Ontmoet Banshu Hamano – evenement voor Japanse scherpe instrumenten

Op zaterdag 12 september staat het ’t Japans Cultureel Centrum in het teken van Japanse scherpe instrumenten, Japanse scherpe instrumenten-fabriek Banshu Hamono is hierbij aanwezig. Het evenement bestaat uit een Japanse scherpe instrumenten-verkoop, demonstratie van het verscherpen van Japanse instrumenten met aansluitend een borrel met drankjes.

Banshu-Hamono

Scherpe instrumenten uit Japan zoals keukenmessen en scharen, hebben dankzij de populariteit van de Japanse eetcultuur in de hele wereld steeds meer belangstelling. Ook in Europa. Zowel keukenmessen als scharen zijn in diverse soorten en maten te verkrijgen, afhankelijk van het gebruiksdoel. De productie ervan ligt meestal in de handen van ambachtslieden en veel van de scherpe instrumenten krijgen een kwaliteitscontrole, waardoor ze in goede kwaliteit blijven. Om die redenen hebben de Japanse scherpe instrumenten een uitstekende reputatie.

Toch zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten bij het aankoop van zo’n scherp instrument. Het lemmet van het Japanse scherpe instrument wordt gemaakt door twee of meerdere zachte en harde staal die met elkaar gemengt is. Bij het snijden moet er zo gesneden worden dat je het mes naar je toe trekt. Onderhoud is ook belangrijk, om op lang termijn gebruik van te kunnen maken. En ook goed om te weten is dat je geen druk hoeft uit te oefenen op zo’n scherp instrument, iets wat wij Europeanen wel gewend zijn bij het snijden van bijvoorbeeld vlees, groenten en brood.

De oorsprong van de hardware-industrie in het huidige gebied Banshu –Zuid-westen van de Japanse provincie Hyogo– ligt vermoedelijk bij het smeden van katana’s (Japanse zwaarden). Wat begon met het produceren van dagelijkse levensmiddelen zoals scheermesjes, worden nu scherpe instrumenten gemaakt in allerlei soorten en maten. Door verzoeken van klanten te beantwoorden, zijn er in ruim 250 jaar diverse ontwerpen van scherpe instrumenten ontstaan. Een verzoek voor het opnieuw verscherpen van het scherpe instrument wordt door dezelfde ambachtslied gedaan. Zo wordt het scherpe instrument van hand tot hand overgeleverd van ambachtslied naar klant, en andersom.

Het evenement duurt van 17.00 tot 19.00 uur in ’t Japans Cultureel Centrum in Amsterdam, op de tweede verdieping. Adres is Nieuwezijds Voorburgwal 177-2. Entree is gratis.|

Bron: Japan Cultural Exchange

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?