EYE presenteert Mūbii Japan – 90 jaar japanse cinema

logo-eye-jpgEYE presenteert dit najaar (tot en met december) een programma over de geschiedenis van de Japanse film, van 1926 tot nu.

Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw geldt de Japanse cinema als een van de belangrijkste filmculturen van de wereldcinema, met beroemde makers als Ozu en Kurosawa als boegbeelden.

De reikwijdte is echter groter dan de lijst gewijde grote namen; daarbuiten valt nog veel te ontdekken zoals het werk van de in Nederland nog onbekende filmmaker Mikio Naruse (1905-1969). Ook is werk van latere, door Naruse beïnvloedde regisseurs te zien onder wie Kijū Yoshida, Shinji Sōmai en Hirokazu Kore-eda. Van tijdgenoten Kenji Mizoguchi en Keisuke Kinoshita, meesters van het melodrama, zijn ook films opgenomen. Mūbii Japan bestrijkt negentig jaar Japanse filmgeschiedenis, van 1926 tot nu, met nadruk op de jaren vijftig. Alle films die worden laten zien staan op een rij op de website van EYE.

De opening van het programma is op vrijdag 25 september, 20.00 met Floating Clouds (1955) van Mikio Naruse, in aanwezigheid van verschillende internationale gasten.

Filmcollege

Daarnaast kunnen bezoekers vanaf maandag 5 oktober gedurende acht avonden (allen op maandag) een filmcollege volgen. Dit is in samenwerking met de Universiteit Leiden en Universiteit van Oslo. Zo’n filmcollege kost €133,- inclusief boek en €108,- zonder boek, mocht je een student, stadspas, bibliotheekpas, Cineville pas hebben of 65+ zijn, dan is er een gereduceerd tarief van €122,- inclusief boek en €97,- zonder boek. Voor vrienden van EYE is het €115,- inclusief boek en €90,- zonder boek.

Deze reeks van acht colleges biedt een overzicht van de Japanse film vanaf de vroegste stille films tot aan de arthousefilms uit het Japan van nu. Aansluitend op de colleges worden films vertoond die een doorsnede bieden van het programma van Mūbii Japan.

Symposium

Op donderdag 24 en vrijdag 25 september is er ook een internationaal symposium rond het werk van Mikio Naruse. Tijdens het symposium op 24 en 25 september (locaties respectievelijk Leiden en EYE) zullen academici, curatoren en festivaldirecteuren uit Europa, Verenigde Staten en Japan papers presenteren over de verschillende facetten van het oeuvre van de Japanse filmmaker Mikio Naruse (1905-1969). Ze vormen de springplank voor een Engelstalige publicatie en een door Europa reizend retrospectief, dat in januari 2017 in EYE te zien is. Meer informatie over het symposium is hier te vinden.

Specials

Er zijn ook nog extra specials rondom dit thema: EYE on Art brengt een programma rond de Japanse experimentele filmmaker Takashi Itō (curator Julian Ross), pianiste Tomoko Kawamukai geeft een optreden bij projecties van films uit de EYE-collectie (dit is in samenwerking met het Muziekgebouw), Cinema Egzotik vertoont een yakuza-double bill, met The Yakuza (Sidney Pollack, 1974) en Hana-bi (Takeshi Kitano, 1997) en voor Cinema Concert komt de benshi (filmexplicateur) Ichirō Kataoka speciaal naar EYE; hij treedt op bij Ozu’s stille film A Story of Floating Weeds (Ukikusa monogatari, 1934). Meer informatie op de website van EYE.

Bron: EYE Amsterdam

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?