, vond Yomi alleen maar mensen die streetstyle droegen.
Hirozuki: We lieten onze suits aan mensen zien en zij aan ons… En toen stopte het. Toen zagen we minder elegante stijlen… En besloten we dat we een groep moesten maken waar we onze Gentlemen’s stijlen konden showen. Het begon met Yomi, Yuuyami en mijzelf! En zo kreeg onze League langzaam meer leden.
Aiden: Het begon vorig jaar, zoals ik al eerder zei, ik was geen lid toen de groep begon. Ik ben er pas bij gekomen begin 2015.
Yun: Yomi’s versie van het verhaal omschrijft het proces het beste.
Ryuuto: Vorig jaar, herrinner ik me, postte Yomi hierover in de Dansou Facebook groep haha. Dat is het wel zo’n beetje.
Yuuyami: Toen Yomi voor het eerst het idee van de Gentlemen’s League noemde, was ik een van de eerste die aan boord sprong. Ik vond het briljant en ik was altijd al pro-pakken en formal wear, dus het was niet echt een moeilijke keus. Voor mij persoonlijk is dit een zeer goede manier om mijn Dansou skills te verbeteren terwijl ik mij richt op de wereld domineren! … Ik bedoel… Het verspreiden van Gentlemanly Dansou stijl!

The Gentlemen's League

AVO Blog: Leg uit voor diegene die nog niet weten wat Dansou precies is.
Yomi: *neemt diepe hap adem* Dansou is als een persoon die geboren is als vrouw, zich kleed zodat zij kan door gaan voor iemand geboren als man en dit doet in kleding die typisch voor mannen bedoelt is. Een Dansou is niet per definitie Transgender of lesbienne. Een Dansou kan transgender zijn, lesbienne, straight, vrouw, genderqueer, of wat dan ook! Kleding bepaalt niet je geslacht/sexualiteit. Dansou is een fashion stijl/statement. Dit ‘kleden om er voor aangezien worden als man’ moet op een modebewuste manier gebeuren. Je kan niet gewoon een tracksuit aan doen en hopen dat dit je vrouwelijke vormen verbergt. Dansou kost moeite. Het is voor sommigen ook een lifestyle. Wat er bij komt kijken is ook het gedragen als man, zo praten en zo poseren. Als je dit alles kan combineren, dan ben je Dansou.
Hirozuki: Het is als een vrouw, gender neutral, FtM (Female to Male) en waarschijnlijk nog meer geslachten) zich kleden in mannelijke J-Fashion. Het doel is om je niet alleen zo te kleden, maar moeite te doen om echt op een man te lijken. Dus alleen kleding is niet genoeg. Je moet ook denken aan binders, haarstijlen, make-up (contouring), accessoires en zelf geheime zooltjes waardoor je langer lijkt. Dansous moeten niet verward worden met de tomboy stijl. Sommigen doen het voor de lol, anderen doen Dansou als lifestyle en werk.
Aiden: Wat is Dansou? 男装 (Dansou) is wanneer vrouwen/geslachts-neutrale personen Japanse mannen fashion dragen. Sommigen van hen zijn transgender, anderen dragen deze stijl gewoon graag en dragen hiernaast ook gewoon dingen als rokjes en jurkjes. Dansou komt in velen soorten. Zo kan iemand er uit zien als een schattig Oshare-Kei jongetje, een prins, street fashion, Visual Kei, goth… het maakt niet uit!
Yun: De definitie van Dansou is al gezegd, en ik zou willen toevoegen dat Dansou ook impliceert dat je een bepaalde attitude en karakter moet hebben. Dat gezegd te hebben, ik denk dat men sowieso een soort attitude en vibe moet hebben dat ze echt een unieke indruk maken bij anderen (eigenlijk denk ik zelfs dat elke stijl zijn eigen attitude heeft, toch?)
Ryuuto: Oh God… Dansou is een Japanse fashion stijl waar mensen die bij de geboorte het geslacht vrouw zijn aangewezen (inclusief non binary, female, FTM geslachten) zich kleden in Japanse mannen stijlen. Persoonlijk vind ik het een lifestyle. Het is niet hetzelfde als sexualiteit, geslacht of zo iets. Het kleden als man maakt een biologische vrouw niet automatisch lesbienne of tomboy!! *rant rant*.
Yuuyami: *wijst naar de reacties hier boven* Mijn lieve mede GL-leden heben het al zo’n beetje gezegd. Dansou is een vorm van zelf-expressie, mode en dan een geweldige veelzijdige daar van! Vaak houdt het verband met een bepaalde geslachts-voorkeur, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dansou kan een manier zijn om jezelf kracht te geven als vrouw, maar ook om je meer comfortabel te voelen als je genderqueer of transsexueel bent. Uniek aan Dansou is dat binnen de Dansou stijl, alle fashion genres worden gerepresenteerd, zolang als dat ze voor een mannelijke look gaan. Proberen om als een echte man gezien te worden, dat is natuurlijk de echte uitdaging.

AVO Blog: Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Dansou?
Yomi: Ik begon tomboy-achtige dingen te dragen omdat ik dat leuk vond. Ik begon te crossplayen, omdat ik het leuk vond. Ik kwam er pas achter wat Dansou was, toen Aiden mij de link naar de publieke Facebook Dansou page gaf.
Hirozuki: Ik begon me zo te kleden toen ik ontdekte over mijn gender identity… Dus ik zie er eigenlijk elke dag zo uit en ik wist ook nog niet wat Dansou was toen. Later werd Dansou populairder en verscheen het ook op Facebook, samen met de publieke groep. Maar ik kan zeggen dat toen ik ‘You’re Beautiful’, een Koreaanse drama, keek ik geïnspireerd raakte door de hoofd rol Go Mi Nam. (Het gaat over een meisje die zich als een jongen moet voor doen in een band. Het heeft ook een Japanse versie vor de mensen die dat leuker vinden… Zoek op Ikemen Desu Ne).
Aiden: Ik leerde het kennen doordat ik veel naar Visual Kei luisterde vanaf mijn… 14e denk ik. Ik hield zo ontzettend veel van hun uiterlijk, het zag er zo geweldig uit! Rond die tijd wist ik niet dat er ook een aantal vrouwelijke Visual Kei bands waren. Ik wilde er net zo cool uit zien als die gozers in die Visual Kei bands! Dus begon ik kleding te dragen dat er een beetje uitzag als Visual Kei/Punk/Rock. Later kwam ik er achter dat hoe ik mij kleedde ook bij Dansou hoorde en vanaf die dag kwam ik elke keer wat nieuws te weten over Dansou.
Yun: Een van mijn vrienden liet mij een plaatje zien van een host club met alleen Dansou leden en ik dacht dat ik dat ook wel wilde proberen, want ik was ook al into Japanse cultuur en ook gefascineerd door het ‘ host ding’ (Voor zij die het niet weten, hosts in Japan zijn mannen die betaald worden om vrouwen te entertainen). Dus ik begon met daarmee te experimenteren en yea… Hier ben ik, nog steeds nieuwe fashion stijlen aan het proberen in de vorm van Dansou.
Ryuuto: Ik was altijd al een ‘ tomboy’ voordat ik me realiseerde dat ik het idee van geslacht sowieso niet leuk vond, en dat was… Vorig jaar ongeveer? Ik zag een video die Shun had gemaakt waarin hij het had over Dansou fashion style en ik dacht dat dat goed bij mij paste! Dus ik ging bij de FB groep en ging research doen naar meer stijlen die bij mijn smaak paste. Ik vond VK muziek/style and sinds grade 6 leuk, haha.
Yuuyami: Ik ben bij Dansou terecht gekomen door het crossplayen van anime karakters, gecombineerd met mijn liefde voor Japanse all-female theater: Takarazuka Kagekidan. Nadat ik een aantal mannelijke rollen op het podium gespeeld heb (amateur dingen), merkte ik de liefde voor de style, de outfits en de maniertjes en ik wilde dit gevoel ook in mijn off-stage leven verwerken. Ik begon meer mannelijke outfits te dragen, gecombineerd met haarstijlen voor speciale gelegenheden. Het duurde even voordat ik er achter kwam dat wat ik wilde, Dansou heet! Toen ik dat wist, kreeg ik meer toegang tot tips en tricks en werd ik steeds beter. Voor mij is Dansou nog steeds niet iets dagelijks, maar meer voor speciale gelegenheden. Ik vind het erg leuk!

AVO Blog: Wat willen jullie bereiken met The Gentlemen’s League? En hoe willen jullie dit doen?
Yomi: Ik denk dat ik dit al beantwoord heb in vraag een. Ik wil de wereld laten zien dat Dansou een lifestyle is en een legitieme fashion stijl en dat het mooi is. Ik wil mensen informeren over de stijl, mensen helpen die er mee willen beginnen, en Dansou bekender maken.
Hirozuki: Wij willen de meer elegantere Dansou stijlen aan de wereld promoten. Dit doen we door fotoshoots te doen en door bij conventies aanwezig te zijn. Maar we willen meer doen. We willen ook Dansous helpen en meer mensen vertellen over Dansou. Dit zullen we gaan doen door lezingen te geven bij conventies. Onze eerste lezing moet nog komen, dus dat wordt echt een grote stap. Ik hoop dat we later ook niet alleen lezingen kunnen geven, maar ook verschillende soorten evenementen. Ik wil dat mensen van ons als groep gaan houden en dat ze ons willen zien op conventies/evenementen.
Aiden: Ik wil graag de wat meer klassieke, elegantere stijl van Dansou steunen. Veel mensen dragen de wat meer bekendere stromingen zoals Visual Kei en Streetwear maar niet zo veel mensen gaan voor de elegantere klassieke looks. We willen ons idee verspreiden over het internet maar ook door naar verschillende evenementen en conventies te komen en eventueel wat lezingen te houden.
Yun: Ik zou willen dat we meer volgers van deze trend kunnen krijgen en grotere meetings en evenementen… En een host club. Of een café. (Ik vraag te veel nu, of niet?)
Ryuuto: Opnieuw, ik wil gewoon bewustwording van Dansou en geraffineerde mannelijke stijlen overal verspreiden (omdat mannen in pakken leuk zijn). Ik ben van plan om samen te werken met lokale Dansous voor groepsfotoshoots en ook gewoon om Dansou te kleden voor locale fashion walks! misschien begin ik hier ook nog wel een panel, op een dag…
Yuuyami: Een Gentleman zijn is een lifestyle die je in je dagelijkse leven kan meenemen. Je hoeft niet Dansou te doen om een Gentleman te zijn, maar als je er dan toch mee bezig bent, waarom niet? De GL combineert de elegante stijl van een Gentleman met Dansou looks en hoopt dat deze combinatie anderen inspireert om hetzelfde te doen. Persoonlijk hoop ik dat de Gent-lifestyle zowel mannen als vrouwen beïnvloedt, zodat het respect voor elkaar in termen van mode en keuzes in het leven toeneemt. Wees altijd een Gentleman, maakt niet uit tegen wie, waar of wanneer. Ik hoop deze boodschap te verspreiden door onze online aanwezigheid, lezingen en evenementen en door gewoon een Gent te zijn en ik hoop dat mensen het overnemen.

The Gentlemen's League op Osharecon

AVO Blog: Hoe groot is de groep inmiddels na 1 jaar activiteit?
Yomi: Zes leden groot. Oke, we begonnen met vier. Het werden er zeven, toen waren het er weer vier, toen vijf en nu zes. We hebben zo’n 300 likes op onze Facebookpagina *yay* en we hebben een lezing op Osharecon gegeven, geholpen bij een lezing op Nishicon en een fashion show gelopen op beide cons. We hebben best wel veel gedaan, maar ik denk niet dat we echt heel bekend zijn. Ik wil door gaan met het promoten van dingen. Ik zou denken dat we echt gegroeid zijn als iemand naar ons toe komt en zegt, ‘Ik heb gehoord dat jullie op con A een lezing gaven. Willen jullie dat ook doen bij mijn con?’ Of als iemand ons vraagt om een fotoshoot samen met ze te doen. Dus… Als mensen over ons praten. Ik hoop dat het komende jaar te bereiken.
Hirozuki: Ik ben niet goed in tellen dus ik zeg wel dat ik de leden zag komen en gaan… En weer komen.
Aiden: Ik denk dat de groep zo een mooie grootte heeft. In het verleden, voordat ik lid was, waren er meerdere leden. Nu zijn we met 6 leden. 4 van ons komen uit Nederland, 1 iemand uit Roemenië en iemand uit Amerika.
Yun: De groep heeft genoeg leden na een jaar van bestaan. En wat nog beter is, ze zijn allemaal heel betrouwbare, hardwerkende en inspirerende mensen.
Ryuuto: Een goede grootte, zou ik zeggen? Er zijn een paar leden gekomen en gegaan, helaas. Een van hen die gingen is eigenlijk een vriend van mij die in hetzelfde gebied woont.
Yuuyami: We hebben momenteel 6 leden, waarvan er 4 Nederlands zijn. Gents zijn gekomen en gegaan, maar allemaal op goede termen. Ik weet zeker dat onze vorige leden nog steeds de Gentleman lifestyle leven! We zijn begonnen met lezingen geven, vooral in Nederland. Sinds vorig jaar zijn we deze activiteiten aan het verbreden.

AVO Blog: Wat is de leukste reactie die jullie hebben gekregen?
Yomi: Ik denk voor mij persoonlijk, heb ik een aantal mensen die mij vertellen dat de Aristocrat style erg bij mij past. Dat vind ik leuk *ego boost*.
Hirozuki: Ik hoor veel van mensen dat ze vinden dat ik een geweldige fashion sense heb en sommige mensen vinden mij echt een senpai en dat maakt me erg blij.
Aiden: Toen we met The Gentlemen’s League op de Fashion Conventie Osharecon waren kregen we velen reacties dat we er erg goed uitzagen! Ik vond het erg leuk dat we allen meededen aan de Fashion Show en aan het einde met alle Nederlandse leden op het podium stonden. Het is een goede herinnering. Maar Daisetsu en ik droegen toen wel een wat meer Visual Kei stijl kleding.
Yun: Ik denk dat toen een paar van mijn vrienden dachten dat de GL een soort model agency was en dat ze onder de indruk waren van de looks die wij deden.
Ryuuto: mensen die zeggen dat ik sexy ben in host style huehuehue *finger pistool en knipoog*
Yuuyami: Persoonlijk, ben ik niet zo goed in het opmerken van anderen hun reacties. Ik heb een aantal aardige mensen gehad die mij vertelden dat ze mijn make-up en kaaklijn mooi vonden? (De kaaklijn is eigenlijk alleen maar contouring, dus in dit geval valt dat onder make-up). Over het algemeen zijn mensen erg aardig en geïnteresseerd! Ik denk niet dat ik iemand heb laten denken dat ik een man ben, helaas… Ik denk dat ik dat nog moet verbeteren aan mijn Dansou game, haha!

AVO Blog: Wat voor tips willen jullie meegeven aan beginnende dansou? Wat zijn de do’s en dont’s?
Yomi: Do: Maak je eigen unieke stijl. Geef jezelf tijd om deze stijl te vinden. Stel vragen en zoek hulp als je het nodig hebt. Praat met Dansous. Maak nieuwe vrienden met dezelfde interesse. Zoek dingen op. Wees goed geïnformeerd. Kom bij de Dansou groep. Praat met Dansou Senpais als je twijfelt. Probeer dingen uit!
Don’t’s: Bind jezelf niet met alles dat geen binder is. Als je jezelf verkeerd bind kan je problemen krijgen in je borst, longen, ribben en rug. Het is dodelijk. Wees niet verlegen, de Dansou community is behulpzaam en accepterend. Denk niet dat je volledig Dansou kan zijn in een uurtje. Het heeft tijd en onderzoek nodig. Wordt niet ontmoedigd of bang. Er zullen altijd haters zijn en mensen die de stijl gewoon niet begrijpen.
Hirozuki: Zoek voor inspiratie om te kijken in welke J-fashion stijl jij je wilt kleden, maar doe ze niet na… Maak jouw eigen stijl en die zal natuurlijk de eerste keer niet perfect zijn, dus geef niet op en oefen veel! Maak ook Dansou vrienden! Jullie kunnen elkaar helpen. Verder, het kan niet genoeg gezegd worden maar ben voorzichtig met het dragen van een binder! Het kan serieuze schade veroorzaken als je een te goedkope binder draag of een binder draagt voor een te lange tijd… Als je een binder draagt, zorg dan voor een goede!
Aiden: Wat een absolute DON’T is is jezelf proberen te binden met duct tape of iets dergelijks. Veel Dansou willen graag een wat platter borstkas wanneer ze de stijl dragen en daarom is het aangeraden om een binder te kopen, een speciale top of shirt dat je wat platter maakt op een veiligere manier. Wanneer je tape gebruikt kan je je lichaam ernstig beschadigen en ademhalingsproblemen krijgen, dus kijk alsjeblieft uit! Wat naar mijn mening een absolute DO is is veel stijlen uitproberen. Je kan nooit genoeg uitproberen! Op deze manier kom je er achter welke stijl het beste bij jou past. Wees creatief, experimenteer en kom erachter!
Yun: Omdat ik best wel streng ben met fashion over het algemeen, zal ik proberen niet te hard te klinken. Dus het meest essentiële ding is om in je achterhoofd te houden dat het veel tijd kost om een bepaalde look te bereiken. Begin met verschillende stijlen proberen om te kijken welke het beste bij je past. Sommige zijn beter in Ouji stijl dan in de Punk/Gothic stijlen.
Ryuuto: Binding. Lees sowieso veel artikelen over hoe je GOED moet binden. Ik denk een ander belangrijk ding is fitness en dieet? Als je in vorm bent of oefeningen doet, kan je er echt meer mannelijk uit zien (of niet, ik bedoel, dat is aan jou). Zoek dingen op, krijg inspiratie, probeer nieuwe dingen en kijk hoe dingen werken. Heb zelf vertrouwen. Mensen reageren misschien niet vriendelijk; maar zo lang als dat jij je comfortabel voelt en het leuk vind wat je dat, is dat alles dat uit maakt.
Yuuyami: Absolute DO: Jezelf zijn, ookal valt dat niet in de Dansou categorie. Laat stereotypes nooit de pret verpesten. Als je Dansou wilt doen, doe Dansou, als je mannelijke kleding wilt dragen, draag je mannelijke kleding. Heb nooit het gevoel dat je ‘all the way’ moet gaan met outfit en make-up. Het hele punt is om je jezelf te voelen, dus laat zien wie je bent, niet wie mensen willen dat je bent. Weet wel, hoe dan ook, dat het punt van Dansou in de strengste zin van het woord is, dat je er echt uit ziet als een man. Dus hier komen we bij een kleine don’t: Als je jezelf echt Dansou wil noemen, wordt het wel geapprecieerd als je moeite doet om er als man uit te zien. Je hoeft er niet perfect uit te zien, trouwens. Niemand ziet er perfect uit.

AVO Blog: Welke boodschap wil je meegeven aan mensen die de eerste stap nog niet durven zetten?
Yomi: Er kunnen veel redenen zijn waarom je de eerste stap niet durft te zetten. Ik praat voor nu tegen de mensen die ouders/broers/zussen/familie/vrienden hebben die het kleden als een man niet accepteren. Leg ze uit dat het een kleding stijl is en niet dat het betekent dat je lesbienne/transgender/etc bent. Veel mensen denken dat Dansou en die dingen hetzelfde zijn en keuren daarom de stijl af. (Zo heb ik het ervaren). Zelfs als je je niet helemaal een vrouw voelt, of je je ouders/etc dat nu verteld hebt of niet, dat zou niets moeten uit maken voor jouw fashion stijl. Ik snap dat dat een beetje een contradictie is. Je draagt misschien Dansou omdat je je dan beter voelt, omdat het je de mogelijkheid geeft om je als een man te kleden en daar sta ik helemaal achter, want dat is ook een rede voor mij. Maar tegen mensen die het niet met de stijl eens zijn, kan je het beste gewoon zeggen dat het een ‘fashion statement’ is en dat je nog steeds ‘een meisje’ bent omdat Dansou per definitie ‘iemand geboren als vrouw die zich kleed als een man’ is. Ik hoop dat dit helpt.
Hirozuki: Er zijn altijd mensen die het wel en niet leuk vinden… Dus je moet je er niet zo veel van aan trekken… Als je echt bang bent, pak dan een vriend en doe Dansou samen! Vraag om tips van vrienden. Het is ook minder eng als je met meer mensen bent die dezelfde stijl (of andere J-fashion) dragen. Conventies zijn een goede plek om het voor het eerst te proberen, omdat veel mensen daar J-fashion dragen. Als je het niet durft om naar de mannen afdeling van winkels te gaan, kan je ook kleding lenen van vrienden. Je kan het!
Aiden: Wees niet bang, probeer eerst wat kleinere stapjes zoals bijvoorbeeld andere schoenen of shirts. En als je je niet zelfverzekerd genoeg voelt om een eerste stap te maken kan je altijd nog proberen om met anderen over de stijl te praten, misschien helpt dit om wat meer zelfvertrouwen te krijgen om die eerste stap te maken.
Yun: Ik zou zeggen dat je je nooit moet inhouden als je verschillende kanten van mode gaat ontdekken. Als je Dansou wilt proberen, gewoon doen, wat kan er mis gaan? Je ontdekt misschien dat je je zelfverzekerder voelt zo (dit was bij mij het geval).
Ryuuto: Uh, een beetje zoals het vorige antwoord haha. Heb vertrouwen in jezelf! Misschien kan je beginnen met ‘crossplay’/een mannelijk karakter cosplayen..? Neem kleine stapjes, verander niet je hele uiterlijk in een paar weken. Neem je tijd. Wees geduldig. Vind andere mensen met dezelfde interesses en help en steun elkaar.
Yuuyami: Ik denk dat ik dit al gezegd heb in de vorige vraag: Wees jezelf. Voel je niet gedwongen, laat zijn wie jij zelf bent. En ben trots op wat je doet omdat het sowieso moedig is om jezelf te zijn, tegen normale stereotypes in. Voor mij persoonlijk, zijn pakken power-wear. Dus ik zou zeggen, begin met een pak!

Fashion show op Osharecon 2015 - Foto Miyako Studio

AVO Blog: Één van de bekendere dansou modellen is Akira, die ook een eigen band heeft genaamd DISACODE. Mogen we zeggen dat Akira een rolmodel is voor de dansou wereld? En is Akira ook jullie rolmodel of is iemand anders dit?
Yomi: Akira? Nou… Ik denk dat voor veel Dansous, zij een rolmodel is. Voor mij niet echt. Ik ben nooit echt geïnteresseerd geweest in haar werk dus ik heb er ook nooit echt onderzoek naar gedaan. *Googled Akira* Oh nou… Nee, dat is totaal niet mijn stijl. En ik denk ook niet dat het de stijl van de Gentlemen’s League is, dus… Hoe dan ook… Mijn rolmodel is Kamijo. Zijn stijl inspireert mij. Verder, Lady Oscar en Utena (Anime karakters) zijn ook inspiraties voor mij omdat zij vrouwen zijn die ofwel een gentleman/prins willen zijn ofwel zich zo moeten voor doen, en sterk moeten zijn, terwijl ze toch bij hun eigen identiteit als persoon blijven. Mijn grootste bron van inspiratie overall is de Aristocrat/Visual Kei muziek zoals Malice Mizer, Versailles, D… En ik vind de Gothische stijl ook leuk… Dingen met drama ~
Hirozuki: Akira is een populair rol model voor de Dansou wereld, oke. Maar ik denk dat Fudanjuku (Jpop Dansou groep) eigenlijk meer bekend is voor de Dansou wereld. Ze zijn heel bekend. Als we het hebben over Dansou rol modellen dan is Oni (GangLioN) mijn favoriete Dansou. Zelfs voor dat ik de term Dansou kende, erkende ik haar mannelijke stijl.
Aiden: Akira is inderdaad een erg bekend rolmodel in de Dansou wereld en ik weet zeker dat bijna elke Dansou van haar heeft gehoord. Voor mijzelf is zij niet zo’n groot rolmodel. Ik haal mijn inspiratie van andere personen zoals zanger HITT, Sho Asakawa van PLASTICZOOMS, ook al heb ik geen kleding o.i.d. dat op dat van Sho lijkt, kijk ik erg tegen zijn style op. en modellen zoals Sebastiano Serafini, Terry Terata en Park Young-Hee vormen een grote inspiratie voor mij. In de elegantere stijlen zijn bands als Malice Mizer, Moi dix Mois en Versailles een inspiratiebron.
Yun: Akira is zeker een bekende naam in deze community, net zoals Fudanjuku, een andere Dansou band. Hoe dan ook, ik kan niet voor anderen spreken. Vele van ons bewonderen haar, ik ook, maar in mijn geval spelen hosts de grootste rollen. Ik vind hun fashion sense en attitude geweldig.
Ryuuto: Ahh… Akira. Ik respecteer haar als een model, ja. Ik respecteer ook haar idee over het geslacht, ja. Hoe dan ook, ik heb haar nooit als rol model of idool gezien. Ze is zeker aantrekkelijk, maar ik ben geen grote fan van haar. Om echt eerlijk te zijn, word ik niet geïnspireerd door andere Dansou leden. Ik krijg mijn fashion inspiratie door andere ‘biologisch mannelijke’ bands of merken zoals GazettE, SID, ehm, merken zoals WRouge, Midas, enzovoorts.
Yuuyami: Ik heb wat van Akira’s werk gezien en ze kan duidelijk gezien worden als een rol model in de Dansou wereld. Maar ze is hoe dan ook niet de enige! Persoonlijk is ze niet echt een rolmodel, ook al vind ik haar fashion en coole looks wel leuk. Voor mij, de grootste bron van inspiratie is het Takarazuka all-female theater. Zij dragen vaak de Gentleman elegantie uit in hun mannelijke rollen en zijn vaak minder pop-cultuur geïnspireerde, meer geraffineerde vorm van Dansou. Van de actrices, is Todoroki Yuu mijn grootste rol model.

AVO Blog: Dansou lijkt steeds meer in de spotlight te komen staan, dat is bijvoorbeeld te zien door de aandacht op diverse conventies (Nishicon, OshareCon en wie weet op welke conventies wij het nog meer mogen verwachten dit jaar!). Bij meer spotlight, komt er ook meer aandacht. Er zijn diverse dansou groepen ontstaan. En we houden dit interview. Hoe kijken jullie daar tegenaan? Vinden jullie dit positief?
Yomi: Ik denk dat Dansou bekender wordt en dat vind ik leuk, maar we zijn er nog lang niet.
Hirozuki: Ik denk dat het heel positief is! Eerst wist bijna niemand wat Dansou is, maar nu zijn dat een stuk meer mensen.
Aiden: Ik vind het een positief iets aangezien Dansou in het algemeen dan meer bekendheid zal krijgen en meer aandacht aangezien het tot nu toe vrij onbekend is buiten Japan.
Yun: Omdat het een relatief ‘nieuwere’ stijl is, denk ik dat het meer aandacht nodig heeft. Dus ik ben blij om te zien dat meer mensen interesse tonen in deze fashion trend.
Ryuuto: Ik ben onverschillig. Het is goed om meer erkenning te krijgen, maar op het zelfde moment vind ik het leuk om anders te zijn HAHA. Maar het is altijd goed dat mensen een stijl meer begrijpen en geen stereotypes meer hebben.
Yuuyami: Meer aandacht betekent, meer verspreid. Hopelijk wordt Dansou wat bekender en daarom ook een meer geaccepteerde vorm van mode!

AVO Blog: The Gentlemen’s League doet aan Dansou, maar op een net wat andere manier dan de andere bekende groep op Facebook genaamd Bokutachi. Wat maakt het verschil tussen Bokutachi en GL?
Yomi: Wij hebben andere soort mensen, denk ik. Bokutachi lijkt meer populair en misschien meer mainstream (niet op een slechte manier). Ik denk dat Bokutachi een andere ‘feel’ heeft. Daar bij komt, wij promoten meer high class stijlen zoals Aristocrat, Host en Visual Kei. Onze stijlen zijn misschien minder toegankelijk. We proberen meer Avant-Garde te zijn?
Aiden: The Gentlemen’s League richt zich echt meer op de klassieke, elegante stijl en Bokutachi richt zich op meerdere stijlen op hetzelfde moment.
Yun: We hebben andere benaderingen, maar het doel blijft hetzelfde.
Yuuyami: Mijn GL collega’s hebben het antwoord al precies gegeven. Het is het ‘ Gent’ gedeelte, de geraffineerde stijl die wij uit dragen. Bokutachi heeft wat leden die er goed uit zien in een pak, natuurlijk, maar de gentlemanly fashion stijlen en de manieren zijn onze focus. Dat is het grootste verschil.
Hirozuki: Wat de rest zegt… We gaan voor meer elegante stijlen…

AVO Blog: Mogen we nog iets van activiteiten of evenementen van jullie verwachten in de toekomst?
Yomi: Wij gaan zeker een Dansou 101 lecture geven op een nieuwe con/evenement in Nederland dat SQUEEKERS heet. Het zal nuttig zijn voor zij die willen beginnen met Dansou en voor zij die willen beginnen met crossplayen. Het zal gaan over de basis info over Dansou en een hele hoop practische tips over binders, contouring, poseren en meer. We gaan ook mee doen in een Fashion Show op Animecon en daar geven we ook dezelfde lezing als op SQUEEKERS. Bovendien hebben we een hele boel fotoshoots gepland… Dus je ziet spoedig foto’s op onze page. Check ook onze page als je precies wilt weten waar en wanneer we de lezingen/shows/etc geven.
Hirozuki: Zeker weten lezingen en evenementen!
Ryuuto: Ehh, ik weet het niet. Misschiiiieeen een panel of een evenement hier aan de East Coast. De anderen zullen het jullie laten weten, haha. Zij doen het geweldig met naar cons gaan en zo.
Yuuyami: Naast wat lezingen en evenementen, en alles dat Yomi genoemd heeft, hoop ik dat ik ook meer actief kan zijn op onze Facebook pagina. Ik ben een beetje lui geweest, haha! Verwacht spoedig meer van mij!

Ik wil graag Yomi, Hirozuki, Aiden, Yun, Ryuuto en Yuuyami bedanken voor hun tijd om mijn vragen te beantwoorden, terwijl ze allemaal best wel druk zijn. Wil je The Gentlemen’s League volgen? Dat kan via de volgende websites: Facebook, Twitter, Tumblr and Ask.FM. Maar je kan ook een e-mail sturen. Een reactie achterlaten is ook welkom. This interview is also in English.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?