Van Cannes tot sardientjes, het dagboek van een beer

Filmliefhebbers zullen het geweten hebben. Zondag 24 mei, bijna een maand geleden, eindigde de 68e editie van het filmfestival te Cannes. Dit jaar werd het Japanse Umimacho Diary, die de internationale title ‘Our Little Sister’ meekreeg, deel van de officiële selectie voor de Gouden Palm. Terwijl deze verfilming van gelijknamige manga serie door Akimi Yoshida geen prijzen in de wacht kon slepen, wist een geheel ander iets van Japanse makelij toch nog de show te stelen.

Kumamon Cannes
Foto’s © KUMAMON’s Kumamoto Diary

Voor vele westerlingen was het Cannes van dit jaar de eerste maal dat ze een wel heel speciale beer konden leren kennen: Kumamon! De mascotte bleek een heuse ster te zijn op de rode loper en promootte zo twee films, namelijk ‘Waiting in Kumamoto’ (Kumamoto de Matteru) en ‘Forever in Hometown’ (Furusato de Zutto) tijdens de Japan Day Project die in Cannes gehouden werd. In beide had hij zelfs een hoofdrol! Maar wie is Kumamon precies?

Kumamon zag vijf jaar geleden het levenslicht als de mascotte voor een nieuwe trein in de Kumamoto prefectuur. Sinds zijn geboorte echter, verschijnt hij al lang niet meer alleen op treinen. De beer is in die tijd in heel Japan namelijk een ware celebrity geworden en ook buiten de landsgrenzen doet hij het goed. Zo heeft de beer ooit zelfs een lezing gegeven in de universiteit van Harvard! Geen wonder dus dat de mascotte ook in films verschijnt.

Maar waar is een mascotte mee bezig als hij niet in het buitenland zit? Nou, dat kan je allemaal volgen op Kumamon’s eigen Facebook dagboek! Zo promootte Kumamon op 18 juni de locale meloenen en zit hij vandaag op de Minamata Shirasu-don Fair in Minamata city te genieten van gerechten met jonge sardientjes in wel 15 verschillende restaurants verspreid over de hele stad. Maar waar zullen we hem morgen vinden? Nou, dat wordt weer een ander verhaal.

Kumamon meloenen
Foto’s © KUMAMON’s Kumamoto Diary

Kumamon’s Kumamoto Diary is makkelijk op Facebook te vinden en wordt in het Engels aangeboden. Dus wordt lekker vandaag nog fan van deze charmante beer!

Bronnen: The GuardianThe Japan TimesKUMAMON’s Kumamoto Diary

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?