AVO Blog interview met Haruka

This post is also available in: English

Kort geleden kwam AVO in contact met Haruka (遼花 -haruka-) en spraken we over soloartiest zijn, haar nieuwe release en Nederland en België.

AVO Blog: Als eerste, kan je jezelf even voorstellen?
Haruka: Ik ben Haruka, een Japanse singer-songwriter. Ik heb mijn eerste single uitgebracht in 2008 onder het grote label Pony Canyon. Na de release van 2 singles heb ik het label verlaten en heb ik een pauze genomen van 5 jaar. In 2013 kwam ik eindelijk terug in de muziekindustrie met een EP onder mijn eigen Indie label. Ik hoop overzees succesvol te worden en zou heel graag mijn muziek met de wereld delen!

haruka

AVO Blog: Vertel ons alsjeblieft wanneer je voor het eerst in contact kwam met muziek. Sinds wanneer ben je geïnteresseerd in muziek?
Haruka: Ik begon met het leren van piano spelen toen ik 4 jaar was, vermits mijn moeder een achtergrond had in de klassieke muziek en ze besloot om het mij ook te leren. Als kind dacht ik niet dat ik een muzikale carrière zou najagen. Toen ik in het lager middelbaar zat, begon ik naar rockmuziek te luisteren en toen wist ik dat het dat soort muziek was dat ik zelf wilde maken. Ik besloot om muzikant te worden en zo begon het.

AVO Blog: Wat is jouw concept als soloartiest?
Haruka: Mijn concept als soloartiest is om bemoedigende boodschappen over te brengen via rockmuziek. De boodschappen die ik wil overbrengen zijn om jezelf te zijn, je dromen na te jagen en om te vechten tegen moeilijkheden. Ik denk dat het vreemd is voor een vrouwelijke singer-songwriter, maar tot op heden staat er geen enkel liefdeslied op mijn albums. (lacht)

AVO Blog: Wat is jou grootste bron van inspiratie?
Haruka: Mijn eigen ervaringen, absoluut. Alles waar ik door ging in mijn leven kan een bron zijn van inspiratie. Dat is de reden waarom er zoveel vertellingen zitten in mijn nummers. Bij voorbeeld, “Raise Your Voice” is een nummer dat ik schreef over de periode in mijn leven dat ik muziek schreef onder het grote label. Ze probeerden om iemand anders van me te maken dan dat ik zelf ben en dat voelde erg frustrerend.Ik besloot om een nummer te schrijven over die ervaring met als belangrijkste boodschap erin dat je de moet moet hebben om voor jezelf op te komen, zoals ik moest doen.

AVO Blog: Je eerste Europese show was op MondoCon in Hongarije in 2014, ondertussen heb je al in verschillende landen opgetreden en binnenkort zal je spelen op ExpoManga in Spanje. Dit zijn allemaal losse shows, maar mogen we ook een Europese tour verwachten? Of wil je enkel op conventies spelen?
Haruka: Ik zou heel graag een tour doen in de toekomst! Maar momenteel zal ik waarschijnlijk enkel optreden op conventies, vermits touren financieel ingewikkelder is als je onder je eigen label werkt. Een andere reden is dat ik graag optreed bij conventies. Ik kan op die manier veel mensen bereiken. Het is een groot plezier als mensen geïnteresseerd raken in je muziek via zulke evenementen en mijn optredens daar. Dat is één van de dingen die ik leuk vind aan optreden bij conventies.

AVO Blog: Je schrijft je eigen muziek, schrijf je ook muziek voor andere artiesten? Indien ja, kan je ons ook vertellen voor wie?
Haruka: Ja, ik schreef ook al teksten voor de Japanse zangeres Aina toen ik 16 jaar oud was. Eén van de nummers werd gebruikt als end theme van de anime Glass Mask. Het was de eerste keer dat ik een nummer schreef voor iemand anders. Ik werd ook gevraagd om te schrijven over liefde, waar ik normaal niet over schrijf in mijn nummers. Maar toch, het was een geweldige ervaring en ik heb veel geleerd terwijl ik werkte aan haar nummers.

AVO Blog: Wat is je favoriete onderdeel van soloartiest zijn? Muziek maken, optreden of iets anders?
Haruka: Ik hou van het proces dat hoort bij het maken van muziek, optreden en promoten, maar in het bijzonder van het opnemen en overzees gaan voor optredens. Soloartiest zijn zorgt ervoor dat ik alles op mezelf kan en moet doen. Ik doe de planning, ik bespeel de gitaar en ik zing. Op die manier kan ik er zeker van zijn dat het nummer precies klinkt zoals ik het wilde. Ik bedoel de manier waarop het ook in mijn hoofd klinkt. Naar het buitenland gaan voor shows is altijd een bijzondere ervaring. Ik hou ervan om mijn muziek te delen met mensen. En ik vind het ook erg leuk om mijn fans ‘face to face’ te ontmoeten!

AVO Blog: Zijn er nummers van jezelf die een speciale mening voor je hebben? Zo ja, welke nummers zijn dat en waarom?
Haruka: Op mijn album “Anthems” is er een speciaal nummer genaamd “The Sound More Silent Than Silence [Gloria In Excelsis Deo]”. Dit nummer is speciaal voor mij omdat ik het schreef voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami die Japan trof in 2011. In 2013 bezocht ik de stad waar de schade het zwaarst was. Op dat moment waren er al 2 jaar gepasseerd na de aardbeving, maar het was choquerend om te zien dat er nog steeds niets was in de meeste gebieden. Veel mensen waren getraumatiseerd en dat zijn ze nog steeds. Ik zou dit nummer willen blijven zingen en ook blijven bidden en acties ondernemen om hen te ondersteunen.

AVO Blog: Hoop je dat je eigen nummers, gezongen door jou ooit gebruikt worden voor een opening of ending van een anime of dramareeks zoals Glass Mask, gezongen door Aina?
Haruka: Ja, als ik de kans krijg, zou ik erg blij zijn! Toen ik voor Aina schreef, verwachtte ik niet dat het nummer zou worden gebruikt voor een anime. Ik was blij dat de makers van de anime het nummer interessant vonden en kozen als ending.

AVO Blog: Nadat je PONY CANYON verliet, startte je je eigen label (Club Disorder). Wat was de grootste uitdaging voor jou nadat je dit label startte?
Haruka: In het begin was het zeer uitdagend voor mij om alles zelf te moeten doen, van financiën tot promotie voeren. Over het budgetbeheer en belastingen had ik eigenlijk geen kennis! Maar alles zelf te moeten doen is ook plezierig aan de andere kant. Bijvoorbeeld, toen ik nog bij het grote label was, waren mijn personeel***** en ik nooit in de mogelijkheid om zelf promotie te doen van mijn muziek overzees. Nu, dankzij het internet en SNS (social network site) is promotie veel makkelijker geworden. Een label runnen is nog steeds een uitdaging voor me, maar het is geweldig dat ik al mijn ideeën onmiddellijk kan omzetten in acties.

AVO Blog: Deze zomer heb je je een nieuwe single uitgebracht. Kan je ons er iets over vertellen? 
Haruka: De titel is “The Song of Smartphones”. Ik heb altijd willen schrijven over smartphones, omdat ik denk dat ze op één manier de kansen ontnemen om volop te genieten van het leven. Maar aan de andere kant is er ook een positieve kant: we kunnen met de hele wereld verbonden zijn via die toestellen. Ik kan ook met al mijn fans in heel de wereld communiceren via de smartphone. In dit nummer beschrijf ik de goede en slechte kant. Ik vermoed dat er niet veel artiesten zijn die over dit soort onderwerp zingen, dus ik denk dat het nieuw en interessant zal klinken. Hoe dan ook, het is een leuk nummer en ik hoop dat jullie het leuk vinden!

AVO Blog: Wat weet je over Nederland en België? Je bent al eens eerder in België geweest, maar wat weet je en wat heb je gezien in België?
Haruka: Eigenlijk, ik ben al in beide landen geweest! Ik ben wel enkel maar in Amsterdam en Brussel geweest. Brussel bezocht ik als student voor 2 dagen. Ik was onder de indruk van de grote markt. Het was adembenemend. Natuurlijk probeerde ik ook Belgisch bier en waffels! Ze zijn erg lekker! In Amsterdam was ik slechts enkele uurtjes. Ik bezocht een Hema winkel en kocht er een hoop postkaarten en chocolade! Ik wou dat ik tijd had om Utrecht ook te bezoeken… Ik heb wat vrienden die er studeren en hoorde over het Nijntje museum. Ik zou dat heel graag is bezoeken.

AVO Blog: Om het interview af te ronden, zou je een boodschap willen sturen naar onze lezers uit Nederland en België. Heel erg bedankt voor het interview!
Haruka: Heel erg bedankt om fan te zijn van Japanse muziek! Ik hou heel erg van Nederland en België, dus ik hoop dat ik de mogelijkheid krijg om in de nabije toekomst op te treden in jullie land. Ik hou van communicatie met mijn overzeese fans, dus aarzel niet om met mij te praten op Twitter of Facebook. Ik zal proberen om zo veel mogelijk te beantwoorden. Tot snel!

Ik zou graag Haruka willen bedanken voor haar tijd om deze vragen te beantwoorden. Daarnaast wil ik graag de crew van AVO bedanken met het meehelpen van de vertaling en de support! Haruka kun je volgen via diverse sites, zoals haar officiële blog, Facebook en Twitter!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?