Hele maand juni 2015 Japanmaand in Sijthoff

Vanaf zaterdag 30 mei gaat de Japanmaand van start in Sijthoff! Deze speciale maand wordt geopend met de traditionele Japanse Openingsceremonie die gehouden wordt door dr.s Paul de Leeuw, vanaf 16.00 uur.

Vanaf die tijd start ook een expositie van Yoshiyuki Koinuma, Robert Feickens en Marianne Zwijnenburg. Deze expositie is tot en met zondag 28 juni te bekijken in de Cultuurzaal van Sijthoff. Yoshiyuki Koinuma is geen onbekende voor AVO, we hebben al diverse exposities van hem bekeken (12). Yoshiyuki Koinuma werkt met gemengde technieken: schilderen, tekenen, collage, printen en keramiek. Marianne Zwijnenburg maakt foto’s in combinatie met Haiku’s, de natuur staat centraal. Robert Feickens is kunstvak- en schrijfdocent. Japanse kalligrafie, verbinding met kanji-karakters voor o.m warmte, beweging, groei, rijping, overgave.

japanmaandsijthoff

Naast deze expositie zijn er diverse workshops, lezingen en andere activiteiten te doen. Op vrijdag 5 juni is er een lezing door Professor Dr. Ivo Smits, die de cultuurgeschiedenis van Japan behandelt, met bijzondere aandacht voor religie en Japanse relaties met andere landen. De lezing begint om 20.00 uur en kost €10,-, studenten betalen de helft.

Op zaterdag 6 juni is het mogelijk om een workshop Ikebana bloemschikken te volgen, de workshop wordt gegeven door Noriko van Lit-Suzuki van 14.00 tot 15.30 uur. Om mee te doen kost het €7,50, voor kinderen kost het €5,-. Noriko van Lit-Suzuki is docente aan de Ohara school en houdt zich al 25 jaar bezig met de Japanse bloemsierkunst.

Ook de film Spirited Away is te zien tijdens de Japanmaand, namelijk op dinsdag 9 juni vanaf 20.00 uur. Entree kost €5,-.

Vrijdag 12 juni is er een lezing over de architectuur in Japan, van toen en nu. De spreker is Dave van Eijnsbergen, Shakuhachi speler Kees Kort zal twee maal een intermezzi houden. Moderne Japanse architectuur is als Japanse kunst. Eeuwen ervaring met architectuur wordt verwerkt in eigentijdse vormen. Kees Kort bespeelt de shakuhachi: een bamboefluit, bekend vanaf de 6de eeuw. Vanaf de 13de eeuw vooral bespeeld door komuso, rondtrekkende bedelmonniken. De lezing begint om 20.00 uur en kost €10,-, studenten betalen de helft.

Zaterdag 13 juni zal er een workshop technieken met textiel en papier gegeven worden, deze zal gegeven worden door Mardie Feikens. Toepassingen van traditionele technieken in het moderne Japan. Demonstraties van Japans decoratief borduren, verftechnieken, gehaakte kleine poppen en dieren, zijden bloemen als decoratie in de context van het seizoen, moderne kleding met oude technieken. Diverse technieken met papier. De workshop begint om 14.00 uur en om mee te doen betaal je €7,50.

Zondag 14 juni zal er een matineeconcert plaatsvinden door pianiste Makii Tasaka. Maki Tasaka speelt niet alleen Europees klassieke muziek maar ook Japanse folk
liedjes. Ze kleurt uw middag met klassieke stukken van Chopin, Debussy en
Schumann maar ook bijvoorbeeld Arabesque van Golven van Akira Miyoshi en
stukken van Kyu Sakamoto. De matinee begint om 15.30 uur en entree kost €10,-, studenten betalen de helft.

Vrijdag 19 juni zal er een lezing gegeven worden over Japanse sprookjes, mythen en volksvertellingen. De spreker is Gerard Jellema. Japan heeft een rijke vertelcultuur. Verhalenverteller Gerard Jellema neemt je mee op een korte reis langs de belangrijkste soorten verhalen, zoals shinto-legenden, Boeddhistische sprookjes en volksverhalen. De lezing begint om 20.00 uur en kost €10,-, studenten betalen de helft.

Vrijdag 26 juni zal Daan Kok praten over de Japanse schilderkunst. Er wordt voornamelijk gesproken over de schilderkunst van Japan tot de 20ste eeuw, de stijlen, invloeden, verschillende stromingen, gebruik en de betekenis die hieraan gehecht werd. De lezing begint om 20.00 uur en kost €10,-, studenten betalen de helft.

Zaterdag 27 juni zal Robert Feickens een workshop Japanse kalligrafie geven. Maximaal 10 personen kunnen hier aan deelnemen. De workshop gaat van start om 14.00 uur en om mee te doen betaal je €10,-.

De Japanmaand wordt afgesloten met een Literair Café op zaterdag 28 juni waarbij de Vlaamse Japanoloog Luk van Haute, bekend van zijn vertalingen van boeken van onder andere Kenzaburo Oe, Yasunari Kawabata, Hiromi Kawakami, Toyo Shibata, Haruki Murakami, Keigo Higashino en Soseki Natsume, maar ook zijn samengestelde boek Liefdesdood in Kamara. Hierin zijn de mooiste verhalen uit ruim eeuw Japanse literatuur samengebracht. De lezing gaat van start om 15.30 uur en kost €10,-, studenten betalen de helft.

Sijthoff is een plek waar kunst en cultuur samenkomt, maar ook een mogelijkheid is om biologisch(-dynamisch) te eten en drinken in het grand café. Voor alle informatie omtrend de Japanmaand is de website te bekijken, maar ook deze flyer. Sijthoff is te vinden aan Doezastraat 1B in Leiden. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Japanmuseum Sieboldhuis.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “Hele maand juni 2015 Japanmaand in Sijthoff

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?