Opening bloemenproject United Flowers Amsterdam

Op zaterdag 13 juni vindt de opening plaats van het bloemenproject United Flowers Amsterdam. De Japanse Ryoko Nishimura heeft haar specialisme van de Japanse bloemsierkunst (ikebana) ingezet om samen met buurtbewoners en de vrijwilligers van de Watertuinen in de Boerenwetering dit unieke project te realiseren.

Ryoko_Nishimura

Het is voor het eerst dat de Japanse ikebana cultuur in deze vorm in Nederland wordt getoond. Bovendien zal de bloemenpracht van Aalsmeer op een unieke wijze haar weg vinden in de grachten van Amsterdam en zullen de dagelijkse bezoekers in Amsterdam die langs de Ruysdaelkade, Hobbemakade en Stadshouderskade lopen of fietsen dit project bekijken.

Ryoko Nishimura werd uitgenodigd door Deshima Air en verblijft sinds april in Amsterdam. Voorafgaand aan deze expositie heeft de ikebana kunstenares een aantal workshops gegeven om mensen kennis te laten maken met haar manier van werken.

Ikebana gaat uit van ruimte maken. In onze westerse bloemsierkunst gaan wij vooral uit van ruimte vullen, dit in tegenstelling tot de Japanse visie. In Amsterdam is deze notie van ‘ruimte maken’ van groot belang, zeker nu het fysiek steeds drukker wordt in de stad. Deze notie is ook van toepassing op de buurtgerichte initiatieven, het maken/geven van ruimte om een leefbare samenleving tot stand te brengen.

De opening vindt zaterdag 13 juni plaats om 15.00 uur door Menno Fitski: hij is conservator van het Paviljoen voor Aziatische Kunst van het Rijksmuseum.

Deshima AIR Amsterdam bestaat sinds januari 2013 en heeft in de afgelopen periode aan een tiental kunstenaars ruimte geboden om hun projecten vorm te geven. Deshima AIR wil de bijzondere relatie tussen Nederland en Japan op cultureel gebied onderhouden en waar mogelijk intensiveren. Ryoko Nishimura werkte aan verschillende projecten in de openbare ruimte in Kyoto ism. de monumentenzorg van de stad (KCCC). Deze projecten werden zeer goed ontvangen.

Bron: N&M Zuid

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?